Pyodermi hos hundar: Vad du behöver veta

Skriven av
minuters läsning

Har din hund kliat sig? Ser huden röd ut? Har de blemmor eller luktar huden illa? De kan ha ett tillstånd som kallas pyodermi, en vanlig hudåkomma som drabbar hundar i alla former, storlekar och åldrar. Om du är orolig för att pyodermi kan vara ett allvarligt problem för din hunds hud kan du läsa vidare för att lära dig mer om vanliga orsaker och behandlingar.

Vad är pyodermi hos hundar?

Pyodermi är en bakterieinfektion, vilken kan vara ytlig eller djup, som drabbar hårsäckarna och den omgivande huden. Om man bryter ner ordet betyder "pyo" var och "derma" betyder hud. Pyodermi hos hundar har oftast en bakomliggande orsak, som t.ex:

 • En främmande organism, t.ex. ett gräsfrö, som kommer in under huden
 • En skada eller ett bitsår
 • Allergi eller överkänslighet mot loppor, mat eller miljöfaktorer
 • Kvalster
 • En hormonell störning som Cushings syndrom eller hypotyreos
 • En autoimmun sjukdom
 • Behandling med immunsuppressiva läkemedel, t.ex. steroider eller kemoterapi
 • Näringsfattig kost

Hund kliar sig medan den sitter utomhus.

Vilka är tecknen på pyodermi hos hundar?

Pyodermi kan uppträda på olika sätt. Den kan vara begränsad till ett område eller täcka hela hundens hud. Vissa delar av kroppen, t.ex. hudveck, nedanför munnen, läpparna, vulvaveck och huden mellan tårna, är mer benägna att drabbas. Ibland orsakar pyodermi extrem klåda, till exempel i fall som en allergisk reaktion på loppor, men ibland verkar det inte klia alls. Tecken på pyodermi som man bör se upp för är bland annat:

 • Röda knölar
 • Varfyllda knottror (pustler)
 • Flagnande hud
 • Håravfall
 • Missfärgning av huden
 • Överdriven fjällning
 • Rodnad

Valpar kan få en speciell typ av pyodermi som kallas valppyodermi. Din hund kan ha valppyodermi om du ser röda knölar där frambenen börjar, i ljumskarna och/eller på buken. Dessa röda knölar kan bli skorpiga och fjälliga. Valppyodermi kan göra att din hund kliar sig lite, men valpar med pyodermi är vanligtvis friska i övrigt.

Vilka är behandlingarna av pyodermi hos hundar?

Pyodermi orsakas vanligtvis av stafylokockerbakterier (Staphylococcus). Om din hund inte har en läkemedelsresistent art är stafylokockerinfektioner vanligtvis lätta att bota. Behandlingen av pyodermi är vanligtvis inriktad på att eliminera bakterieinfektionen och att åtgärda den underliggande orsaken, om det är möjligt. Pyodermi hos hundar behandlas direkt med antimikrobiell behandling - antingen antibiotika oralt eller antibakteriell medicin lokalt, eller schampo och spray som appliceras på det drabbade området. Användningen av antibiotika bör begränsas till ett minimum, så följ noggrant veterinärens instruktioner för antibiotika.

Om veterinären misstänker pyodermi tar han eller hon ett prov från huden. De lägger det under mikroskop för att leta efter bakterier och andra organismer, t.ex. kvalster och kan även skicka ett prov till ett specialiserat laboratorium för att avgöra vilket antibiotika som är mest effektivt att ge på recept om det behövs. De kan också beställa en svampodling eller ett ultraljustest för att utesluta ringorm.

Den största utmaningen med pyodermi hos hundar är att fastställa den underliggande orsaken till infektionen, vilket gör att du och din veterinär måste samarbeta för att få reda på orsaken. Det kan krävas en hel del tester och försök; veterinären kan be dig ta blod-, hud- eller urinprover från din hund.

Spelar näringen i kosten någon roll?

Golden retriever ligger ner medan den äter ur en skål

Näringen och hundens foder spelar en stor roll för hudens hälsa. Protein och aminosyror är till exempel viktiga för hårväxten och fettsyror är viktiga för pälskvaliteten och för att minska fuktförlusten genom huden. 

Hundar som är känsliga för ingredienser eller har födoämnesallergier riskerar att utveckla pyodermi efter att ha ätit något som orsakar en reaktion. Om din veterinär misstänker en matintolerans måste han eller hon först behandla hudinfektionen och kan sedan rekommendera att du ger din hund ett dietfoder för att se om hudproblemet försvinner.

Om din hund inte har matallergier men har pyodermi på grund av andra hälsoproblem, till exempel en hormonell störning, kan det vara en bra idé att ge hunden ett foder som är speciellt framtaget för hundar med känslig hud. Det är viktigt att du pratar med din veterinär om vilket foder som är bäst för att se till att din hund får bästa möjliga näring.

Pyodermi är en plåga, men med rätt kunskap och vård kan problemet lösas. Om din hund får pyodermi, särskilt om den drabbas mer än en gång, bör du förstå att det handlar om ett underliggande problem som måste lösas. Om du märker några tecken på infektion ska du ringa din veterinär så att ni tillsammans kan få din vovve att må bra igen.

Kort om skribenten

Dr. Sarah Wooten

Dr Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten tog examen vid UC Davis School of Veterinary Medicine 2002. Dr. Wooten är medlem i American Society of Veterinary Journalists, hon delar sin yrkesverksamma tid mellan en smådjurspraktik i Greeley, Colorado, offentliga föreläsningar om medarbetarfrågor, ledarskap och kundkommunikation, samt skrivande. Hon gillar att campa med sin familj, åka skidor, dyka och att delta i triathlon.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter