Pyodermi hos hundar: Vad du behöver veta

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Är din hunds klåda en distraktion för både den och dig? Ser huden irriterad eller röd ut? Har den utslag, knölar eller en speciell lukt på huden? Den kan ha ett tillstånd som kallas pyodermi – ett vanligt hudproblem som drabbar hundar av alla former, storlekar och åldrar. Om du är orolig för att pyodermi kan vara ett allvarligt problem för din hunds hud kan du läsa vidare för att lära dig mer om vanliga orsaker och behandlingar.

Vad är pyodermi hos hundar?

Pyodermi är en bakterieinfektion, vilken kan vara ytlig eller djup, som drabbar hårsäckarna och den omgivande huden. Om man bryter ner ordet betyder "pyo" var och "derma" hud. Potentiella bakomliggande orsaker till pyodermi hos hundar kan vara:

 • En främmande organism, t.ex. ett gräsfrö, som kommer in under huden.
 • En skada eller ett bitsår.
 • Känslighet mot loppor, foder eller miljöfaktorer såsom pollen eller dammkvalster (atopisk dermatit). Vissa raser, t.ex. bulldog, boxer och labrador, är mer benägna att drabbas av atopisk dermatit än andra.
 • Kvalster.
 • En hormonell störning som Cushings syndrom eller hypotyreos.
 • En autoimmun sjukdom.
 • Behandling med immunsuppressiva läkemedel, t.ex. steroider eller kemoterapi.

Vissa raser har problem med hudveck, t.ex. shar pei och kortväxta raser med hudveck i ansiktet. När pälsen viker sig kan luft ha svårt att komma in och vecket blir därmed fuktigt och inflammerat. Detta gör att bakterier kan frodas och orsaka problem såsom pyodermi. Dessa fall av pyodermi kan vara svåra att upptäcka eftersom de döljer sig i vecken.

Hund kliar sig medan den sitter utomhus.

Vad är tecknen på pyodermi hos hundar?

Tecknen på pyodermi varierar beroende på orsaken. Den kan vara begränsad till ett område eller täcka hela hundens hud. Vissa delar av kroppen, t.ex. hudveck, nedanför munnen, läpparna, vulvaveck och huden mellan tårna, är mer benägna att drabbas. Ibland orsakar pyodermi extrem klåda, men ibland kliar det inte alls. Tecken på pyodermi som man bör se upp för är bland annat:

 • Röda knölar.
 • Varfyllda knottror (pustler).
 • Flagnande hud.
 • Håravfall.
 • Missfärgning av huden.
 • Överdriven fällning.
 • Rodnad.

Valpar kan få en speciell typ av pyodermi som kallas valppyodermi. Detta drabbar oftast mindre håriga områden såsom armhålor, ljumskar och buk. Dessa röda knölar kan bli skorpiga och fjälliga. Valppyodermi kan göra att din hund kliar sig lite, men valpar med pyodermi är vanligtvis friska i övrigt.

Hur behandlar man pyodermi hos hundar?

Pyodermi orsakas vanligtvis av stafylokockerbakterier (Staphylococcus). Om din hund inte har en läkemedelsresistent art är stafylokockerinfektioner vanligtvis lätta att bota. 

Om din veterinär misstänker pyodermi kommer hen först att vilja bekräfta detta med några tester. Hen kan ta flera olika prover från huden, t.ex. svabb- och skrapprover och eventuellt även biopsier. Hen lägger det under ett mikroskop för att leta efter bakterier och andra organismer, t.ex. kvalster och kan även skicka ett prov till ett specialiserat laboratorium för att avgöra vilket antibiotika som är mest effektivt att ordinera vid behov. De kan också beställa en svampodling eller ett ultraljustest för att utesluta ringorm.

När pyodermi väl har diagnostiserats behandlas det genom att tackla bakterieinfektionen. Pyodermi hos hundar behandlas direkt med antimikrobiell behandling – antingen antibiotika oralt eller en topisk antibakteriell medicin, eller med schampo och spray som appliceras direkt på det drabbade området. Användningen av antibiotika bör begränsas till ett minimum, så följ noggrant veterinärens instruktioner för antibiotika.

Du och din veterinär måste även samarbeta för att fastställa och åtgärda den bakomliggande orsaken till infektionen, om tillämpligt. Det kan krävas en hel del tester och försök; veterinären kan be dig ta blod-, hud- eller urinprover från din hund. Hen kan eventuellt även vilja göra ett foderprov för att utesluta foderöverkänslighet.

Spelar näringen i kosten någon roll?

Golden retriever ligger ner medan den äter ur en skål

Näringen och hundens foder spelar en stor roll för hudens hälsa. Till exempel är aminosyror från dietproteiner byggstenar för hudceller och hår, medan fettsyror är otroligt viktiga för att upprätthålla pälsens kvalitet och minska vattenförlusten i huden.

Vissa hundar kan utveckla känslighet mot vissa foderingredienser, ofta protein såsom nötkött eller kyckling, vilket kan leda till en sekundär pyodermi. Om din veterinär misstänker att orsaken är foderöverkänslighet måste hen först behandla hudinfektionen. Hen kan sedan rekommendera att ge din hund ett dietfoder för att se om hudproblemet försvinner. Dessa är uteslutningsprövningar, så det är mycket viktigt att du inte ger din hund något annat än specialfodret. Vid hudåkommor kan prövningen behöva pågå i 8–10 veckor, så var beredd på att det kan ta lång tid och se till att hela familjen är med på noterna.

Om din hund inte har foderöverkänslighet, men har pyodermi på grund av andra hälsoproblem, till exempel en hormonell störning, kan det vara en bra idé att ge hunden ett foder som är speciellt framtaget för hundar med känslig hud. Det är viktigt att du pratar med din veterinär om vilket foder som är bäst för att se till att din hund får bästa möjliga näring. En bra kosthållning och ett foder som stödjer hudens funktion kan påskynda återhämtningen och minimera behandlingskostnaderna.

Pyodermi är en plåga, men med rätt kunskap och vård kan problemet lösas. Om din hund får pyodermi, särskilt om den drabbas mer än en gång, bör du förstå att det handlar om ett underliggande problem som måste lösas. Om du ser några tecken på denna infektion ska du ringa din veterinär som kan hjälpa dig att få din hund att känna sig på topp igen.

Biografi om bidragsgivaren

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten tog examen vid UC Davis School of Veterinary Medicine 2002. Dr. Wooten är medlem i American Society of Veterinary Journalists, hon delar sin yrkesverksamma tid mellan en smådjurspraktik i Greeley, Colorado, offentliga föreläsningar om medarbetarfrågor, ledarskap och kundkommunikation, samt skrivande. Hon gillar att campa med sin familj, åka skidor, dyka och att delta i triathlon.

 

Granskad av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterade artiklar

Relaterade produkter