Varför jamar katter?

Published by
Minuter läsning
Cat Meow

Till och med unga barn kan härma kattens ljud. Det karaktäristiska "mjau" är inte bara ett kattljud. Det är faktiskt en överraskande sofistikerad metod att kommunicera. Så varför jamar katter?

Du kan lära dig en hel del av din katt genom att lyssna på hennes jamande.

En katts röst är faktiskt lika individuell som en människas. Du kanske äger en katt som nästan aldrig ens piper eller så har du en extremt pratig katt. Olika raser har även olika sorters jamande. Siameskatter är till exempel kända för sina speciellt skarpa yl.

Titta på mig!

Den vanligaste sortens mjau är när en katt vill ha uppmärksamhet. Sammanhanget säger mycket om varför din katt jamar. Om den går fram och tillbaka i köket vill den förmodligen ha mat. Om din katt jamar när du precis kommit hem är den nog bara glad att se dig och vill bli klappad eller upplockad.

Välkomstjamandet är även relaterat till parning, speciellt om det repeteras hela tiden. En katt som löper jamar konstant för att visa att hon är tillgänglig för hankatter. För vissa katter kan detta utvecklas till ett förlängt ylande vid alla tider på dygnet, dag som natt.

Ibland kan katter göra konstiga småpratiga ljud eller till och med bräkande ljud när hon ser ett byte som hon inte kommer åt. Ingen vet med säkerhet varför katter gör så. En del föreslår att detta helt enkelt är ett ljud som förmedlar förväntan eller frustration, liksom man smackar med läpparna.

En del människor tror att det är ett knep från kattens sida att lura sitt byte att undersöka ljudet. Morrande, spottande, fräsande och tjutande är alla aggressiva försvarsljud. Vanligtvis är det ganska tydligt om en katt är arg eller rädd.

Liksom spinnande som inte behöver förklaras närmare. Din katt är helt enkelt nöjd. Det bör noteras att om du har en tyst katt som plötsligt börjar jama, eller en högljudd katt som plötsligt slutar att jama, så kan den vara sjuk. Du bör hålla ett vaksamt öga på katter som börjar jama varje gång de använder lådan, rengör sig eller äter.

Detta skulle kunna vara tecken på att din katt mår dåligt av någon anledning. Lyssna på och njut av din katts pladder. Den vill bli förstådd.

Relaterade artiklar

 • Uträtta behov inomhus | Hill's Pet

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Tecken på åldrande hos äldre katter

  Din katt har erbjudit dig oräkneliga timmar av kärlek, skratt och sällskap genom åren. Nu när den blir äldre är det dags för dig att betala tillbaka all din katts ovillkorliga kärlek med extra uppmärksamhet och omsorg för att se till att kattens sista år blir lyckliga.
 • Lär dig grunderna om din katts hälsa

  När du skaffar en katt eller kattunge eller funderar på att ta hem en katt är en mycket viktig del av förloppet att du först forskar ordentligt
 • Döljer din katt sin smärta? Känn igen tecken och symtom.

  Det kan vara lätt att missa tecknen på att din katt är sjuk. Alla liknar inte förkylningar som människor då och då drabbas av. Katter har en tendens att dölja sin smärta, vilket gör det svårt att ta hand om dem ordentligt när de behöver det som mest.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Light Adult bidrar till att bevara idealvikten. Sammansatt med kliniskt bevisade antioxidanter och höga nivåer L-karnitin som hjälper till att omvandla fett till energi. Lämpligt för daglig utfodring.