Blir hanhundar brunstiga?

Publicerad av
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Du har säkert hört talas om att tikar löper – men hur är det med hanar? Blir hanhundar brunstiga också? Och hur länge är de brunstiga i så fall? Här är vad hundägare bör känna till.

Brunstiga hanhundar?

Blir hanhundar brunstiga? Kortfattat: Nej. ”Brunst”, eller östrus, avser specifikt den tid i tikens reproduktiva cykel när hon blir mottaglig för att para sig med hanar. Enligt American Kennel Club blir inte hanhundar brunstiga, utan i stället har de förmåga att para sig året runt när de blir fertila vid omkring 6 månaders ålder.

Hund nosar på en annan hunds rumpa.

Hundens ras och storlek spelar roll för när den först blir brunstig, men i allmänhet blir de flesta hundar könsmogna vid omkring sex månaders ålder – vissa mindre hundar kan bli brunstiga så tidigt som vid fyra månaders ålder, medan stora och mycket stora raser kan påbörja sin brunstcykel först efter två år. En brunstcykel börjar var sjätte till var åttonde månad och varar cirka tre veckor. När tiken löper är hon särskilt attraktiv för hanhundar och har svullen vulva, vaginal blödning och kissar oftare.

Ta hand om din hanhund i närheten av en löpande

Hanhundar blir inte brunstiga, men när tikar löper kan det ha stor inverkan på dem.

När en tik löper avger hon ett feromon som kallas metyl p-hydroxibensoat som har visat sig göra hanhundar sexuellt upphetsade när de känner doften. Det är meningen, såklart – men det kan orsaka en massa kaos för dig och din hund. Om en okastrerad hanhund känner doften av en löptik ligger hela hans fokus på henne. Hanhundar kan sluta äta, öka sin doftmarkering, bli alltmer aggressiva och besatta av att spåra löptiken under hennes cykel.

Om du har en okastrerad hanhund som bor i närheten av en okastrerad tik är det viktigt att du håller honom så långt ifrån henne som möjligt när hon löper, om du inte vill para din hund. Se till att ge din hanhund rikligt med motion och aktivitet för att hålla honom distraherad så gott du kan. Vissa feromonsprayer kan också hjälpa under den här tiden, särskilt om de två hundarna befinner sig på lite avstånd från varandra till att börja med. Se till att prata med veterinären innan du använder någon av dessa sprayer.

Hur kastrering kan hjälpa

Jack Russell Parson-hund springer på ett gräsfält.

Att kastrera hanhunden kan hjälpa till att hantera många av de negativa beteenden som är kopplade till könsmognad, exempelvis att den markerar, bestiger och söker efter tikar. Det kan också dämpa viss slags aggression. Kastrering kan hjälpa till att minska sannolikheten för benign prostatahyperplasi (godartad prostataförstoring), perianala tumörer, bråck och testikeltumörer.

Nu vet du: Hanhundar blir inte brunstiga. Men det gör inte deras könsmognad mindre utmanande för dem eller för deras ägare. Se till att prata med veterinären för att diskutera hur du hanterar hundens beteende, särskilt om den inte är kastrerad.

Contributor Bio

Erin Ollila

Erin Ollila

 

Erin Ollila tror på ordets makt och hur ett budskap kan upplysa – och även omvända – den avsedda målgruppen. Hennes texter finns överallt på internet och i tryck, och inkluderar intervjuer, spökskrivna texter, blogginlägg och kreativ icke-fiktion. Erin är duktig på SEO och allt som handlar om sociala medier. Hon har en M.F.A. i kreativt skrivande från Fairfield University. Kontakta henne på Twitter @ReinventingErin eller läs mer om henne på http://erinollila.com.

 

Relaterade artiklar

 • Små hundraser: Vad du behöver veta

  Funderar du på att skaffa en liten hund? Lär dig mer om för- och nackdelar med små hundraser, till exempel vilken mat och vilket utrymme som gäller, så att du kan avgöra om de passar dig.
 • Hur du önskar en God Jul till din hund - utan att ni går upp i vikt

  Hur du önskar en God Jul till din hund - utan att ni går upp i vikt.
 • Vad betyder min valps beteende?

  Lär dig hur du läser valpens beteende genom dess kroppsspråk, inklusive kroppsspråk som svansviftning och svansens läge, och hur detta beteende förändras med åldern.
 • När din valp löper

  Dogs running Din tikvalp kommer troligen att löpa för första gången vid cirka 5-8 månaders ålder (om hon inte har blivit kastrerad). Några ägare väljer därför att kastrera innan det händer eftersom hunden cykel, som varar 21 dagar kan orsaka en stor förändring i valpens dagliga rutin.

Relaterade produkter