Hantera hårbollar

Published by
Minuter läsning

Nästan alla kattägare har sett en hårboll eller hört det obehagliga ljud deras katter ger ifrån sig när de försöker hosta upp dem. Hårbollar är lätta att känna igen eftersom de har en säregen cylinderliknande form (tubformade) bestående av en stor mängd hår. Ibland kan det även medfölja galla eller matrester. Hårbollar formas i din katts mage av hår som de har svalt då de slickat sig rena. Katter är oförmögna att spotta ut hår eftersom deras tungor är sträva och täcks av hundratals bakåtvända små taggar. Dessa taggar tillåter inte att hår rör sig framåt och ut genom din katts mun.

En annan anledning till att de uppstår är att katter inte är kapabla att bryta ned hår.

Bildandet

Vanligtvis så är det inget problem för katter att svälja hår men ibland samlas håret i magen och det bildas hårbollar. Långhåriga raser är särskilt mottagliga för hårbollar. Om din katt får någon enstaka hårboll behöver du inte oroa dig. Om den däremot får dem regelbundet eller verkar ha svåra problem med hårbollar bör du prata med din veterinär.

Problem

Hårbollar kan orsaka problem om de blir hårda i magen och katten inte klara av att få ut dem den naturliga vägen. Tecken på att din katt kan ha problem med hårbollar inkluderar:

 • förstoppning
 • hård avföring med spår av hårstrån
 • hosta eller kväljningar särskilt efter att ha ätit
 • inget intresse för mat

Förebyggande

Det bästa du kan göra för att förhindra att hårbollar bildas är att borsta din katt regelbundet. Med långhåriga katter är det ett måste. Borstar du din katt avlägsnas dött hår från pälsen vilket minskar risken att svälja löst hår.

De flesta katter älskar att bli borstade. Detta är därför ett utmärkt tillfälle att skapa en relation till din katt. Var extra flitig med borstningen på våren då din katt tappar sin vinterpäls.

Det finns även några metoder som du kan använda som ett komplement till borstning. Till exempel så finns det en mängd olika foder eller supplement som hjälper till att kontrollera uppkomsten av hårbollar.

Dessa fungerar genom att de förenklar för håret att passera genom din katts kropp som en naturlig del av matsmältningen. Prata med din veterinär, han eller hon kan rekommendera den bästa lösningen för dig.

Relaterade artiklar

 • Har min katt torr hud? – Tips och råd

  Lär dig att se tecknen på överdrivet torr hud hos katter, vad som kan orsaka din katts hudirritation och vad du kan göra för att lindra kattens torra hud.
 • Urinvägsinfektioner

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Hypertyreos hos katter: varningstecken, hantering och behandling

  154502253 Hypertyreos är en vanlig endokrin sjukdom som oftast diagnostiseras hos katter över 10 år gamla. Obehandlad hypertyreos kan få allvarliga, ibland dödliga, konsekvenser för vitala organ som hjärta och njurar. Den goda nyheten är att sjukdomen är i hög grad behandlingsbar och kan kontrolleras med rätt veterinärvård.
 • Ångest hos katt: Förstå din stressade katt

  Katter kan känna ångest! Lär dig tecknen på ångest hos katt, hur det påverkar hälsan i stort och vad du kan göra för att hjälpa till att mildra ångesten

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Light Adult bidrar till att bevara idealvikten. Sammansatt med kliniskt bevisade antioxidanter och höga nivåer L-karnitin som hjälper till att omvandla fett till energi. Lämpligt för daglig utfodring.