Fördelarna med våtfoder för hundar

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Under de senaste årtiondena har vår kunskap om vad våra husdjur behöver när det gäller mat ökat avsevärt. Förr gav de flesta människor sin hund konserverad mat och hundkex, vilket tillsammans utgjorde hela kosthållningen. Detta var lite av ett slag i luften när det gällde tillräcklig näring, så de flesta foder idag, både våta och torra, är kompletta och balanserade, så kallade helfoder. Det innebär att hunden får i sig alla näringsämnen den behöver i rätt mängd.

På grund av detta har hundägare nu stor valmöjlighet att välja om de vill ge sina hundar våtfoder, torrfoder eller en kombination av båda. Även om torrfoder brukar vara mer ekonomiskt och bekvämt, så har våtfoder även en hel del fördelar. Det finns många anledningar att välja våtfoder, allt från att vara en bra källa till nödvändig vätska till att vara lätt att tugga och välsmakande.

1.  Påfyllning av vätska

Vatten är absolut nödvändigt för alla djur. Du ska alltid se till att din hund har gott om färskt vatten tillgängligt, men våtfoder är även en bra källa till vatten för att förbättra hundens vätskebalans. Detta är särskilt viktigt när det är varmt ute. Hundar med hälsoproblem, t.ex. problem med urinblåsa och njurar, har också stor nytta av extra vattenintag, här kan våtfoder vara till stor hjälp.

2. Variation

Helfoder i form av både våt- och torrfoder är lika hälsosamma för hundar. Våtfoder kan dock erbjuda större variation. Våtfodret kan vara fast, köttfärslimpa på burk, köttbitar i sås eller läckra grytor, tillsammans med grönsaker. Dessutom finns det ett brett utbud av smaker, vilket ger stor variation och därmed blir kosten mer intressant för din hund.

3.  Luktar gott

Många hundar tycker om att äta torrfoder, men våtfoder har ofta en härlig doft som kan bidra till att uppmuntra de mer kräsna hundarna att med iver glufsa i sig maten. Hundar som har varit sjuka eller som återhämtar sig efter en operation kanske inte känner för att äta, då kan våtfoder vara avgörande för att få dem på benen igen.

4. Lättare att tugga

En del hundägare drar sig för att ge hundfoder på burk till sina hundar. De är oroliga för att de inte ger sina hundar tillräckligt med näring eller att våtfoder inte är bra för hundens tänder. Detta är något av ett missförstånd, RSPCA menar att torrfoder kan ha en liten fördel jämfört med våtfoder eftersom det har en mild rengörande effekt på tänderna, men det finns inget som tyder på att våtfoder är dåligt för hundens tandhälsa. Ett våtfoder av god kvalitet ger din hund en balanserad näring för att stärka och bibehålla hälsan under livets alla stadier. För äldre hundar med tand- eller tandköttsproblem kan våtfoder faktiskt vara lättare eller bekvämare att äta än torrfoder.

Jack Russell terriervalp som äter mat ur en silverfärgad hundmatskål.

5. Håller sig bra

Våtfoder i oöppnade påsar och burkar har lång hållbarhet och kan vara lättare att förvara än stora påsar med torrfoder. Om din hund inte behöver en hel påse eller burk för en måltid ska du alltid komma ihåg att kyla ner det som blir över. Detta håller vanligtvis upp till tre dagar i kylskåpet, men kontrollera alltid om det finns tecken på att det håller på att bli dåligt innan du serverar det. De flesta hundar föredrar att maten är rumstempererad eller till och med bara något varmare än kylskåpstemperaturen.

När ska man ge torrfoder?

Även om balanserat våt- och torrfoder är lika näringsrika kan det finnas skäl till att du vill ge din hund torrfoder. Torrfoder kan vara lättare att portionera, särskilt om du använder en våg för att väga fodret. Torrfoder kan även köpas i större påsar, vilket kan vara mer praktiskt för hundägare med stora hundar. Och om din hund äter lite då och då av maten under dagen förstörs inte torrfodret om det lämnas framme. Torrfoder är också lätt att använda i ett matpussel för att göra det lite roligare för hunden och för att den ska bli mätt och nöjd utan att överutfodra den.  

Varför inte båda?

Så länge fodret är ett balanserat helfoder är det upp till dig om du ger din hund våtfoder, torrfoder eller en blandning av båda.  Vissa hundägare väljer att ge hunden torrfoder på morgonen och en måltid med våtfoder på kvällen (eller tvärtom), medan andra föredrar att ge hunden både torrfoder och våtfoder i samma skål. Detta hjälper till att uppmuntra vissa hundar att äta torrfoder om de inte äter det på egen hand och det ger din hund en variation av konsistenser vid varje måltid. Kom ihåg att hantera en blandad skål på samma sätt som våtfoder och se till att allt som blir över kastas, särskilt under varmare väder då lukten av våtfoder kan locka till sig flugor. Avslutningsvis, kom ihåg att alltid utfodra efter din hunds idealvikt. Att blanda våt- och torrfoder kan göra det svårare att beräkna fodermängden, så fråga alltid din veterinär om du är osäker.

  

Kort om skribenten

Jeanne Grunert

Jeanne Grunert

  

Jeanne Grunert är frilansskribent, bloggare och författare. Hon bor och arbetar på en stor gård i Virginia tillsammans med sin schäfer Shadow och sex katter.

  

Granskad av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och Dr. Emma Milne BVSc FRCVS