Hitta och välja kattunge

Det är spännande att välja kattunge, men samtidigt ska beslutet om att skaffa katt vara väl genomtänkt. Katter kan leva i upp till 20 år. Det är en lång tid som ni kommer att tillbringa tillsammans.

Raskatt eller huskatt

Det är helt och hållet upp till var och en. Renrasiga katter är dyra att köpa, men deras framtida utseenden och personligheter är lättare att förutsäga.

Om du är inställd på en renrasig kattunge bör du ta dig tid att lära dig mer om olika raser. Det finns fler än 70 kattraser att välja bland. En bra utgångspunkt är webben, eftersom många kattentusiaster har webbplatser om specifika kattraser.

Här hittar du också information om eventuella nedärvda rastypiska sjukdomar och vilka hälsokontroller som bör göras.

Typiska personlighetsdrag för olika raser? Om du har småbarn kan det vara en idé att välja en ras som är känd för sin lekfullhet och sociala egenskaper, som t.ex. en burma.

Det är också viktigt att tänka på om kattungen behöver någon särskild skötsel. Långhåriga raser som perser och birma behöver pälsvård varje dag. Har du tid och tålamod?

Huskatter (även kallad bondkatt) kan vara härdigare även om det är svårt att förutsäga hur de blir som vuxna katter. Om du har möjlighet ska du besöka din blivande kattunge några gånger och försöka avgöra dess temperament. Och ha inte för bråttom med att bestämma dig.

Välja från kullen

Om du väljer ut en kattunge från en kull finns det några tips som kan underlätta processen.

  • Ta god tid på dig och ställ många frågor. Har kattungarna varit hos veterinären, besiktats, vaccinerats och avmaskats?
  • Vilken miljö bor kattungarna i? Var på din vakt om de bor i ett skjul eller hägn och kattungarna har haft lite kontakt med människor.

Katter har en mycket kort social inlärningstid som varar mellan 4 och 16 veckor. Kattungar som inte får vänja sig vid synintryck, ljud och dofter under denna period kan få problem senare i livet.

Även om du tycker synd om en kattunge ska du vara försiktig med att välja en som verkar särskilt nervös. Det kan vara ett tecken på brister i den sociala träningen. Likaså ska du inte välja den minsta, svagaste kattungen bara för att du tycker synd om den. Det kan stå dig dyrt.

Kattungen får inte heller tas ifrån mamman och syskonen för tidigt. Kattungen måste vara 12 veckor enligt SVERAKS rekommendation.

Var köper du katten

Det finns många olika ställen varifrån du kan köpa katten - katthem, lokala tidningsannonser, personliga kontakter och uppfödare.

Om du söker en renrasig katt kan du kontakta lokala kattföreningar eller läsa annonserna i fackpressen.

Om du beslutar att en huskatt är bäst för dig kan lokala djurskyddsorganisationer vara en bra plats att börja leta. Bli inte förvånad om de ställer många frågor och vill göra ett hembesök innan du får ta med din nya kattunge. Alla serösa katthem är måna om att djuren hamnar i rätta händer.