Hundrasernas personligheter: Hitta rätt typ för dig

Skriven av Jean Marie Bauhaus
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Personligheten är allt. Det gäller lika mycket för hundar som för människor. Om du funderar på att skaffa en hund vurmar du kanske för en viss ras, men är det rätt ras för dig? Hundpersonligheten spelar en viktig roll när du ska bestämma dig för om hunden passar bra i ditt hem. Att välja en hundras blir mycket enklare om du vet vilka karaktärsdrag och egenskaper som går bra ihop med dina egna. Följ dessa tips för att välja rätt hund för din livsstil och din personlighet.

Fundera på ditt hem och din familj

Two young blonde boys and a baby snuggle with a larger brown dog in bed.Är du singel eller har du en stor familj? Har du små barn, andra husdjur eller äldre barn? Förutom att göra en bedömning av familjemedlemmarna, tänk också på hur hemmet ser ut. Utrymmet har också betydelse, oavsett om du har ett hus eller en lägenhet, en stor trädgård eller en liten gräsplätt, ett bostadsområde som är toppen för promenader eller om du måste ta dig till en hundpark, allt bör vägas in när du väljer hundras eller storlek på hunden.

Dessa frågor hjälper dig att begränsa ditt sökande. Om du till exempel bor i en lägenhet och inte har tillgång till en park eller platser att promenera på, vill du antagligen hålla dig till en liten hund som inte behöver så stora utrymmen för sin motion. Om du har små barn kommer du sannolikt att undvika dvärghundar, vilka kan vara ömtåliga och nervösa kring väldigt små barn, och istället leta efter en större ras med gott rykte om att gilla småbarn. Och om du har en dragning till väldigt stora hundar, som grand danois eller sankt bernhardshund, vill du vara säker på att du har tillräckligt stort hus och trädgård för att praktiskt rymma en så stor hund.

Granska din livsstil

Har du långa arbetsdagar eller reser du ofta? Gillar du att upptäcka nya saker eller är du mer av en hemmasittare?

Om du har en aktiv livsstil är det vettigt att leta efter en aktiv ras som kan hålla jämna steg med dig. Terrierhundar och tävlingshundar gillar mycket aktivitet och motion. Å andra sidan, om du föredrar att spendera dina lördagar i soffan skulle en aktiv ras inte passa särskilt bra. Om du är hemifrån långa stunder och inte kan ta din hund med dig, behöver du leta efter en ras med en mentalitet som tål att vara ensam under större delen av dagen.

Fundera på varför du vill ha en hund

Det är också en bra idé att fundera på vad du hoppas få ut av att ha hund. Vill du rätt och slätt ha en sällskapshund, eller vill du ha en vakthund? Vill du ha en liten kompis som myser sig i ditt knä, eller en stor bästis som håller dig sällskap i joggingspåret? Vissa hundägare letar efter en hundnanny som kan hålla ett öga på barnen när de leker, medan andra letar efter en ny bästa vän till hela familjen. Att vara helt ärlig med varför du vill ha en hund och vad du hoppas att hunden kommer att göra för dig och din familj kommer att vara till hjälp för att ringa in vilken typ av hund som är bäst för din familj.

Fundera på tid och budget

Gör en ärlig bedömning av hur mycket tid och pengar du har att lägga på en hund. Tänk på att skaffa hund ligger väldigt när att skaffa barn, men med den skillnaden att hunden förblir ett barn hela livet ut. Förutom att ge hunden rätt nutrition, en säng, leksaker och olika tillbehör, behöver du också sköta om trimning, tillräckligt med motion och hälsovård. Vissa hundar behöver mer av dessa saker än andra. Till exempel, oavsett hur mycket du kanske älskar en malteservalp, om du inte har tid eller budget för regelbunden borstning och klippning, så är det inte rätt hund för dig. Vissa raser har dessvärre genetiska anlag för hälsoproblem som kan vara kostsamma att tackla, både i tid och pengar. Bestäm i förväg hur mycket av dessa resurser du är villig att avsätta till att ta hand om din hund under hela hundens livstid.

Vuxna hundar kontra valpar

little sleeping French bulldog puppies lying on a beautiful green grassÅlder är en annan viktig sak att tänka på. Många föredrar att ta sig an valpar av flera anledningar, inte minst för att de är söta och svåra att motstå. Vissa människor känner att uppfostring av en hund från valpstadiet skapar ett starkare band. Men valpar kan också vara svåra att träna och ta hand om, och de har ett sätt att pröva dina gränser. Äldre hundar å andra sidan, brukar redan vara socialiserade och rumsrena, för att inte tala om att de sedan länge har passerat den destruktiva fasen "tugga på allt inom synhåll". Om de inte har en traumatisk historia (vilket fortfarande kan övervinnas), har äldre hundar vanligtvis inga problem med att skapa nära band med sin nya familj.

Att välja ras eller hundtyp

När du väl har listat alla dina önskemål gällande personlighetsdrag hos hunden, är det dags undersöka raser eller hundtyper. Ett bra ställe att börja på är hos ditt lokala djurhem för att ta en titt på vilken ras eller typ av hund du kanske vill fundera över. HillsPet.se har också många artiklar och information om raser tillgängliga för att guida dig, likaså American Kennel Club. Om du inte har en aning om var du ska börja, kan det vara bra att börja tänka på hundgrupper. Raser inom terriergruppen brukar till exempel vara självsäkra och energiska och här behövs en fast hand och mycket tålamod för att träna dem. Hundar i brukshundsgruppen är intelligenta och relativt lätta att träna och de är som lyckligast när de har ett arbete att utföra. Det kan vara bra att börja med olika hundgrupper.

När du väl har begränsat ditt urval, kan det vara bra att prata med människor som har erfarenhet av raserna som intresserar dig. Om du inte känner någon personligen som har ägt dessa raser, försök att söka online där du hittar många forum och grupper med gemensamt intresse kring specifika raser. Det är också en bra idé att prata med din veterinär, som inte bara kan ge dig råd om rasens karaktär, utan också berätta om rasen du har valt har några medicinska anlag du bör vara medveten om. Din veterinär bör också kunna rekommendera en ansedd uppfödare eller ett bra djurhem. Tänk på att det finns många fantastiska djurhem som fokuserar på specifika raser, så du behöver inte spendera tusentals kronor på att köpa en valp från en uppfödare.

Renrasig kontra blandras

Medan det i allmänhet inte är svårt att hitta renrasiga hundar i behov av kärleksfulla hem på djurhemmen, kommer du sannolikt också att hitta ett stort urval av blandrashundar. Det kan tyckas att blandrashundarnas temperament skulle vara svårare att förutspå än hos de som avlas till en speciell standard, men om du vet vilka raser som finns i hundens arvsanlag är det inte svårt. Generellt brukar blandrashundarna ha en bra balans mellan de främsta egenskaperna hos sina föräldrar. Ofta brukar de ha mer av en medelpersonlighet snarare än de ytterligheter du ibland får med renrasiga hundar. Dessutom, enligt Humane Society of the United States, är blandrashundar också mindre benägna att ha genetiska defekter, vilket ibland är ett resultat av överavlade renrasiga hundar. Om du funderar på en hund från ett hundhem, prata med en adoptionsrådgivare om de karaktärsdrag du letar efter. Han eller hon borde kunna hjälpa dig att hitta den bästa matchningen.

Med alla dessa frågor kan det verka som om att hitta den rätta hundpersonligheten är lika komplicerat som att hitta din själsfrände. Men det är något som bör tas på allvar. När allt kommer omkring kommer din hund sannolikt att vara en stor del av ditt liv de närmaste 10-15 åren. Du är skyldig er båda att se till att ni passar bra ihop.

Kort om skribenten

$authorImageAlt

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus är romanförfattare, frilansskribent och redaktör som bor i Tulsa, Oklahoma. Hon skriver ofta om husdjur och husdjurshälsa på sitt hemmakontor, där hon får hjälp av en skara fyrbenta vänner.

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>