Varför skäller din valp?

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Vad skällandet betyderDog barking image

Att skälla är naturligt för hundar och du bör förvänta dig att valpen blir en vuxen hund som faktiskt skäller ibland. Det är orealistiskt att tro att du kan stoppa hunden från att skälla över huvudtaget, men din familj (och grannarna) blir nog glada om skällandet kan hållas i styr.

""Tyst!" Det är knappast överraskande att så många hundägare har problem med hundskall: hundar har ingen uppfattning om skällandet är bra eller dåligt. Det beror ofta på att hunden blir åthutad att sluta skälla ena gången, medan den blir fullkomligt ignorerad nästa gång. I vissa fall är det däremot önskvärt att hunden skäller, t.ex. om det är någon som smyger runt utanför huset . För att lära hunden skällreglerna kan du börja med denna enkla regel: att skälla är acceptabelt till dess att den blir tillsagd att sluta.

"Tyst" ska betraktas som ett lydnadskommando och inte "skäll" från husse eller matte. Låt hunden skälla två till tre gånger, beröm den för att den har larmat, och säg sedan "tyst" och håll fram en hundgodis. Hunden slutar skälla omedelbart eftersom den inte kan nosa samtidigt som den skäller, och efter några sekunder kan du ge hunden belöningen. Öka gradvis tidsintervallet från det att hunden slutar skälla fram till belöningen. Då kan du lära hunden att inte skälla i två minuter på bara ett enda träningspass, se klicker-träning.

Om du är oroad över att hunden skäller extremt mycket, och inte kan få kontroll över skällandet bör du tala med din veterinär och diskutera andra lösningar som specialisthjälp eller terapi.

Gnällande: Situationen kan bli värre om du springer till valpen och tröstar den varje gång den gnäller. Den tror att den får beröm för gnällandet och kommer att utveckla sin gnällrutin. Du kan få den att sluta genom att inte ge den uppmärksamhet när den gnäller. Genom att ignorera valpen och bara ge uppmärksamhet och beröm när den slutar, kommer valpen att lära sig att gnäll inte ger några resultat.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter