Hantera hund med brutet ben

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det är hemskt att se sin hund ha ont. Haltande, gnällande, gnyende och andra tecken på att din hund har ont kommer att få dig att vilja trösta honom och hjälpa honom. Men om han har ett brutet ben så kan din undersökning eller hantering av skadan förvärra problemet. En veterinär kan bättre avgöra skadans omfattning och avgöra om benbrottet kräver behandling.

Symtom på benbrott hund

Hundars benskador är lätta att se eftersom din hund antingen haltar eller vägrar gå. Men det betyder inte nödvändigtvis att han har brutit ett ben. Enligt VCA Hospitals förekommer andra symtom vid benbrott, inklusive smärta, svullnad vid frakturstället och att benet får en felaktig vinkel. Din hund kommer inte vilja stödja på benet, utan kommer att hålla det upplyft. Om du misstänker att din hund brutit ett ben eller fått någon annan skada är det bättre att direkt ta honom till veterinär och inte försöka undersöka eller behandla skadan själv.

Transportera din skadade hund

Det kan dock vara lite komplicerat att transportera din hund till veterinären. Om det inte görs på rätt sätt kan skadan förvärras eller så kan din hund få mer ont. Om din hund är tillräckligt liten, bär honom försiktigt till bilen och se till att stödja hans huvud och höfter. Om du har en större hund som kan gå på de friska benen, hjälp honom att hålla balansen på väg till bilen och att ta sig in i bilen. Om du har en stor hund som inte kan gå själv, får du och en person till lägga honom på en filt och använda den som en hängmatta för att bära honom till bilen. När hunden väl är i bilen, lägg honom på den friska sidan. När du kommer till veterinären, gå in och berätta att du har en skadad hund i bilen så att de kan hjälpa dig att få in honom på kliniken.

Kom ihåg att en skadad hund kan vara rädd eller extra känslig för smärta. Det kan få hunden att agera på ett ovanligt sätt, till exempel genom att hugga eller bita efter dig eller skrika när du kommer för nära det skadade området. Glöm inte att han har ont och inte menar illa. Om han är mycket aggressiv kan du behöva be om hjälp för att hantera honom och det kan tillfälligt vara nödvändigt med en munkorg. Fortsätt att tala mjukt och försäkra honom om att allt kommer att bli bra. När han sedan har mindre ont kommer han troligen att bli som vanligt igen. Om han fortsätter att vara aggressiv efter att han är frisk igen, fråga veterinären om det kan finnas någon bakomliggande sjukdomsorsak till hans beteende.

Behandling benbrott hund

Enligt Healthy Paws Pet Insurance kommer veterinären att röntga det skadade benet för att kontrollera om det är brutet och därefter avgöra det bästa sättet att behandla skadan. Din hund kan få NSAID – en antiinflammatorisk och smärtstillande medicin - för att minska smärtan. Det är viktigt att inte själv försöka minska din hunds smärta med smärtstillande mediciner för människa eftersom de kan vara skadliga för hund. När du kontaktar veterinär bör du meddela att du kommer med din hund och fråga om det finns något du kan göra för att minska smärtan på väg in. Om benet verkligen är brutet kommer din veterinär avgöra om det är bäst att gipsa, bandagera eller om benet behöver opereras och stiftas eller fixeras med platta. Flera olika faktorer vägs in för att avgöra hur benbrottet bör behandlas, inklusive vilken typ av fraktur det är, var den sitter och hur gammal hunden är, vilket kan påverka benets styrka.

Förbereda sig för skador

Dog with broken leg in a cast lies on a yellow blanket in the snow.Det finns inte så många praktiska första hjälpen-kit som du kan använda vid ett benbrott, men det finns vissa steg som är viktiga att känna till om olyckan är framme:

 • Skriv ner numret till din vanliga veterinär och till närmaste jouröppna veterinärklinik så att du enkelt och snabbt kan hitta dem.

 • Ha en munkorg till hands. Även den mest kärleksfulla hund kan bitas om den har ont.

 • Om din hund är för stor för att bära eller om du inte har en egen bil, ta reda på vem du kan be om hjälp om hunden behöver transporteras.

 • Ha din hund försäkrad, det kan täcka de största kostnaderna vid ett benbrott.

Om du misstänker att din hund har brutit ett ben är det viktigt att du håller dig lugn. Om du får panik kommer du bara att göra din hund ännu mer orolig och rädd. Ju snabbare skadan undersöks och bedöms av veterinär, desto bättre framtidsutsikter är det för din hund.

Ta hand om din hund under läkningsprocessen

Efter att veterinären har undersökt skadan och avgjort om benet är brutet kommer han eller hon att ge dig instruktioner om hur du ska ta hand om din hund för att den ska läka. Det inkluderar bland annat hur du ska ge smärtstillande medicin och hur du ska agera för att inte överanstränga skadan genom att låta hunden gå på det skadade benet. Följ noga instruktionerna för att din hund ska läka ut så fort som möjligt. Om du måste lämna din hund hemma längre perioder (till exempel för att gå till jobbet) måste du skaffa hundvakt eller ha honom i ett litet bekvämt utrymme så att han inte springer runt. Din veterinär kan eventuellt rekommendera en krage för att han inte ska bita bort stygnen.

Han kommer att behöva din hjälp vid rastning, så du kanske behöver bära honom. Han kommer inte kunna gå på promenader, så se till att han inte går upp i vikt under tillfrisknandet. Din veterinär kan eventuellt rekommendera ett speciellt hundfoder för skadade hundar och återhämtning eller be dig ge mindre mängd mat för att undvika viktuppgång, vilket negativt kan påverka läkningen. Du kan känna dig frestad att vilja skämma bort din hund med massor av godis eftersom han har ont, men kom ihåg att han inte kan bränna de extra kalorierna genom att röra på sig. Du kanske inte kan träna honom på samma sätt som du brukar göra, så ge honom godis när han utför normala beteenden, till exempel kissar och bajsar.

När din hund börjar bli bättre kan gips och suturer tas bort, men det är viktigt att din hund fortsätter att ta det lugnt. Följ alla instruktioner som du får av din veterinär angående promenader och lek. Det gäller att undvika att han skadar sig på nytt under läkningsprocessen. Du kommer att märka på hundens humör när den börjar känna sig bättre. När du till sist får klartecken från veterinären kan du börja träna honom igen och bränna bort de extra kilo som han eventuellt lagt på sig under tiden.

Ett benbrott är aldrig roligt och det är jobbigt att se sin älskling ha ont. Kom ihåg att följa veterinärens rekommendationer och ge din hund all din kärlek. Det kommer att göra att ni tillsammans tar er igenom läkningsprocessen och får ett ännu starkare band mellan er.

Författarens Bio

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus är djurägare, djurbloggare och författare från Tulsa, Oklahoma, där hon normalt skriver under bevakning av ett knä fullt av djurbebisar.

Relaterade artiklar

 • Hur foderallergier kan påverka din hund

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, symtom och behandling av foderintolerans och foderallergier hos hundar och hur din hund kan påverkas.
 • Hudproblem hos hundar

  Dogs running Lär dig mer om varningstecken, symptom och behandlingar av allergisk eksem (dermatit) och andra hudåkommor hos hundar.
 • Är din hund i bra form?

  Dogs running Hur vet du om din hund är överviktig? Veterinären kommer att väga din hund vid de regelbundna kontrollerna. Mellan kontrollerna ska du lägga händerna på revbenen, är det svårt eller rent av omöjligt att känna dem? Om så är fallet är din hund sannolikt överviktig.
 • Artrit hos hundar: Vad du behöver veta

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, orsaker, symtom och behandling av artrit och ledvärk hos hundar och varför ditt husdjur behöver en balanserad kost.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>