4 tips för valpträning

Publicerad av
Minuter läsning

När du bestämde dig för att skaffa hund kanske du föreställde dig att valpträning endast skulle innebära massor av kul. Du kanske såg framför dig en liten hund som skuttar omkring och tuggar på sitt koppel när ni är på promenad, däremot kanske du inte kunde föreställa dig pölarna av kiss på golvet eller det nattliga skället och gnället. Bara för att du stött på ett par svårigheter längst vägen betyder det inte att det måste vara svårt att lära sig hur man tränar sin valp. Om du funderar på hur du ska träna din valp för att göra tiden så bra som möjligt för er båda, fortsätt läs. Dessa fyra tips för valpträning är den bästa startpunkten.

1. Glöm inte sömnträning

Trodde du att sömnträning endast är för spädbarn? Då har du fått det om bakfoten. Precis som barn behöver valpar lära sig rätt sömnvanor. Om du inte fått hem din hund ännu ska du veta att under det första dagarna, kanske till och med första veckan, kan det vara svårt att få sova. Varför? Utöver att vara en “bebis” som lär sig om världen befinner sig din valp i en helt ny miljö, och det är en stor omställning.  

Att vänja din valp vid skillnaderna mellan dag och natt börjar med några små steg. Först ska du ordna en bekväm plats för din hund där den kan bädda ner sig. En mjuk hundsäng eller bekväma filtar i en låda kommer ge en känsla av komfort till kvällsrutinen. Efter detta är det dags att släcka ljusen. Du kanske har trott att ett svagt ljus får hunden att komma till ro, men då har du glömt att det är ditt jobb att lära din hund skillnaden mellan natt och dag. Precis som människor producerar hundar ett sömnframkallande hormon som heter melatonin, säger Preventive Vet. Eftersom ljus påverkar hur kroppen producerar melatonin är ett mörkt rum ett måste. Utöver lamporna ska du stänga av eller täcka alla telefoner och tv-skärmar. 

Nu är det dags för träningen. Precis som spädbarn kan din valp vakna mitt i natten för att den behöver uträtta sina behov. Neka inte valpen detta, men gör inte heller en stor sak av vakentiden. Om din hunder väcker dig och du misstänker att den behöver kissa, ta med hunden ut men undvik ögonkontakt eller för mycket verbal interaktion, då detta endast kommer stimulera valpen. Om din valp gnäller efter uppmärksamhet är det viktigaste att du ignorerar den. Även om det är svårt att ignorera gnällandet från en ledsen valp (speciellt om det håller dig vaken) är det viktigt att valpen förstår att man ska sova om natten, och att du inte är tillgänglig för att ge din uppmärksamhet.  

Var proaktiv och sluta med foder och godbitar några timmar innan sovdags, men glöm inte att ta din hund ut ett par extra gånger för att tömma blåsan. Det kan också vara en bra idé att leka med hunden ett par timmar innan läggning så att den blir trött. Lek inte precis innan sovdags då det kommer hålla valpens kropp och sinne i ett aktivt tillstånd och hålla den vaken. Ge valpens kropp lite tid att varva ner efter lek och den kommer sova innan du vet ordet av det.  

Slutligen, ha tålamod. Sömnträning kräver både tålamod och att vara konsekvent. När din valp lärt sig sina sömnvanor kommer alla återigen få sin skönhetssömn. 

German Shepherd puppy on a leash outside.

2. Bli koppel-kompisar

Kissar din valp pölar på golvet, eller ännu värre, smyger den in i olika rum för att uträtta sina behov? Ett av de enklaste sätten att försäkra dig om att din valp inte kissar på fel ställen är att alltid ha hunden nära dig. Även om detta inte alltid är lätt när du är upptagen med att städa, laga mat, jaga barn eller bara slappar på soffan efter en lång arbetsdag, oroa dig inte. Det finns ett enkelt sätt att hålla din valp nära oavsett vad du gör. 

Koppla din hund och fäst änden på kopplet i en bältesögla på dina byxor. Välj ett långt koppel och din valp kommer aldrig vara mer än ett par meter ifrån dig. När du märker att din valp blir rastlös eller gnällig kan du springa ut med honom och öva på rutinen att kissa utomhus. Givetvis fungerar inte detta när du står i duschen, men det finns ingen anledning till att din valp inte skulle kunna vila på badrumsmattan. 

3. Sätt bjällror på dörren

Ring, ring, ring! Det är kiss-dags! Hur vet du? Om du lär din hund under valpträningen att slå med tassarna på bjällrorna du strategiskt har placerat på dörren kommer du inte behöva gissa när det är dags att gå ut. Detta är ett av valpträningstipsen som kommer vara användbart under hela hundens liv. Det blir även lätt - och roligt - att träna din valp. Du behöver endast köpa eller göra egna bjällror och hänga dem i dörrhandtaget. Längden ska vara lång nog så att din hund antingen kan komma åt dem med tassen eller nudda dem med nosen när den vill meddela dig om att det är dags att gå ut. 

Först kommer din hund inte veta vad den ska göra med bjällrorna. Den kan antingen gilla eller ogilla ljudet då det är nytt för valpen, så du ska verka positiv och uppspelt över att ringa på bjällrorna varje gång du tar med din valp ut. Om du använder ord som “kissdags!” eller “utomhus!” för att hjälpa med att träna din till att veta vart den ska kissa, säg det medan du ringer i bjällrorna och öppna dörren. Efter att valpen hört bjällrorna ringa varje gång den går ut för att uträtta sina behov kommer hunden så småningom associera ljudet med aktiviteten. Efter en kort tid kan du använda din hunds tass för att ringa på bjällrorna istället för din hand. Att uppmana din valp till att ta kommando kommer stärka träningen. Till slut kommer hunden göra det helt själv. 

Eftersom hundar naturligt är nyfikna varelser är möjligheten att gå ut en rolig ny övning för dem. När de börjar associera bjällran med att gå ut kan de hamna i en dålig vana att ringa i dem bara för komma ut för att utforska istället för att uträtta sina behov. Det finns ett par sätt att träna valpen från att göra detta till en vana. Att ha ett regelbundet schema är viktigt för din valp. Den kommer börja lära sig med tiden när det är dags att gå ut för att uträtta behov, så om du nyligen tog med valpen ut ska du inte ge efter. Använd denna strategi med försiktighet då valpar behöver gå ut och kissa oftare eftersom de håller på att lära sig hur de håller blåsan, att ignorera valpen för länge kan leda till olyckor i hemmet. Den andra strategin är att belöna din hund direkt efter att den har uträttat sina behov utomhus med en godbit och beröm. Detta kommer hjälpa hunden koppla ihop ringandet i bjällrorna med att gå ut och uträtta sina behov. Om hunden ringer i bjällrorna och inte uträttar några behov ska du inte ge någon belöning  — använd detta endast som metoder för att belöna rätt beteende från bjällra till toalett.

4. Välj rätt ord

Lydnadsträning kan vara massvis med kul! Det är en bra tid att använda både ord och fysiska signaler för att träna din valp till att göra saker, såsom att sitta, ligga och komma tillbaka till dig. Här kommer ett tips du kan starta med direkt: var specifik med orden du använder, så att din valp förstår exakt vad du frågar efter. Till exempel, att säga “kom” när du vill att din hund ska komma tillbaka till dig efter att ha lekt utomhus eller ta sig till köket för middag kanske verkar vettigt i början. Men så småningom, när träningen är avslutad, kanske din hund inte svarar på generella termer lika ofta. Använd istället ord som “kom in” när din valp ska komma tillbaka in i huset eller “mat” när det är dags att äta. Var även specifik och säg ord som “promenad” istället för “utomhus” eller “sovdags” istället för “upp för trappan.”  

Ni kanske inte talar samma språk, men desto tydligare du är med din valp, desto mer av ditt vokabulär kommer valpen lära sig. 

Valpträning kan vara en ansträngande upplevelse, men det kan också vara en av de roligaste och mest belönande upplevelserna för er båda. Det är ett fantastiskt tillfälle att bygga en stark relation. Det är trots allt inte bara din hund som lär dig om dig, utan även du som lär dig om din hund. Har du egna valpträningstips som du vill dela med dig av? Besök Hill's Facebook sida och skicka ett meddelande till oss.

Contributor Bio

Erin Ollila

Erin Ollila

 

Erin Ollila tror på ordens kraft och hur ett meddelande kan informera - och till och med omvandla - den avsedda publiken. Hennes skrivande finns över hela internet och på tryck och inkluderar intervjuer, ghostwriting, blogginlägg och kreativ sakprosa. Erin är en nörd för SEO och alla sociala medier. Hon tog examen från Fairfield University med en M.F.A. i kreativt skrivande. Kontakta henne på Twitter @ReinventingErin eller lär dig mer om henne på http://erinollila.com.

 

Relaterade artiklar

 • Klickerträning: Hur det kan fungera för din valp

  Lär dig hur klickerträning kan vara ett bra alternativ för att träna din hund. Förstå hur det fungerar och hur du kan komma igång.
 • Starting a Training Schedule with Your Puppy

  You can turn your cute, rambunctious puppy into super puppy by taking a little extra time to shape the behaviors and personality you want him to have as an adult. Most behavior problems in puppies are very normal behaviors, but performed at the wrong time, in the wrong place or directed at the wrong objects.
 • Alternative Techniques for Training Your Puppy

  There are many methods to training your puppy, this article explores other training methods to help your new puppy.
 • Hur får jag min hund att sluta skälla?

  Att kunna kontrollera din hunds ljudnivå är en viktig del i din roll som ansvarsfull hundägare. Oavbrutet skällande kan vara irriterande inte bara för dig utan även för dina grannar.

Relaterade produkter