Träffa veterinären

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Du kommer att vilja erbjuda din kattunge allt det bästa i livet och det du ska börja med är att hitta en bra veterinär. Du kommer att behöva förlita dig på veterinären i många över framöver.

Ett bra sätt att hitta en bra veterinär är genom rekommendationer från vänner och bekanta, men du kan lika gärna lita på ditt eget omdöme. Verkar personalen trevlig, kunnig och hjälpsam? Ta reda på mottagningstiderna och vad du ska göra om din kattunge blir dålig före eller efter normala arbetstider. Många veterinärkliniker erbjuder mer än bara medicinsk vård. Många kliniker har även hela butiker med försäljning av djurfoder och djurtillbehör. Det är mycket praktiskt.

Veterinären behandlar inte bara sjuka djur

Nuförtiden tar man inte bara sjuka djur till veterinären. Regelbundna hälsokontroller under kattungens första månader innebär att eventuella hälsoproblem kan upptäckas i tid, innan de förvärras. Många kliniker erbjuder även rådgivning för alla tänkbara saker, t.ex. halsband och dressyr.

Rutinmässiga besök hos veterinären när kattungen är frisk kommer att vänja den vid besöken. Katter är smarta: de lär sig snabbt att veterinärbesöken innebär obehag om de bara åker dit för att få otäcka sprutor!

Förberedelser

Det är naturligt att vara lite nervös inför kattungens första besök hos veterinären, men du behöver inte oroa dig, den är i säkra händer. Med lite förberedelser blir upplevelsen positiv och betryggande.

När du bokar det första besöket ska du fråga om du behöver göra några särskilda förberedelser. Det kan variera beroende på vilken klinik du ringer till. Det är bra att ta med eventuell dokumentation för kattungen. Om du har försäkringsintyg eller ID-märkningsinformation ska du även ta med dessa.

Gör i ordning en bekväm transportbur åt kattungen. Burar finns att köpa i djurbutiker och hos vissa veterinärer. Lägg i en mjuk filt, och du kan även spreja buren med särskilt feromonsprej som gör kattungen lugn och trygg.

Var beredd på att svara på frågor om kattens liv fram till nu. Vilket slags kattfoder får kattungen? Är kattungen sömnig och slö, eller är den pigg och lekfull? Har kattungen vaccinerats, avmaskats, behandlats mot loppor - kanske av uppfödaren? Kom ihåg att det här är ett bra tillfälle för dig att ställa frågor. Finns det oklarheter, eller saker som du är osäker på? Veterinären svarar gärna på dina frågor och ger dig råd.

Vad du kan förvänta dig

Var ute i god tid och kom gärna till kliniken en stund innan din bokade tid. Du kan behöva fylla i vissa formulär. Du blir sedan visad till undersökningsrummet där man förmodligen börjar med att ta kattungens temperatur och väga den.

Sedan kommer veterinären att påbörja den fysiska undersökningen. Veterinärer är rutinerade och kan konsten att få kattungar att känna sig trygga innan de påbörjar sina undersökningar. Veterinären undersöker hela kattungens kropp och letar tecken på sjukdom eller abnormaliteter. Vid det här laget kommer veterinären att ställa några rutinfrågor och du får också tillfälle att ställa frågor. Det kan vara bra att diskutera utfodring eftersom forskning visar att rätt foder är viktigt för kattungens utveckling. Diskussionerna är viktiga för att veterinären ska lära känna din kattunge och förhoppningsvis så kan ni utveckla en relation som håller hela kattens liv ut.

Innan du lämnar kliniken ska du inte glömma att få kopior på eventuella nya intyg eller foder eller mediciner som veterinären har förordnat. Nu är det dags att åka hem med kattungen. Ge kattungen en liten belöning och lite kel när ni har kommit hem - det har säkert varit en ansträngande dag!

Djurförsäkring

Om din kattunge är sjuk har du säkert händerna fulla och vill inte behöva oroa dig över veterinärkostnader. Just därför väljer de flesta kattägare att skaffa en bra försäkring.

Det lönar sig att jämföra försäkringsvillkor och premier och internet är ett bra ställe att börja på.

Kom ihåg att djurförsäkringar i regel inte täcker rutinmässig hälsovård och att det är viktigt att läsa det finstilta innan du skriver under något avtal.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter