Kan hundar äta selleri?

Publicerad av Erin Ollila
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Detta är en scen som de flesta hundägare kan känna igen sig i: du sitter och äter middag efter en lång dag och ska precis äta några selleristänger när du känner att du har ett par ögon på dig. Du tittar ner, och där ser du din älskade pälsvän som tyst ber om en matbit från bordet.

Hur ser prognosen ut för hundar och selleri? Kan hundar äta selleri? Och om de kan det, hur mycket rekommenderar man då? Har selleri något näringsvärde för hundar? Här är en översikt av vad det innebär om hundar äter selleri så att du har all fakta innan du erbjuder din hund denna krispiga godbit.

Hundar och mat för människor: kan detta någonsin kombineras?

I många fall kan det vara ohälsosamt och rent av giftigt att ge hundar "människoföda". Många hundägare känner till exempel till att choklad, vindruvor, russin, lök och vitlök är farliga livsmedel som ska hållas borta från deras husdjur.

Vissa livsmedel för människor kan ändå vara nyttiga för hundar. Enligt American Kennel Club (AKC) är gurka, ananas, vattenmelon, morötter, ärtor och spenat några av många frukter och grönsaker som inte bara är ofarliga utan även hälsosamma för våra fyrbenta vänner.

Häller olivolja på en fräsch sallad.

Kan hundar äta selleri?

Så hur är det då med selleri? Det har visat sig att selleri i måttliga mängder är helt ofarligt och att det till och med är nyttigt för hundar. Enligt AKC är selleri en utmärkt källa till fibrer och kalium. Den innehåller massor av vitaminer, bland annat A, C och K, och har låg kolesterol- och fetthalt. Den här grönsaken har till och med använts för att hjälpa hundar att andas lättare.

Om din hund gillar selleri kan du överväga att byta ut några av de vanliga mellanmålen mot bitar av den krispiga, uppfriskande grönsaken. Om du har en hund som behöver gå ner i vikt kan selleri vara ett särskilt bra alternativ eftersom det är kalorisnålt. Se bara till att rådgöra med din veterinär för att kontrollera att det är lämpligt för din hund och för att fastställa hur många kalorier som är tillåtna i form av godsaker varje dag.

Potentiella risker med att äta selleri

Även om selleri är ofarligt för hundar finns det alltid en risk att det inte passar just din hund. Se till att introducera selleri långsamt i hundens kost, precis som du skulle göra med alla andra livsmedel. Se till att sellerin inte är smaksatt med lök eller vitlök och att den är fri från andra giftiga livsmedel. Selleribitar fyllda med t.ex jordnötssmör och russin är direkt farligt för din hund.

Selleri kan också utgöra en kvävningsrisk, därför är det viktigt att du förbereder selleri genom att skära den i bitar som din hund lätt kan tugga och svälja.

Kan hundar äta selleri? Kort sagt, ja - för det mesta. Om du känner dig osäker på om du ska ge din hund selleri som mellanmål, är det bästa du kan göra är att rådfråga din veterinär. Veterinären kan hjälpa dig att få en uppfattning om vilken mat som är mest hälsosam att ge din hund och hur du kan hantera den på ett säkert sätt.

Kort om skribenten

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila är en hund- och kattentusiast som tror på ordens kraft och hur ett budskap kan informera och till och med förändra den avsedda målgruppen. Hennes texter finns överallt på internet och i tryckt form, bland annat intervjuer, spökskrivna texter, blogginlägg och kreativ facklitteratur. Erin är en SEO-nörd och intresserad av allt som har med sociala medier att göra. Hon tog en masterexamen (M.F.A) vid Fairfield University i kreativt skrivande. Kontakta henne på Instagram @ErinOllila eller läs mer om henne på http://erinollila.com.

Relaterade Artiklar

Relaterade produkter