Att adoptera en hund eller katt: Vad du behöver veta

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Du vill adoptera en hund eller en katt, men vet du var du hittar en? Vilka är stegen för att adoptera en hund eller katt? Hur vet du om du har de rätta leksakerna, rätt mat och lämpligt träningsmaterial? Viktigast, hur vet du om du har valt rätt följeslagare för din familj?

Att räkna ut detaljerna i hur man adopterar en hund eller katt och oroa sig för sådant man inte vet kan kännas överväldigande för blivande husdjursföräldrar, men låt inte det hindra dig från att rädda ett djur. Gå bara igenom frågorna en i taget tills du vet att du är redo för att få med dig en ny fyrbent vän hem.

Var ska du börja leta efter en ny fyrbent vän?

Börja med ditt lokala djurhem. Kolla på deras facebooksida eller webbplats efter uppdateringar om vilka djur de har tillgängliga för adoption. Besök dem ofta och träffa personalen för att diskutera dina behov och önskemål för en potentiell ny bästa vän. De kan hålla utkik efter en hund eller katt de tror skulle passa bra för din familj. Berätta för dem om vad du vill ha och dina möjligheter att ta hand om vissa djur. Har du barn, en stor trädgård, reser du ofta? Att låta dem förstå din livsstil är en bra hjälp när de ska leta efter ett husdjur som fyller dina behov och som du kan älska framöver.

När du letar efter olika husdjur som är tillgängliga för adoption, se till att gör din research på hur det är att ta hand om en ny hund eller katt. Om du är ny som hund- eller kattägare är du troligtvis nervös för att ta med dig en ny vän hem, men som tur är så finns det många bra resurser online för att hjälpa dig i din nya föräldraresa, inklusive Hill's nya portal för hund och kattägare.

Little kitten in the shelter elegantly posing in a cage

Hur vet jag om jag har hittat den rätta?

Att bli kär är lätt, men kan du lova detta djur ett bättre liv för evigt? Att tänka igenom alla frågor du har om att ta med sig en ny hund eller katt hem är bara ett av många steg i en adoption av ett husdjur, du vill inte hamna i situationen att behöva lämna tillbaka husdjuret — ett hjärtskärande scenario för alla inblandade. Några frågor ni behöver tänka på som familj innan ni väljer ett husdjur är:

 • Kommer den nya hunden eller katten att komma överens med de andra medlemmarna i hushållet? Exempelvis kan det hända att vissa djur inte passar bra ihop med små barn. En trotsig hund kanske inte är ett bra val för ett hem med en äldre person. Och hur är det med andra husdjur du kan tänkas ha i hemmet?
 • Vem kommer att ha det största ansvaret för hunden eller katten?
 • Har du råd att ta hand om en hund eller katt dag ut och dag in, och kanske även i nödsituationer?

Se till att prata med personalen på djurhemmet, fosterfamiljen eller någon annan som har varit i regelbunden kontakt med hunden eller katten du tänker adoptera, detta för att få en bättre uppfattning om djurets personlighet och eventuella problem som han eller hon kan ha. Medan vissa raser tenderar att ha speciella karaktärsdrag, så har ändå varje katt eller hund sin egen individuella personlighet, det är därför personalen kan vara till stor hjälp. De flesta djurhem tillåter dig att umgås i ett eget rum med ett tilltänkt djur och se hur väl ni samspelar.

 

Vart kan jag vända mig om jag har frågor?

Utforska Hill's center för hund- och kattvård där du hittar nyheter, tips och råd om hur du tar hand om katter och hundar, där finns även annan information om hur du adopterar en hund eller katt. 

Dessutom bör du aldrig tveka att be din veterinär om råd om du är orolig för din katt eller hunds beteende eller hälsa. Avslutningsvis, kontakta vänner och familj eller andra föräldragrupper som kan finnas online för råd och hjälp. Tänk på att din hund eller katt är unik och vad som fungerar för andra hundar och katter kanske inte alltid fungerar för din nya vän, men andras erfarenheter kan ge dig bra idéer om hur du kan erbjuda din nya kompis den bästa hemmiljön.

Det råder ingen tvekan om det: att adoptera en hund eller katt är ett stort åtagande. Men inget känns så bra som att rädda ett djur som inte hade något hem, och att veta hur man adopterar en hund eller katt är det första steget. Belöningen kan vara enorm — både för dig och för hunden eller katten du har räddat. Du har gett honom eller henne ett bra hem med en kärleksfull familj och i gengäld har han eller hon gett dig hela sitt hjärta. Genom att göra din research ordentligt kan du förbereda dig för en ny hund eller katts behov och försäkra dig om att du har fattat rätt beslut för dig, din familj och ditt nya husdjur i framtiden.

Kort om skribenten

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy är en frilansskribent och husdjursägare som bor i Erie, Pennsylvania. Hon har en goldendoodle som heter Maddie.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>