Varför slickar katter sig själva? Kan det gå till överdrift?

Skriven av Christine O'Brien
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Har du någonsin sett din katt slicka sig själv och sin kropp och undrat vad orsaken till denna märkliga vana är? Faktum är att de inte bara gör det för att vara rena. Katter som är hängivna en regelbunden putsningsrutin lägger mycket tid på att hålla sig i toppskick, men detta putsningsbeteende är också kopplat till kattens fysiska och känslomässiga välbefinnande.

Varför slickar katter sig själva?

Katter slickar sig av renlighetsskäl. Genom att fördela saliv över hela kroppen tvättar de sig själva och använder även framtassarna för att tvätta sig i ansiktet och bakom öronen. Enligt PDSA tar putsningen upp mycket av kattens tid och vissa katter kan spendera upp till halva dagen åt att putsa sig. Eftersom saliven hjälper katten att svalka sig när den är överhettad så kan katten svalka sig genom att slicka tassarna vid höga temperaturer.

Enligt Cats Protection slickar sig även katter för att frigöra endorfiner – kroppens lyckohormoner. Det är en lugnande aktivitet.

Brown tabby cat with their eyes closed while licking its front paw

När är det för mycket?

Om din katt ägnar mer tid än vanligt åt sin vård, ägnar mycket uppmärksamhet åt sina tassar eller andra delar av kroppen eller drar ut pälstussar så tyder det troligen på ett underliggande hälsoproblem. Ta din katt till veterinären för att identifiera och behandla problemet bakom kattens beteende.

Enligt PDSA finns det flera fysiska och psykologiska problem som kan leda till överdriven vård, såsom:

Orsaker till ångest hos katter kan vara att skiljas från sin förälder, miljöförändringar som att flytta till ett nytt hem, upplevda hot som att ha ett annat husdjur i hushållet som den inte kommer överens med eller att se grannkatter utanför, nära (eller i!) deras revir.

Diagnos och behandling

Slickar din katt sig för mycket? Om du tycker att kattens beteende är överdrivet ska du hålla ett öka på den. Var uppmärksam på när den slickar sina tassar eller andra delar av kroppen och hur länge den gör det. Var uppmärksam på eventuella förändringar av kattens hud eller päls, till exempel irritation eller håravfall. Kontrollera också om det finns några tecken på smärta, t.ex. ändrat beteende eller en ovilja att hoppa. Om du märker någon av dessa förändringar bör du ta katten till veterinären. Denna information hjälper din veterinär att ställa en korrekt diagnos.

Vid besöket kommer veterinären att göra en fysisk undersökning av din katt. Veterinären kan göra några tester för att fastställa orsaken till och behandlingen av beteendet. Behandlingen varierar beroende på din veterinärs diagnos, men kan omfatta hudkräm eller schampo, orala eller injicerade antiinflammatoriska läkemedel, byte av foder, förebyggande lopp- och fästingsmeddel, samt antidepressiva eller ångestdämpande läkemedel.

PDSA tillägger att miljöförändringar, som att använda en feromondispenser i hemmet eller se till att din katt inte konkurrerar med andra katter om resurser, kan bidra till minskad stress. Du kan även berika din katts liv med mer aktivitet och stimulans i hemmet. Det kan vara så enkelt som att ge den mat med hjälp av ett matpussel, ge den fler möjligheter att använda sina klätterinstinkter genom att installera klösträd eller hyllor och låta den jaga sina leksaker.

Cats Protection påpekar även att din veterinär även kan hänvisa dig till en beteendevetare om hen anser att stress bidrar till problemet och att miljö- eller sociala förändringar kan hjälpa till att minska stressen.

Att slicka sig själv är i princip ett helt normalt beteende hos en katt, men om du märker att kattens slickande börjar gå till överdrift bör du tala med din veterinär så snart som möjligt. Tillsammans kan du och din veterinär avgöra vilken behandling som är bäst för din lurviga vän.

Kort om skribenten

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., är en författare, forskare, STEAM-pedagog, professionell medlem i Cat Writers' Association (CWA) och en hängiven djurförälder. Hon skriver om hundar och katter, utbildning och STEM-grejer. Hennes arbete har också publicerats i NIU STEM Read, Fit Pregnancy, What to Expect When You're Expecting Word of Mom och på Care.com. Hitta och följ henne på Instagram och Twitter @brovelliobrien

 

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterade artiklar

 • Avlägsna dåligt beteende  

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Uträtta behov inomhus

  Katten är ofta petnoga med sina toalettvanor och använder systematiskt sin kattlåda om den finns tillgängligt, eller går ut i trädgården. Om hon gör ifrån sig inomhus så kan det därför vara väldigt oroväckande.
 • Berättelserna som din katts svans förmedlar

  Kattens svans kan berätta om vad som pågår i kattens huvud. Svansar är bra indikatorer på humöret.
 • Förstå din katts beteende

  Katter är bra på att låta dig veta vad de vill, antingen med sina läten eller med kroppen. Det dröjer inte länge förrän du förstår vad din kattunge försöker berätta för dig.

Relaterade produkter