Hur man väger sin katt hemma

minuters läsning

En grå katt med mörkt ansikte ligger över ryggstödet på en soffa med framtassarna dinglande över soffryggen. Katten tittar med ögonen direkt mot kameran

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Att hålla koll på kattens vikt under hela livet är en riktigt bra vana och kan bokstavligen vara livsavgörande under vissa omständigheter. Katter är kända för att inte gilla resor eller besök hos veterinären, så om du kan väga din katt hemma, kan såväl du som katten hålla stressnivån nere! I den här artikeln tittar vi på varför viktkontroll är så viktigt och hur du kan göra för att väga din katt hemma.

Hur man väger sin katt hemma

Om du skaffar din katt som kattunge är det ett bra tillfälle att vänja den vid att placeras på badrumsvågen. Se till att du har en digital våg, särskilt för kattungar eftersom de är så lätta. Mycket små kattungar kan till och med vägas bäst på en köksvåg till en början.

Att väga kattungen varannan vecka är idealt till en början. På så sätt kan du och veterinären kontrollera att den växer i en normal takt. De flesta katter uppnår nästan sin vuxenstorlek vid cirka sex månaders ålder, från och med då kan du väga katten en gång i månaden. Så hur ska man gå tillväga?

 

  • De flesta digitala vågar ger en avläsning efter bara några sekunder, så om du kan få din katt att sitta still kan du helt enkelt placera den på vågen och vänta. Du kan ge den en godsak för att uppmuntra den att hålla sig stilla. De flesta katter kan tränas med hjälp av belöning i form av mat, detta är det enklaste sättet att få den att sitta kvar på vågen om du lyckas med det.

  • Att använda kattburen är ett bra alternativ om katten är lite oberäknelig eller rastlös. Att få kattburen till att bli en positiv sak är en bra vana för alla kattägare. Alltför ofta ser våra katter buren endast när det är dags att åka till veterinären eller kattpensionatet, vilket gör att buren kan få riktigt negativa associationer. Låt katten använda buren som säng på en mysig, lugn plats med sin favoritkudde. Du kan också ge katten en godsak i buren för att uppmuntra den att gå in i den.

    När det är dags att väga din katt lägger du den i buren, stänger dörren och väger hela paketet. Kontrollera att buren står jämnt på vågen och inte vidrör golvet. Anteckna vikten och släpp sedan ut din katt. Väg buren, med allt annat som också finns i den, exempelvis filtar, och räkna sedan av vikten för buren från vikten för både buren och katten.

  • Att hålla katten i famnen och väga sig är ett tredje alternativ. Många katter tycker inte om att bli upplyfta, så använd bara denna metod om du är säker på att katten inte kommer att kämpa för att komma undan och skada dig eller sig själv. Precis som med burtekniken väger du dig med katten och sedan utan, och skillnaden mellan de två vikterna är alltså katten!

Viktkontroll - varför är det viktigt?

Det är viktigt att känna till sin katts vikt. När du och veterinären är överens om att din katt har en idealisk vikt som fullvuxen är det toppen för hälsan att försöka hålla vikten på den nivån. Med åldern och efter kastrering eller sterilisering kan katten komma att behöva färre kalorier, och det är lättare att se till att hålla vikten än att försöka gå ner i vikt. Om du märker av en tilltagande ökning kommer du att ligga steget före. På samma sätt kan viktminskning vara ett av de tidigaste tecknen på sjukdom och ohälsa, så det är verkligen viktigt att lägga märke till viktförändringar i båda riktningarna. Om du är osäker, prata med din veterinär - det är därför vi finns här!

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA