Mjäll hos katter - Orsaker och hur man behandlar det.

minuters läsning

En orangefärgad katt hålls i famnen av sin ägare. Katten ser frisk och alert ut

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Har du märkt att din katt har torr, fjällande hud som ser ut som mjäll? Lite mjäll är en normal följd av hudfällning, men när det börjar bli påtagliga mängder kan det vara så att något annat är på gång. 

Katter får mjäll av två huvudorsaker. Det kan vara så att din katt har en normal mängd mjäll men inte putsar bort det. Alternativt kan de ha en onormal mängd mjäll på grund av en underliggande orsak. Låt oss ta en titt på varför detta händer och vad du kan göra åt saken.

Brist på normal putsning

Katter är mycket renliga och brukar normalt ägna flera timmar varje dag åt att putsa sig och hålla sin päls och hud i toppskick. Det finns framför allt två saker som kan utgöra ett fysiskt hinder för detta: fetma och smärta, t.ex. artrit. Om din katt är överviktig, vilket tyvärr är mycket vanligt nuförtiden, kan det hända att den rent fysiskt inte kan nå alla ställen där den behöver komma åt. Detta gäller oftast kattens bakdel.

Effekten av kronisk smärta för normal putsning beror på vilken del av kroppen som är drabbad. När katter åldras utvecklar många av dem artrit i höfter, skuldror och armbågsleden. Smärta som denna gör det svårt att röra sig i de fantastiska positioner som vi är vana vid att se våra katter göra, vilket leder till att hud och döda hårstrån ansamlas.

Underliggande orsaker till att mjäll bildas

 • Allergisk hudsjukdom. Katter kan vara allergiska mot saker i miljön (atopisk dermatit), så som pollen och gräs, och vissa ingredienser i fodret. 

   

 • Parasiter. Loppor och vissa kvalster kan orsaka irritation och mjällbildning. Vissa kvalster smittar även till människor, så håll även utkik efter symptom hos dig själv eller hos barnen.

 • Hudinfektioner, antingen bakteriella eller svampinfektioner, kan också orsaka mjäll.

 • Andra medicinska problem, såsom njursjukdom eller hypertyreos, kan leda till att huden och pälsen försämras.

   

 • Undernäring. Om en katt är undernärd är huden en av de första delarna på kroppen som drabbas.

Vad ska du göra om din katt har mjäll?

Du kanske inte behöver göra något mer än att borsta och putsa din katt lite extra och se om det blir bättre. Du ska dock kontakta veterinären om din katt:

 • Verkar må dåligt eller om kattens beteende har förändrats.

 • Putsar sig överdrivet mycket.

 • Kliar sig mycket.

 • Dricker mer än vanligt.

 • Är överviktig.

 • Tappar päls, eller har kala fläckar eller sårskorpor.

 • Lider av klåda samtidigt som du eller någon i din familj också har klåda eftersom vissa orsaker till mjäll hos katter kan vara smittsamma för människor.

Veterinären kanske vill göra några tester för att ta reda på den exakta orsaken till mjället, och kommer att rekommendera en behandling beroende på resultatet. Det kan röra sig om parasiter eller en infektion som är lätta att behandla, eller så kan veterinären hitta ett annat medicinskt tillstånd som behöver åtgärdas. Veterinären kan dessutom rekommendera att du byter foder för att utesluta en foderallergi eller för att se om din katt behöver ett foder som är utformat för optimal hud- och pälshälsa. Dessa foder innehåller höga halter av omegaoljor och antioxidanter, precis rätt mineralbalans för en välmående hud samt protein av god kvalitet.

Sammanfattningsvis är lite mjäll förmodligen inget att oroa sig för, men om det fortsätter en längre tid eller förvärras är det alltid en bra idé att besöka veterinären. Det är alltid bättre att ta det säkra före det osäkra.

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA