Hundar och katter från djurhem: Vad du behöver veta

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Ett djurhem kan vara en skrämmande plats att besöka. Att möta alla de hundar och katter som behöver kärlek och ett bra hem — du måste ge dem både och — kan få dig att känna press över att adoptera med en gång. Men även om du önskar att du kunde ta med dig alla hem, att välja rätt hund eller katt är en viktig process som man inte ska stressa fram. Nedan listar vi varför det inte är en bra idé att ta med sig en hund eller katt direkt efter ditt första besök på djurhemmet.

Undvik ångerrätt vid adoption

Woman petting a dog on red leash at shelter.Det är lätt att falla i fällan att besöka ett djurhem och besluta sig för att ta hem antingen den sötaste eller den sorgligaste hunden eller katten du ser. Men ditt första val kanske inte är det bästa valet. Att äga en hund eller katt är ett stort ansvar. Du går med på att ta hand om djuret för resten av dess liv. Detta är inte bara ett stort åtagande i tid och pengar, det handlar också om att hantera eventuella känslomässiga eller beteendemässiga problem som hunden eller katten kan ha. Ett impulsivt beslut att adoptera en hund eller katt kan leda till att du ångrar dig om husdjuret du valde har hälsobesvär eller beteendeproblem som du inte är redo att hantera, vilket i sin tur kan få dig att känna att lämna tillbaka husdjuret till djurhemmet är ditt enda alternativ.

Att välja rätt hund eller katt

Medan du kanske är ivrig att få en kramgo ny kamrat, är valet av rätt hund eller katt en process som tar tid, kräver research och noggrann planering. Med det sagt, när du adopterar en hund eller katt från ett djurhem är det också en bra idé att vara flexibel och öppensinnad. Till exempel, även om du har en specifik ras i åtanke, kanske du hittar en blandras eller en helt annan ras där det bara klickar. Här är några tips som hjälper dig att få med dig hem den bästa hunden eller katten för dig och din familj.

Identifiera vad du letar efter i en hund eller katt

Valet av rätt hund eller katt börjar innan du besöker djurhemmet. Det är viktigt att ha några kriterier att fundera kring. Behöver du en hund som passar bra ihop med barn? Letar du efter en träningskompis för långa promenader och vandringar, eller en kramkompis som är nöjd med en mer avslappnad livsstil? Om du adopterar en katt, vill du ha en som tassar efter dig som en hundvalp eller en som är mer självständig? Bestäm vilken typ av djur som passar bäst till din personlighet, livsstil och familjedynamik.

Känn dina begränsningar

Oavsett hur mycket medkänsla du kan ha för ett hund eller katt som har tillbringat lång tid på djurhemmet, är det viktigt att fråga personalen varför de har problem med att få husdjuret adopterat. Hundar och katter med särskilda behov tar fyra gånger så lång tid att få adopterade jämfört med hundar och katter utan särskilda behov, uppskattar Petfinder. De kräver ofta särskild vård som kan vara kostsam och det kan vara känslomässigt krävande för hund- eller kattägare. Om du har resurser och viljan att ta dig an en sådan utmaning är det underbart! Men, var ärlig mot dig själv. Om du inte kan ombesörja vad djuret behöver, gör du varken dig eller husdjuret en tjänst. Det är bäst att gå vidare utan skuldkänslor. Många djurhem gör sitt bästa för att göra dig medveten om eventuella ytterligare behov som hunden eller katten kan ha, så att ni tillsammans kan avgöra om du passar bra för husdjuret. Även om djurhemmen vill att hundar och katter ska bli adopterade, så är deras prioritering att borga för ett underbart, kärleksfullt hem för evigt, så bli inte avskräckt om de känner att hunden eller katten skulle passa bättre i en annan miljö.

Planera för flera besök på djurhemmet

Att i förväg besluta att det första besöket på djurhemmet bara är ett studiebesök hjälper dig att inte adoptera på stående fot. Det är okej om du inte känner en stark dragning till något av djuren den dagen. Det är bättre att vänta tills du hittar ett djur som du verkligen känner för. Om du är orolig för att hunden eller katten du fäster dig vid blir adopterat av en annan familj medan du funderar, prata med djurhemmet om de kan reservera hunden eller katten ett tag. Många djurhem gör detta, för de vet att när man adopterar en hund eller katt är det ett stort beslut som inte ska tas för lätt på eller stressas fram. De kan vara villiga att reservera husdjuret mellan 24 och 48 timmar medan du funderar utanför djurhemmet, utan känslomässig påverkan. Detta gör det vanligtvis möjligt för andra presumtiva familjer att besöka hunden eller katten under reservationstiden, och även själva reservera om du skulle bestämma dig för att inte adoptera. Men under reservationstiden kommer du att vara den som har förtur på att adoptera.

Woman in blue checkered shirt holds fluffy cat over her right shoulder.Lär känna din blivande hund eller katt

Flera besök på djurhemmet gör det också möjligt för dig att lära känna andra djur du funderar på att adoptera, för att bättre avgöra om de passar dig bra. Ställ frågor till personalen och volontärer på djurhemmet som har tillbringat tid med djuret. Ta reda på så mycket som möjligt om hunden eller kattens tidigare liv, även hans eller hennes medicinska bakgrund.

Om du har barn i hemmet kan det vara en bra idé att låta dem träffa hunden eller katten för att avgöra hur de är tillsammans. Om du planerar att skaffa barn i framtiden finns det andra sätt. Om du inte har egna barn ännu, överväg att fråga en familjemedlem eller en vän som har barn om de skulle vara villiga att följa med dig för att testa — men var beredd på att de kanske också vill ta med sig en fyrbent vän hem!

Om du planerar att adoptera en hund och redan har en hemma, kommer de flesta djurhemmen att tillåta dig ta med dig hunden för att se hur han eller hon samspelar med den potentiella adoptivhunden. Detta är en bra test för att avgöra om adoptivhunden kommer att passa bra in i ditt hem. Undvik fallgropen att vilja adoptera en söt hund, bara för att upptäcka att han eller hon inte går bra ihop med din nuvarande hund.

Att adoptera en hund eller katt från ett djurhem är en givande ansträngning, men att stressa på för att snabbt få med sig ett husdjur hem kan sätta onödig press på både dig och djuret. Genom att frigöra dig från förväntningar om att snabbt hitta en hund eller katt, lägger du grunden för en lyckad adoption som gör att du verkligen kan bli en hjälte för en hund eller katt i nöd.

Kort om skribenten

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus är en husdjursägare, husdjursbloggare och författare från Tulsa, Oklahoma, där hon vanligtvis skriver övervakad av en skara pälsälsklingar.

Relaterade artiklar

 • Microchipping: The Facts

  The government has announced that as of April 2016, all dogs in the UK must be microchipped by law. Many owners don’t necessarily know how microchipping works though and this can lead to the system breaking down, so Hill’s has laid out the facts in one easy reference guide.
 • Att adoptera en hund eller katt: Vad du behöver veta

  Lär dig grunderna i att adoptera en hund eller katt, inklusive var du ska börja och vanliga frågor du bör ställa dig själv när du bestämmer vilken typ av husdjur som är bäst för dig.
 • Katt kontra hund: Vilket är det bästa valet för mig?

  Lär dig om viktiga skillnader mellan katter och hundar, till exempel kostnader och funderingar kring utrymmen. Dessa faktorer kan hjälpa dig att bestämma vilket husdjur som är bäst för dig.
 • Fördelarna med att adoptera ett husdjur

  Upptäck Fördelarna med adoption hund för dig och din familj.

Relaterade produkter