Hitta och välja valp

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Jakten på den perfekta valpen

Att få en ny valp som familjemedlem är en spännande och underbar tid för dig och din familj. Hundar är underbara sällskapsdjur och vänner och de kan berika livet enormt. Att bli hundägare kräver tid, tålamod och hårt arbete och du får ett stort ansvar att föda upp en frisk och lydig hund. Om du är beredd på att ta det här ansvaret, så kan vi hjälpa dig att hitta den perfekta valpen för dig.

Någon särskild ras?

Du kanske har en väldigt bestämd uppfattning om vilken typ av hund du ska ha. Om du är det minsta osäker på vilken ras som passar dig bäst, är det mödan värt att lägga ner lite tid på att läsa på. Det finns trots allt omkring 400 raser att välja mellan.

Internet: Det här är det bästa stället att börja leta på. Det finns otaliga webbplatser som bara handlar som specifika hundraser. Det finns till och med webbplatser med frågetester som hjälp för att du ska hitta din perfekta ras. Prata också med hundägare till den rasen. Veterinären kan också ge dig råd. En del veterinärer erbjuder gratis rådgivning för blivande hundägare. 
Veterinären kan också berätta om den hundras som du vill ha kan ha tendenser till nedärvda sjukdomar. Du kan också få hjälp med att avgöra om uppfödaren bör utföra hälsotester. Ju mer du lär dig om hundrasen, desto bättre kan du avgöra om du kan klara av att hantera den.

Ställ rätt frågor: Veterinären hjälper dig med att ställa rätt frågor till uppfödaren gällande hälsotesten och om de är aktuella för din hundras:

  • Många storvuxna raser ska ha sina höfter kontrollerade för höftledsdysplasi. Höftlederna graderas från A till E, där E betyder kraftig dysplasi.

  • En del raser ska också genomgå specifika ögontester.

  • En del raser ska man ta blodprov på för att utesluta att de har von Willenbrands sjukdom (blödarsjuka).

Ytterligare faktorer: Om du har unga barn bör du välja en social och stabil hund med jämnt humör. Om du är friluftsmänniska ska du välja en hundras som trivs ute och kan delta i friluftslivet. Om du däremot föredrar ett stillsamt leverne, eller kanske har en liten trädgård, ska du överväga en ras som blir lycklig av stanna hemma och mysa. 
Det är också viktigt att tänka på hur stor hunden blir vid vuxen ålder. Du har ju plats för en valp just nu, men hur blir det senare? Vissa hundar behöver mer skötsel än andra. En långhårig ras behöver daglig pälsvård, medan ett energiknippe som en dalmatiner behöver mycket motion.

Var du ska köpa valpen

Oavsett vilken typ av valp du letar efter, så finns det många platser att söka på. Annonser i lokaltidningen, djurhärbärgen, vänner och familj eller professionella hunduppfödare är alla värda besväret. För renrasiga hundar hittar du förmodligen rätt genom hundtidningar och uppfödarregister.

Hos uppfödaren: Du ska kunna träffa mamman (tiken) till hela kullen. Fråga också om det är möjligt att få träffa pappan. Ta god tid på dig vid första besöket. Stressa inte, ställ frågor och anteckna gärna. Be att få se resultaten av hälsotesten, om det krävs för rasen. Ta reda på vad valparna utfodras med, när de senast avmaskades och kontrollera att de har blivit veterinärbesiktigade (skall vara gjort inom 7 dagar innan försäljningen). 
Notera tikens temperament och undvik att välja en nervös valp, eftersom det kan vara ett tecken på dålig och sen social inlärning. Frestas inte att ta den minsta, svagaste hundvalpen bara därför att du tycker synd om den. Bara genom att se hur och var valpkullen föds upp, kan du få en bra fingervisning om hur valparna kommer att utvecklas. Om du tas till ett skjul en bit bort från huset ska du vara på din vakt, eftersom valparna kanske inte har fått någon mänsklig kontakt. De första 16 veckorna i valpens liv är viktiga för beteende och social utveckling. En valp som berövats synintryck, ljud och dofter av vardagslivet kan få problem i framtiden.

Föredrar du en blandras? Om du bestämmer dig för en blandras kan lokala djurhärbärgen vara en bra plats att börja leta på. Alla seriösa djurskyddsorganisationer är måna om att deras hundar kommer till bra hem, och var därför beredd på att bli granskad.

En kille eller tjej?

När du har beslutat dig om ras måste du välja kön på hunden. Tikar har en tendens till att vara mindre dominanta än hanar, men kom ihåg att de "löper" en till två gånger om året i cirka 2 till 3 veckor. Under löpperioden måste tiken hållas åtskild från hanhundar. Små hundar löper i regel oftare än storvuxna hundar.

Okastrerade hanhundar tenderar att bli mer dominanta och mer aggressiva mot både hundar och människor, men även tikar kan utveckla samma beteende. Hanhundar kan springa bort när de känner lukten av en löptik, och även om detta beteende kan förhindras med riktig uppfostran kan kastrering ändå visa sig nödvändig.

Om du får din valp från ett hundhem eller en välgörenhet, kan du bli ombedd att underteckna en överenskommelse som säger att du bör kastrera ditt djur för att förhindra oönskade kullar i framtiden.

Hur gammal ska valpen vara?

Om valpen tas ifrån sin mor och syskon alltför tidigt, kan den gå miste om viktiga känslo- och beteendemässiga steg i utvecklingen. I regel är idealåldern åtta till nio veckor. Du ska däremot inte ta ut hunden bland allmänheten förrän en vecka efter valpens andra vaccination, dvs. vid 13 veckor. Vid det här stadiet ska du långsamt börja introducera valpen till andra människor och hundar och vänja den vid trafik. Se artikeln om social anpassning för mer information.

Kom ihåg: Oavsett varifrån du får valpen är din första uppgift att göra en veterinärbesiktning (om det inte redan gjorts) för att se till att valpen är vid god hälsa. Kom ihåg att köp av en valp inte bara är en ekonomisk investering. Det är också ett känslomässigt åtagande. Lite forskning och eftertänksamhet innan valet ger utdelning i ert framtida liv tillsammans.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter