Vanliga orsaker till hudproblem hos hundar

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hudproblem hos hundar är tyvärr alltför vanliga. Vissa allergiska reaktioner kan leda till att han ständigt kliar sig, slickar sig, tuggar och rör sig, vilket gör livet så obekvämt för honom. De kan också ge upphov till håravfall och smärtsamma sår som blir infekterade om de inte behandlas på rätt sätt. Här är de vanligaste orsakerna till hudproblem, ofta kallat dermatit enligt PetMD, hos dina hårigaste familjemedlemmar.

Vet tech examples lab puppy on medical table.Vet tech examples lab puppy on medical table.

Miljö

Hundar kan ibland bli känsliga för gräs som ger klåda. Fukt som fastnar på huden kan också leda till att husdjur utvecklar hudförändringar som kallas "heta fläckar", vilket är särskilt vanligt hos hundar med tjock päls och långa pälsar som har en benägenhet att bli matt.

Miljöfaktorer som damm, mögel, pollen, mögel och andra luftburna allergener kan också göra din hund kliande och obekväm, vilket kan leda till smärtsamma sår och håravfall. Tänk på att hundar också kan bli känsliga för parfym och cigarettrök.

Näringsvärde

Födoämnesallergier är ganska sällsynta hos hundar, men när allergier förekommer orsakas tillståndet vanligen av proteiner som finns i nötkött, fläsk, lamm, kyckling, ägg och fisk samt växtbaserade proteiner från vete. Nötkött, mejeriprodukter och vete brukar ge flest problem för hundar.

Huvudsymptomen på näringsallergier är hudirritation och överdriven klåda, men du kan också märka att din hund har problem med matsmältningen, till exempel kräkningar eller diarré. Oavsett vilka biverkningar det handlar om är det bäst att ringa din veterinär om du märker att han har något av dessa problem.

Parasit

Hundar kan utveckla en allergisk reaktion på loppbett, vilket i själva verket är en immunreaktion på loppspott, så kallad parasitär dermatit. Detta kan orsaka överdriven klåda, inflammation och håravfall.

Även om loppor är den vanligaste orsaken till parasitär dermatit kan fästingbett också utlösa en liknande reaktion hos hundar. Den exakta orsaken till parasitär dermatit hos hundar kan vara svår att fastställa, eftersom de också är benägna att få hudreaktioner från olika typer av kvalster, t.ex. Om det inte hjälper att behandla hundens loppor och fästingar kan du kontakta din veterinär för att se om din hund har angrepp av kvalster.

Infektiös

Hundar kan också utveckla infektiös dermatit, som orsakas av bakterie-, svamp- eller jästinfektioner. En vanlig orsak är svampar som kallas dermatofyter, mer känt som "ringmask" En annan är en jästinfektion som kallas Malassezia pachydermatis, som kan vara sekundär till andra hälsoproblem. Förutom att behandla eventuella underliggande medicinska tillstånd förskrivs vanligtvis antibiotika eller svampdödande läkemedel för att behandla denna form av dermatit.

Hur du kan hjälpa till

Parasitisk dermatit är det enklaste hudtillståndet att hantera. Om du misstänker att det är detta som ligger bakom din valps klåda bör du behandla ditt hem och alla dina husdjur mot loppor och ge dem alla ett förebyggande loppmedel. Andra allergier och irriterande ämnen är dock svårare att diagnostisera på egen hand. Så om lopporna är under kontroll och din hund fortsätter att lida av okontrollerbar klåda, hudirritation eller håravfall bör du rådfråga en veterinär som kan hjälpa dig att fastställa orsaken. Detta kommer troligen att innefatta en rad blodprov, hudprover och andra laboratorieundersökningar för att gå till botten med vad det är som gör att ditt husdjurs hud känns så obehaglig.

Att hitta den bakomliggande orsaken till ditt husdjurs klåda kan kräva en del försök och misstag, men ditt tålamod är väl värt det. Din veterinär kan rekommendera att du börjar ge ditt husdjur ett terapeutiskt foder för att lugna din kliande kompis. När irritationsämnet eller allergenet har identifierats ska du ta bort det från ditt husdjurs miljö eller mat. Om du inte kan göra det på grund av andra hälsoskyldigheter kan du överväga att ta ett lokalt antiinflammatoriskt eller oralt läkemedel som rekommenderas av din veterinär.

Hudskador som är tillräckligt allvarliga eller visar tecken på infektion kan också behöva behandlas med antibiotika. Din veterinär kan också rekommendera speciella schampon och sköljmedel som ger ditt husdjur en viss lindring under tiden.

Hudproblem hos hundar kan göra din pälsbeklädda vän väldigt obekväm och det är svårt att se honom lida. Att identifiera orsaken och prata med din veterinär är de första stegen på vägen mot återhämtning och lindring för dig och din följeslagare.

Kort om skribenten

Jean Marie Bauhaus Contributor Bio Image

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus är författare och frilansskribent och redaktör. Hon skriver ofta om husdjur och husdjurshälsa från sitt kontor i Tulsa, Oklahoma, där hon vanligtvis får hjälp av en massa pälsdjur i knät.

 

Relaterade artiklar

 • Cancer hos hundar: Orsaker, diagnos och behandlingar

  Dogs running Lär dig mer om symtom, diagnos och behandling av cancer och tumörer hos hundar och ge djurägare värdefull information och resurser när de har att göra med cancer hos hundar.
 • Håll koll på din valps vikt

  Visste du att övervikt hos hundar och katter definieras genom att individen väger 15 % eller mer över sin idealvikt? Det motsvarar bara 330 gram för en liten hund som en chihuahua, men över 7,5 kilo för en rottweiler.
 • Artrit hos hundar: Vad du behöver veta

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, orsaker, symtom och behandling av artrit och ledvärk hos hundar och varför ditt husdjur behöver en balanserad kost.
 • Förebyggande av tillväxtstörningar hos hundar

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler och symtom på tillväxtstörningar hos valpar och om vikten av balanserad näring för ditt husdjurs hälsa och välbefinnande.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>