Information om exotic-katten och dess personlighetsdrag

Exotic är en spännande och rolig katt som inte har något emot att förändra sin rutin och i allmänhet är vänlig mot allt och alla.

Exotic i korthet
The Exotic Cat Breed

Exotic är en ras med ett extremt utseende bestående av korta ben, kort svans, stora runda ögon och exotisk päls.

Viktintervall:

Hane: stor: > 12 lbs (ca 5,4 kg)
Hona: medel: 8–12 lbs (ca 3,6–4,5 kg)

Ögonfärg:

Blå, kopparbruna, hasselnötsbruna, olikfärgade

Förväntningar:

Livslängd: 8–10 år.
Sociala/uppmärksamhetsbehov: Måttlig
Benägenhet att fälla: Hög

Päls:

Längd: Halvlång, lång
Karaktärsdrag: Rak
Färger: Vit, röd, gräddvit, svart, blå, chokladbrun, lila, silvrig, golden cameo, spräcklig, bluecream, brun, lilac cream, calico
Mönster: Enfärgad, spräcklig, tvåfärgad, trefärgad/calico, tabby, smokefärgad, shaded, colourpoint
Mindre allergiframkallande: Nej
Övergripande vårdsbehov: Hög

Klubberkännanden:

Kattföreningserkännanden:
CFA, ACFA, FIFe, TICA
Förekomst: Vanlig

Exotic är vanligtvis en medelstor katt, trots att den är massiv och har kraftiga ben.Den har en bred bröstkorg och kan verka större än den egentligen är.

Exotic är en ras med ett extremt utseende. Kroppen är kort, men mycket tjock och har tjocka ben och en kort, tjock hals. Den har en kraftig benstomme, men svansen är kort och öronen små. Huvudet är runt med stora, runda ögon. I profil är ansiktet platt och nosen ändrar riktning så att man mestadels ser nosspegeln.

Pälsen på en exotic är tjock och mjuk. Pälsen ser ganska puffig ut eftersom underpälsen är så tjock.

Personlighet:

Exotic är en lugn katt som ibland kan få kattungeliknande aktivitetsutbrott.Den kan ligga och sova i solen och helt plötsligt explodera och börja springa runt och rulla omkring i rummet.

Exotic sträcker gärna ut sig bredvid dig, sover i din säng och sitter till och med i ditt knä när den är på humör. Den har inget emot förändringar i vardagsrutinen och är allmänt vänlig mot allt och alla.

Bor med:

Exotic måste ha ett kontrollerat näringsintag för att hålla sig i form. Eftersom rasen inte är känd för att var väldigt aktiv är det bra att vara uppmärksam när det gäller både näring och motion.

Exotic måste vara aktiv för att hålla sig i toppform. Exotic-katter gillar att leka med sina föräldrar, med interaktiva leksaker, att jaga bollar och attackera leksaksmöss, men du kan behöva hålla koll på att den verkligen rör sig dagligen.

Både den kort- och långhåriga exotic-kattens päls kräver daglig vård.Den ska borstas och kammas för att hålla pälsen jämn och för att ta bort underullen. Om den dagliga vården inte sköts börjar pälsen ganska snabbt klumpa ihop sig och bli svår att kamma ut. Dessutom måste det platta ansiktet rengöras noggrant för att förhindra tårfläckar i ansiktet.

Historia:

Perserkattens skönhet har länge fascinerat människor, men skötseln av en långhårig perser kan vara mycket skrämmande och tidskrävande. Därför ville många människor ha en korthårig variant av persern som var lättare att ta hand, men med samma extrema och populära perserutseende.

Detta ledde till att ett avelsprogram inleddes på 1960-talet. För att uppnå detta korsades persern med en amerikansk korthårskatt och ibland med en burma. Exotic blev resultatet av detta avelsprogram och var precis vad de ursprungliga uppfödarna hade tänkt sig.

Exotic finns också som en långhårig variant, men pälsen är i allmänhet inte lika lång som perserns päls.

Exotic kan kallas "Exotic Shorthair" eller "Longhaired Exotic", beroende på var den är registrerad.

Relaterade artiklar om vård av sällskapsdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel