Vill du fostra katter? Här är vad du bör veta

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Är du intresserad av att veta hur du fostrar katter eller kattungar i ditt hem? Fiona Branton, en långvarig "fosterförälder" till katter säger: det är bara att köra på. Hennes första placering som volontär var en dräktig katt hon fostrade 2006. När kattungarna föddes var hon fast. "Hon fick sex kattungar och de var bara så bedårande", säger hon. "Det var så roligt." Läs vidare för att se om volontärarbete till att fostra kattungar eller katter skulle vara något för dig.

Varför lämnar djurhem katter till fosterhem?

Sedan hennes första kattmamma, har Branton fostrat ett dussintal katter i sitt hem i Erie, Pennsylvania. Vissa har stannat bara några veckor, medan andra har stannat kvar i flera år.

De flesta djurhem använder fosterfamiljer till att ta hand om åtminstone vissa katter, säger Branton, som nu är styrelseordförande i Because You Care, Inc. (BYC), en organisation i Erie som ägnar sig åt räddning, behandling och placering av hemlösa och övergivna katter. BYC är unik genom att varje katt som kommer till djurhemmet placeras hos en volontär fosterfamilj innan den blir adopterad. Organisationen har kommit på att genom att placera katter i hemmiljö istället för i djurhemsmiljö, innebär att kattens personlighet, vanor och hälsa är lättare att fastställa — vilket gör att BYC-personalen kan placera dem i de hem som passar dem bäst.

Purebred ruddy somali cat looking up staring at the camera.

Att bli godkänd

Om du vill fostra kattungar eller katter volontärt i hemmet, är det första steget att bli godkänd av djurhemmets personal. Det krävs att du fyller i en del formulär, kanske får genomgå en fortbildning och likaså en bakgrundskontroll. Personal från djurhemmet kanske till och med besöker dig i hemmet för att försäkra sig om att du har det boende som krävs för att ha en tillfälligt katt. Några parametrar de kan kontrollera är:

 • Har du andra husdjur? De måste ha förnyade vaccinationer och rätt sorts temperament för att välkomna en ny katt i hushållet.
 • Har du plats så att fosterkatten kan hållas separerad? Branton säger att det är viktigt att ha ett avskärmat rum där nya fosterkatter kan hållas avskilda. Hon konstaterar att det finns många orsaker till tillfällig isolering, exempelvis att katten inte har fått sina vaccinationer, om den blir stressad och orsakar skador när du inte är hemma, eller om den helt enkelt behöver en plats för att få vara för sig själv.
 • Vad tycker andra personer i ditt hushåll om att fostra djur? När allt kommer omkring behöver alla i hemmet vara med på att ta hand om en ny katt, även om det bara är tillfälligt.
 • Har du tid och flexibilitet att fostra en katt?

  En av anledningarna till att en katt kommer till ditt hem är att du ska umgås med den, så du behöver ofta vara hemma för att få kontakt med katten.

 • Har du tålamod nog till att fostra en katt? Fosterfamiljer måste förstå att vissa djur kan ha kommit från förhållanden där de inte har fått lära sig att inte klösa på möblerna eller hoppa på borden. Vissa katter kan också kissa överallt, gömma sig för människor, eller klösa dig när du försöker klappa dem. Har du tålamod och medkänsla till att hantera beteendeproblem?

Frågor att ställa till djurhemmet

Du bör känna dig fri att ställa egna frågor under godkännandeprocessen. Du vill veta svaren på frågor som:

 • Tillhandahåller djurhemmet foder, kattsand och står för sjukvårdskostnader?
 • Har djurhemmet en veterinär de samarbetar med?
 • Förväntas du ta emot potentiella fosterfamiljer i hemmet eller ta katten till något adoptionscentrum?
 • Kan du be om att katten omplaceras om det inte fungerar i ditt hem?
 • Kommer du att kunna välja vilken katt eller kattunge du vill ha?
 • Har du möjlighet att adoptera katten om du vill behålla den?

Svaren på dessa frågor varierar beroende på djurhemmets policy. Oavsett vad svaren blir, se till att du är bekväm med djurhemmets praxis och regler innan du går vidare i processen.

Gray cat with bright yellow eyes nursing kittens

Tillbehör du behöver

Innan fosterkatter kommer till ditt hem behöver du tänka på vad du har till hands för att ta hand om dem. Djurhemmet kan tillhandahålla några av, eller alla av dessa föremål:

 • En transportväska: Du kan behöva ta katten till veterinären eller till ett adoptionscentrum.
 • En högkvalitativ kosthållning: Välj våtfoder eller torrfoder som är lämpligt för kattens ålder och för eventuella hälsoproblem den kan ha.
 • Kattlåda och kattsand: Om du har en kattmamma med ungar kan en stor kakform eller en långpanna med låga sidor fungera bäst, eftersom deras små ben inte är tillräckligt långa för kattlådan.
 • Leksaker: En del av ditt jobb som fosterförälder är att umgås med katten, så lek är absolut nödvändigt.
 • En klösstolpe: Du behöver ge din fosterkattunge ett bra ställe att klösa på, en naturlig vana hos alla katter som bör uppmuntras, men på rätt ställe.

Fostra katter med särskilda behov

Hur länge fosterkatterna kommer att stanna i ditt hem beror på flera faktorer. Branton säger att hon har haft friska katter i bara några veckor, medan andra med specialbehov har varit kvar i flera år. Hon tog sig nyligen an en katt med felint immunosuppresivt virus (FIV) som hon förväntar sig kommer att förbli hos henne under resten av hans liv. Katten blev kvar efter att hans tidigare familj flyttade.

"Han är en äldre katt och han saknar ett öga och har svårt att äta", säger hon. "Så i grund och botten är han just nu min hospice-katt på lång sikt."

Organisationen ASPCA kallar denna typ av vård för "fospice" för att återspegla blandningen av att ta in ett husdjur i behov av ett hem och att ta hand om en katt som kan ha svårt att bli adopterad på grund av hög ålder, sjukdom eller beteendeproblem.

"Detta program handlar om att öppna ditt hem och ditt hjärta för djur som inte är tillräckligt friska för en adoption, men som behöver en varm och kärleksfull hemmiljö där de kan leva sina sista år med en korrekt medicinsk behandling", skriver ASPCA. Om du som volontär tar hand om en katt med ett hälsotillstånd som FIV, kommer många djurhem att erbjuda utbildning i att sköta medicinering eller att laga mat som är lätt att äta.

Svårt att ta farväl?

Den svåraste delen med en fosterhemsplacering är att lämna katten till sitt nya hem, säger Branton.

"Att ha ett fosterdjur är mycket givande", säger hon. "Men det är också lite bitterljuvt eftersom du blir av med ett underbart djur du har blivit kär i. Du måste helt enkelt påminna dig om att du lämnar plats för ett annat djur att ta emot i ditt hem." Du förbereder också en katt genom att ge henne social kompetens och vänlig inställning att ta med till sitt permanenta hem.

Om du verkligen inte kan säga adjö, kommer djurhemmet antagligen tillåta dig att adoptera djuret permanent, säger Branton.

"Det händer ofta", säger hon och skrattar. "Människor blir kära och katten stannar kvar."

Branton själv har adopterat flera katter som började med en fosterhemsplacering.

"De arbetar sig in i ditt hjärta," säger hon. "Du bara vet att de är på rätt plats."

Kort om skribenten

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy är en frilansskribent och husdjursägare som bor i Erie, Pennsylvania. Hon har en goldendoodle som heter Maddie.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter