Hur man ger en hund ett piller: Tips och metoder

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Att ge din hund ett piller kan ibland vara en utmaning. Men som hundförälder är det viktigt att lära sig hur man får en hund att ta ett piller, och lyckligtvis är det ganska enkelt i de flesta fall. Så vad kan djurföräldrar göra för att få processen att gå smidigare? Läs vidare för att lära dig några veterinärgodkända knep.

Hur man ger en hund ett piller: Metoden med köttbullar

Small black and white dog licks a pill from a human hand.

När det gäller medicinering i tablettform gör de flesta hundar motstånd, helt enkelt för att de inte tycker om smaken av pillret. Med detta i åtanke kan du anpassa medicintricket med "en sked socker" så att det passar din hundkompis.

Om veterinären ger klartecken för att medicinen ska ges tillsammans med maten kan du gömma kapseln eller tabletten i en hemlagad godisbit. Använd konserverad mat, kokt magert kött, ost, jordnötssmör eller någon annan formbar mat som din hund älskar och forma en köttbulle, ostboll eller jordnötssmörig godbit runt pillret. Din veterinär eller din lokala djuraffär kan också erbjuda speciellt sammansatta hundgodis som är utformade för att gömma piller.

Hundmat på burk eller tillagat magert kött är idealiska för att ge din hund ett piller, eftersom godis som jordnötssmörbollar kan göra det svårare för din hund att hålla en hälsosam vikt. Det är dock inte rekommenderat att använda rått kött eftersom det finns risk för hälsoproblem som salmonella.

Många hundar tar gärna emot den första köttbullen med tacksamhet, vilket gör detta till det enklaste sättet att ge de flesta hundar ett piller genom munnen. För de mer skeptiska hundarna kan du dock behöva ge en vanlig köttbulle utan piller för att vinna deras förtroende och sedan smyga in pillret senare.

När mat inte är ett alternativ

Om du inte kan smuggla ett piller förbi din hund som är superdoftande eller om pillret inte kan tas tillsammans med mat, kan det vara nödvändigt att ta saken i egna händer - bokstavligt talat. Använd de här stegen som vägledning:

  1. Börja med att använda en godbit i stället för ett piller de första försöken. För särskilt oroliga hundar kan upprepad träning med godis och mycket beröm hjälpa dem att bli okänsliga för pillret.

  2. Ställ dig bredvid din hund och se till att ni båda tittar åt samma håll. Placera sedan godiset i din dominanta hand.

  3. Placera din icke-dominanta hand på hundens överkäke, med tummen på ena sidan och fingrarna på den andra, och använd din dominanta hand för att dra ner underkäken. Du har också godiset i denna hand. Tänk på att hundens mun öppnas genom att underkäken faller ner, så undvik att öppna munnen genom att dra uppåt.

  4. Ge honom godiset genom att placera det mot tungans bas. Du måste tillfälligt ta bort din hand från underkäken för att kunna lägga in godiset på baksidan av tungan, så försök att vara snabb. Detta kräver att din hand är i hundens mun för en stund, så det finns en inneboende risk att din hund biter dig under denna manöver - var mycket försiktig! Målet med att ge dem en godbit på det här sättet är att hjälpa din hund att slappna av, eftersom den lär sig att detta inte är en fruktansvärd upplevelse och att lite samarbete kommer att gynna den. Beroende på hur stor utmaning de första stegen var kan du gärna upprepa med godis - eller till och med vanlig hundmat - för att träna din hund att ta ett piller utan att kämpa.

  5. När du och din valp har lärt er att öppna käken och få en godbit är det dags för huvudnumret: att byta ut pillret mot godiset. Placera om möjligt pillret på baksidan av tungan, helst vid basen.

  6. Ge alltid mycket beröm och en godbit när din hund har tagit medicinen.

Eftersom den här tekniken kräver lite mer skicklighet kan det vara värt att be din veterinär att demonstrera den innan du försöker på egen hand. När du har lyckats placera pillret i hundens mun gör du ditt bästa för att hålla munnen stängd genom att snabbt placera din dominerande hand tillbaka på underkäken för att få försiktig kontroll. Blås på hundens näsa och stryk den mjukt över halsen för att uppmuntra den att svälja. De flesta hundar slickar sig om näsan efter att ha svalt ett piller. För de mer diskreta hundarna som får dig att undra kan du hålla ett öga på dem en stund efteråt för att se om de spottar ut några bevis.

Andra former av medicin

Om du fortfarande inte kan få din hund att ta sitt piller kan andra former av medicinering vara nödvändiga. Din veterinär kan till exempel skriva ut flytande mediciner. Vätskor kan ges via en spruta (eller droppflaska som medföljer medicinen) i bakre delen av hundens mun genom att föra in spetsen på sprutan nära bakre tänderna på båda sidor. Kindpåsarna är en annan bra plats att sikta på när det gäller flytande läkemedel. Merck Veterinary Manual förklarar att om du håller hundens huvud delvis uppåt kan du förhindra att den spiller - ett särskilt viktigt tips när du lär dig hur du får en hund att ta ett piller.

Om du har svårt att administrera mediciner är det viktigt att hålla en öppen och ärlig kommunikation med din veterinär så att de kan hjälpa dig att skräddarsy din hunds behandlingsplan på ett sätt som gör att ni båda är avslappnade och säkra. Även om de inte kan skriva ut en annan formulering av ett läkemedel kan de ha egna tips och tricks som de kan dela med sig av till dig.

Om du tidigare har haft problem med att ge din hund medicin, se till att du använder dessa steg för att försäkra dig om att du förstår hur man ger en hund ett piller.

Biografi för bidragsgivaren

Dr. Laci Schaible

Dr Laci Schaible

Laci Schaible, DVM, MSL, CVJ är veterinär för små djur och författare. Hon har vunnit många priser för sitt engagemang för utbildning av djurägare och anses vara en ledande expert på veterinärmedicinsk telemedicin.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter