Hur mycket borde din katt väga? Vi förklarar vad hälsosam vikt för katter innebär

minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Att hålla sig i form kan bevisligen förlänga livet för både människor och djur, och det finns många hälsofördelar med det. Många kattägare undrar då: “ "Hur mycket ska min katt väga? Vad är en hälsosam vikt för min katt?” Tja, det beror på många saker, till exempel ålder och ras. Det handlar inte så mycket om exakt hur mycket din katt väger, utan om att bevaka vikten och något som vi kallar body condition score (BCS).

Body condition score (BCS)

Katter varierar inte alls lika mycket i storlek som hundar, men vi ser vissa skillnader. Man hör ofta att den "genomsnittliga" katten väger fyra kilo, men nuförtiden finns det en stor variation. Medan fyra kilo skulle vara övervikt för vissa katter, skulle det vara undervikt för exempelvis en fullvuxen maine coon.

Bedömningen av om din katt har en hälsosam vikt görs bäst genom att titta på kattens body conditon score. BCS poängsätts utifrån 5 eller 9, beroende på vilken skala man använder. Vår skala är 1-5 där; 

  • 5 räknas som fetma. Ett tjockt fettlager gör din katts revben mycket svåra att hitta. Benigare områden som vid knäleden täcks av ett måttligt till tunt fettlager.

  • 4 räknas som övervikt. Revbenen och de benigare delarna är svåra att känna på grund av det tjocka fettlagret.

  • 3 är perfekt. Du kan lätt känna kattens revben, men det finns ett litet fettlager som täcker dem. Utskjutande bendelar har bara ett litet lager fett.

  • 2 räknas som undervikt. Lite fett täcker revbenen, och de är synliga utan att du behöver röra vid din katt.

  • 1 räknas som väldigt mager. Det finns inget fett alls runt kattens revben, och man ser dem tydligt. Utskjutande bendelar är synliga utan antydan till fett.

Fråga veterinären om din katt har ett idealiskt BCS och då vet du även om kattens vikt är idealisk. När du har vant dig vid att bedöma BCS kommer du att upptäcka att du gör det undermedvetet när du klappar din katt. Det kanske inte finns en idealvikt för katter, men det är ändå viktigt att övervaka vikten.

Varför en hälsosam vikt är så viktig för din katt

Att övervaka vikten, liksom BCS, är viktigt att göra under hela kattens liv. Viktökning och viktminskning är båda möjliga tecken på sjukdom och är ibland det första man lägger märke till som signalerar att det är något fel. 

Om du har en kattunge får du och din veterinär reda på om kattungen växer ordentligt och i en hälsosam takt genom att väga den varannan vecka. Viktkontroller en gång i månaden under resten av kattens liv hjälper dig att upptäcka eventuella avvikelser i båda riktningarna innan det går för långt.

Viktökning kan lätt ske efter kastrering eller sterilisering, eller när katten åldras, och eftersom det vanligtvis sker gradvis kan det vara svårt att upptäcka om du inte väger din katt regelbundet. Det är mycket lättare att förhindra viktökning än att gå ner i vikt när katten väl har ökat i vikt, så att hålla koll på detta och ändra matransonerna när det behövs är den bästa metoden.

Å andra sidan kan viktminskning, som vi redan nämnt, vara en viktig varningssignal för hälsoproblem som exempelvis njur- och hjärtsjukdomar, cancer eller diabetes. Vissa sjukdomar kan vara ganska långt framskridna när din katt visar kliniska tecken, så att upptäcka viktminskning tidigt och få hjälp kan bokstavligen rädda livet på din katt.

Kontentan är att det inte finns någon korrekt vikt som gäller för alla katter. Prata med veterinären om rätt vikt och BCS för din katt och gör sedan vad du kan för att hålla det så. Att hålla din katt i gott hull maximerar kattens hälsa och välmående, och ger dig mesta möjliga tid med din vackra, pälsiga vän.

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA