Varför jamar katter?

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Cat Meow

Till och med unga barn kan härma kattens ljud. Det karaktäristiska "mjau" är inte bara ett kattljud. Det är faktiskt en överraskande sofistikerad metod att kommunicera. Så varför jamar katter?

Du kan lära dig en hel del av din katt genom att lyssna på hennes jamande.

En katts röst är faktiskt lika individuell som en människas. Du kanske äger en katt som nästan aldrig ens piper eller så har du en extremt pratig katt. Olika raser har även olika sorters jamande. Siameskatter är till exempel kända för sina speciellt skarpa yl.

Titta på mig!

Den vanligaste sortens mjau är när en katt vill ha uppmärksamhet. Sammanhanget säger mycket om varför din katt jamar. Om den går fram och tillbaka i köket vill den förmodligen ha mat. Om din katt jamar när du precis kommit hem är den nog bara glad att se dig och vill bli klappad eller upplockad.

Välkomstjamandet är även relaterat till parning, speciellt om det repeteras hela tiden. En katt som löper jamar konstant för att visa att hon är tillgänglig för hankatter. För vissa katter kan detta utvecklas till ett förlängt ylande vid alla tider på dygnet, dag som natt.

Ibland kan katter göra konstiga småpratiga ljud eller till och med bräkande ljud när hon ser ett byte som hon inte kommer åt. Ingen vet med säkerhet varför katter gör så. En del föreslår att detta helt enkelt är ett ljud som förmedlar förväntan eller frustration, liksom man smackar med läpparna.

En del människor tror att det är ett knep från kattens sida att lura sitt byte att undersöka ljudet. Morrande, spottande, fräsande och tjutande är alla aggressiva försvarsljud. Vanligtvis är det ganska tydligt om en katt är arg eller rädd.

Liksom spinnande som inte behöver förklaras närmare. Din katt är helt enkelt nöjd. Det bör noteras att om du har en tyst katt som plötsligt börjar jama, eller en högljudd katt som plötsligt slutar att jama, så kan den vara sjuk. Du bör hålla ett vaksamt öga på katter som börjar jama varje gång de använder lådan, rengör sig eller äter.

Detta skulle kunna vara tecken på att din katt mår dåligt av någon anledning. Lyssna på och njut av din katts pladder. Den vill bli förstådd.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter