Användbara tips för resor med din katt

Published by
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

De flesta katter är inte så förtjusta i att resa – de har oftast en stark koppling till sitt eget revir och känner sig sårbara i en ny miljö. Belöningen av att vara med familjen och åka iväg på ett äventyr är inte lika spännande för katter som för hundar.

Om du vill ta med katten i tåg, bil eller på flyget måste du se till att katten sitter tryggt och bekvämt i en lämplig transportbur och hålls kvar där vid slutet av resan, åtminstone tills katten är bekväm i sin nya miljö. Självklart finns det en och annan katt som reser ofta med sin ägare och inte får panik eller springer bort i en ny miljö, men dem är få och sällsynta.

Bilresor

Det kan vara mycket farligt att ha en katt lös i bilen – det kan inte bara orsaka en olycka genom att katten börjar störa föraren, utan om ett fönster eller en dörr öppnas eller det händer en olycka kan katten springa iväg och försvinna.

Du behöver investera i en transportbur som är tålig och lätt att rengöra om katten skulle uträtta sina behov i den eller kräkas under resan. Tänk också på vädret som du ska resa i – både där du är nu och den troliga temperaturen på ditt resmål. Om det är troligt att det kommer att vara mycket varmt använd en transportbur som släpper in mycket luft – om det kommer att vara kallt kan det vara bra med en bur som kan hålla värmen utan att bli dragig, men ändå ge bra luftcirkulation. Placera transportburen på en plats där den sitter säkert om du måste bromsa plötsligt, men där det finns bra luftcirkulation – dvs. inte under en massa bagage längst bak i bilen. Sätt inte katten i kofferten och var försiktig med den bakre delen av en halvkombi – ventilationen kan vara dålig och katten kan bli överhettad. Du kan säkra transportburen bakom ett av framsätena eller använda säkerhetsbältet för att se till att buren hålls på plats i baksätet.

Se till katten regelbundet, särskilt om det är varmt ute – underskatta inte hur snabbt temperaturen kan stiga i en bil – tänk på detta när du stannar för att ta en paus och lämnar katten i bilen. Ställ bilen i skuggan och låt fönstren vara nere – om det är mycket varmt, ha picknick och ät den i närheten med katten i buren utanför bilen eller med alla dörrar öppna. Värmeslag kan vara dödligt.

Tågresor

Om du reser med tåg behöver du självklart en mycket säker transportbur som katten inte kan ta sig ut ifrån, men som ändå är tillräckligt lätt att bära. Du vill kanske ha en med ett hårt golv om katten skulle kissa, så att det inte fläckar ner i tågvagnen. Lägg i papper och material som kan suga åt sig vätska och ta med en extra kattbädd. Du kan förmodligen ha katten i sin bur i ditt knä beroende på typ av tåg och tillgängligt utrymme.

Flygresor

Om du tänker resa med flyg med din katt behöver du planera lång tid i förväg. Alla flygbolag har egna krav och restriktioner för resor med hund och katt. Många flygbolag tillåter nu att katter reser i kabinen under sätet framför dig, så se till att kontrollera hur stort det här utrymmet är innan du reser. Transportburar med mjuka sidor kan fungera väl för denna plats. Ett besök hos veterinären kan också behövas innan du flyger, om vaccinationsregister eller hälsointyg krävs. De flesta katter klarar av att resa, men det rekommenderas inte att resa med en dräktig katt eller kattungar som är under tre månader gamla.

Ankomst till resmålet

När du kommer fram släpper du in katten i ett rum och ser till att den är säker, har det bra och inte kan smita ut. Erbjud vatten och lite foder, men katten är kanske inte intresserad av att äta förrän den vant sig vid platsen. Genom att ge mat två gånger om dagen uppmuntrar du katten att komma tillbaka till dig för mat när du ropar på den. Låt den gradvis utforska mer och använd foder för att se till att den inte går för långt bort utan kommer tillbaka för regelbundna måltider.

Använda en transportbur

För katter betyder synen av en transportbur vanligen ett besök hos veterinären, så de är ofta inte så sugna på att gå in i den! Ge katten tid att vänja sig vid buren eller väskan i god tid innan resan.

Gör det till en trevlig plats – ge katten godbitar när den är därinne och gör en mysig sängplats med tyger som luktar bekant och som kan användas på resan. Lämna dörren öppen och uppmuntra katten att gå in i och ut ur buren och att sova därinne. När det sedan blir dags för själva resan är katten åtminstone bekant med sin omedelbara omgivning.

Om du har fler än en katt är det bättre att ge dem separata transportburar så att det bli bättre luftcirkulation, mer utrymme och mindre risk för överhettning. Även bästa vänner kan bli stressade under en resa och bete sig konstigt och ilsket mot varandra, så separata burar förhindrar skador. Om de i alla fall kan se och höra varandra kan de känna sig lugnade av det.

Ge inget foder fyra till fem timmar innan resan om katten måste kräkas under resan. Erbjud vatten fram till att ni åker och under resan, när det är möjligt. Du kan köpa skålar som kan fästas i buren, så att katten inte spiller ut innehållet på resan och som är lätta att fylla på utan att öppna buren om det blir en försening.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter