Hantera hårbollar

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Nästan alla kattägare har sett en hårboll eller hört det obehagliga ljud deras katter ger ifrån sig när de försöker hosta upp dem. Hårbollar är lätta att känna igen eftersom de har en säregen cylinderliknande form (tubformade) bestående av en stor mängd hår. Ibland kan det även medfölja galla eller matrester. Hårbollar formas i din katts mage av hår som de har svalt då de slickat sig rena. Katter är oförmögna att spotta ut hår eftersom deras tungor är sträva och täcks av hundratals bakåtvända små taggar. Dessa taggar tillåter inte att hår rör sig framåt och ut genom din katts mun.

En annan anledning till att de uppstår är att katter inte är kapabla att bryta ned hår.

Bildandet

Vanligtvis så är det inget problem för katter att svälja hår men ibland samlas håret i magen och det bildas hårbollar. Långhåriga raser är särskilt mottagliga för hårbollar. Om din katt får någon enstaka hårboll behöver du inte oroa dig. Om den däremot får dem regelbundet eller verkar ha svåra problem med hårbollar bör du prata med din veterinär.

Problem

Hårbollar kan orsaka problem om de blir hårda i magen och katten inte klara av att få ut dem den naturliga vägen. Tecken på att din katt kan ha problem med hårbollar inkluderar:

  • förstoppning
  • hård avföring med spår av hårstrån
  • hosta eller kväljningar särskilt efter att ha ätit
  • inget intresse för mat

Förebyggande

Det bästa du kan göra för att förhindra att hårbollar bildas är att borsta din katt regelbundet. Med långhåriga katter är det ett måste. Borstar du din katt avlägsnas dött hår från pälsen vilket minskar risken att svälja löst hår.

De flesta katter älskar att bli borstade. Detta är därför ett utmärkt tillfälle att skapa en relation till din katt. Var extra flitig med borstningen på våren då din katt tappar sin vinterpäls.

Det finns även några metoder som du kan använda som ett komplement till borstning. Till exempel så finns det en mängd olika foder eller supplement som hjälper till att kontrollera uppkomsten av hårbollar.

Dessa fungerar genom att de förenklar för håret att passera genom din katts kropp som en naturlig del av matsmältningen. Prata med din veterinär, han eller hon kan rekommendera den bästa lösningen för dig.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter