När blir min valp en vuxen hund?

Publicerad av
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Håller din valp på att bli en vuxen hund? Det kan vara svårt att säga. Om du haft din hund sedan den var en ung valp kommer du säkert ihåg alla de förändringar hunden har genomgått: tänder som växer fram, att lära sig leka apport, potträning och socialisering.

Men desto äldre din hund blir, desto mindre och subtil blir hundens utveckling och tillväxt. Det är viktigt för dig som hundägare att förstå förändringarna som sker i varje steg av valpens utveckling så att du kan hålla jämna steg med valpens föränderliga behov allteftersom den växer till en vuxen hund.

När blir din valp en hund?

Din valp når inte sin mognad på samma gång. Precis som för människor övergår hunden från valp till vuxen i etapper — även om övergången sker mycket snabbare för hundar. Detta ska du hålla utkik efter allteftersom din hund mognar: 

Adult dog nosing a puppy running outside.
  • Sexuell mognad: De flesta hundar blir sexuellt mogna vid 6 månaders ålder när de fortfarande är i valpstadiet av sin utveckling — både fysiskt och känslomässigt. Vid denna tidpunkt är din valps könsorgan fullt utvecklat, vilket gör valpen kan reproducera. Detta är i allmänhet den bästa tiden för att få din hund kastrerad för att undvika oönskad dräktighet och negativa beteenden, såsom att ströva omkring eller markeringsbeteenden.
  • Fysisk mognad: Fysiskt sett är hundar fullvuxna vid 1 års ålder, även om stora raser kan fortsätta växa tills att de är två år gamla. När din valp når fysisk mognad kan den fortfarande ha valp-liknande beteenden men hundens fysiska behov, inklusive antalet kalorier den behöver få i sig och hur mycket motion den behöver för att hålla sig frisk, blir enligt en vuxen hunds behov. 
  • Emotionell mognad: Du vet att din hund har nått emotionell mognad när den slutar agera som en valp eller tonåring och helt går in i rollen som vuxen hund. Vanligtvis är emotionellt mogna hundar mindre distraherbara, bättre på att lyssna och lyda och har ett lugnare och mer avslappnande uppförande. Den exakta tiden för denna milstolpe skiljer sig men de flesta hundar når emotionell mognad vid sin andra födelsedag.

Hur du hanterar valpens tonårstid

Under valpens utveckling är tiden mellan att uppnå sexuel mognad och emotionell mognad likvärdig med människans tonårstid. Detta kan vara en utmanande fas — ibland kan din valps beteende påminna dig om en upprorisk tonåring. Även om inte alla tonåriga valpar uppvisar beteendeproblem så är det extremt vanligt. Det är viktigt att vara tålmodig, men fast och konsekvent när man sätter gränser och förväntningar för beteende.

Att uppfylla din växande hunds behov: Foder, omvårdnad, motion & mer

Även om din hund fortfarande kan ha lite emotionell mognad kvar blir din valps fysiska behov likställda med en vuxen hunds när den når fysisk mognad. Så här kan du förvänta dig att möta din växande hunds förändrade behov:

  • Foder för vuxna hundar: Växande valpar bränner mycket energi under en dag och behöver specialiserat foder som innehåller mycket protein, fett och kalorier för att orka med. När de är fullvuxna bör de dock byta till ett foder för vuxna hundar som kommer möta deras nutritionsbehov och förhindra att dem blir överviktiga. För att undvika magproblem är det bäst att övergå långsamt under en vecka genom att gradvis minska mängden av valpfoder och öka mängden av det nya vuxenfodret.
  • Veterinärvård: Utesluter man sjukdom eller skada behöver friska vuxna hundar i deras bästa tid typiskt besöka veterinären en gång per år för hälsokontroll. För valpar kommer dock veterinären att administrera ett antal vaccinationer med start från sex till åtta veckors ålder, och avsluta den sista dosen efter 16 veckor, säger American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA).

woman walks a beagle through the forest during autumn.

  • Motion: En vuxen hunds motionsbehov varierar beroende på storlek, ras, kön, ålder och hälsa, säger ASPCA. Vissa små och miniraser kan nå sina motionsbehov bara genom att följa dig runt i huset och delta i enstaka lekar, medan större hundar tenderar att behöva minst 30 minuters kraftig aktivitet per dag för att hålla sig lugn och vältränad. Utan den valp-liknande lusten att springa och utforska kan din vuxna hund behöva mer strukturerade former av motion såsom att gå på promenader, följa med dig på vandringar eller leka apport i trädgården.
  • Redskap för hund: Beroende på hur stor din hund blir i relation till sin valpstorlek kan du behöva investera i nya redskap. Utöver ett större halsband och koppel kan din fullvuxna hund också behöva uppgradera till större foder- och vattenskålar, en större säng, en större transportbur och nya leksaker som både är större och robustare för att klara tuffare lek.

Det kan vara bitterljuvt att se sin valp bli vuxen — men lika roligt som det första året kan vara så finns det få saker som är lika givande för en hundägare än att lära känna personligheten hos hunden som din valp var ämnad att bli. Att möta hundens förändrade behov kommer hjälpa dig bana väg för ett kärleksfullt förhållande som kommer belöna er båda under många år framöver.

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus är en husdjursförälder, husdjursblogger och romanförfattare från Tulsa, Oklahoma, där hon vanligtvis skriver under överinseende av en omgång furbabies.

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter