Spannmålsfritt för hundar är bra - modefluga, fakta eller påhitt?

Skriven av Dr. Emma Milne
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Under de senaste åren har vi sett en växande trend bland hundägare att ställa om kosten för sina hundar till spannmålsfri kost. Internet är fullt av motstridig information av varierande kvalitet, vilket kan göra det mycket svårt för oss som ägare att veta vad som är bäst för våra husdjur. Jag vill passa på att ta en titt på varför folk vill gå över till spannmålsfritt och om det faktiskt är en bra idé.

Varför vill ägarna ha spannmålsfritt foder till sin hund?

En av de bakomliggande orsakerna till att djurägare är intresserade av spannmålsfritt foder är att de ser hundar som ättlingar till vargarna och tror att vi ska utfodra dem på samma sätt. Det finns många problem med detta antagande. Du hör ofta att hundar är köttätare och att de därför bara ska äta kött. Detta är felaktigt. Hundar klassas anatomiskt som köttätare, men de är allätare som björnar och kan äta både växter och kött. Låt oss inte glömma att den vackra, ikoniska jättepandan klassas som en köttätare, men äter 100 % vegetariskt!

Hundar har utvecklats tillsammans med oss under 20-40 000 år. Under denna tid började de äta våra överblivna matrester och vi vet från genetisk forskning att hundar till över 99 % procent kan smälta kolhydrater såsom spannmål. Det finns bokstavligen miljontals gatuhundar runt om i världen som överlever på rester och väldigt lite kött. Vargar har inte samma genetiska sammansättning.

En annan avgörande skillnad är mängden mat och kaloribehov. Vargar behöver 3-4 gånger mer kalorier än en genomsnittlig hund, så de äter mycket stora mängder mat. På så sätt garanteras tillräckliga nivåer av vitaminer och mineraler. Om vi utfodrade hundar på detta sätt skulle de antingen vara sjukligt feta eller ha en drastisk brist på vissa näringsämnen.

Många ägare har också hört skrämmande saker om spannmål, t.ex. att det bara används som billig utfyllnadsprodukt. Anser vi samma sak när det gäller spannmål och fullkornsprodukter som vi uppmuntrar oss själva och våra barn att äta? Faktum är att spannmål är en bra källa till vitaminer och fibrer för både hundar och människor. Spannmål innehåller också vad vi kallar prebiotiska fibrer. Detta är den typ av fibrer som ger näring åt dina "friska" tarmbakterier som i sin tur håller dina tarmceller friska och aktiva.

Hur är det med spannmålsallergi?

En anledning till att vissa ägare vill ha spannmålsfritt foder är att de är oroliga för allergier. Äkta födoämnesallergier är sällsynta hos hundar och allergier mot växtproteiner är inte särskilt vanliga. Ett litet antal hundar är dock allergiska mot vissa livsmedel och de vanligaste är nötkött, kyckling, mjölkprodukter och vete.

Glutenöverkänslighet

En del ägare oroar sig för gluten i djurfoder. Glutenöverkänslighet som är en ärftlig sjukdom är otroligt sällsynt hos hundar och har endast hittats hos ett litet antal av den irländska settern.

Är spannmålsfritt nödvändigtvis dåligt?

Som med alla mat- och kostbeslut beror detta på vilken sorts kost du använder. Hundar kan säkert klara sig bra på en spannmålsfri kost, men det är viktigt att den är balanserad och komplett. Det innebär att den fortfarande uppfyller alla deras kostbehov i rätta proportioner. Vissa ägare har hört talas om att en viss hjärtsjukdom (kallad dilaterad kardiomyopati eller DCM) orsakas av spannmålsfritt foder. I skrivande stund är detta inte bevisat och du kan läsa mer från PFMA (Pet Food Manufacturers’ Association) om den aktuella forskningen.

För att sammanfatta…

Det viktigaste när det gäller hundar är att de får ett balanserat och komplett djurfoder som är anpassat till deras ålder. Det går inte bara att ta bort en ingrediens eller att försöka balansera måltiderna hemma är farligt och kan leda till allvarliga näringsöverskott eller näringsbrister. Hundar är perfekt anpassade till en kost med kött och växter och kan helt utan problem smälta kolhydrater.

Många veterinärer och djurägare har friska och glada hundar som äter foder med spannmål. Om det inte finns medicinska skäl är ett komplett och balanserat djurfoder av hög kvalitet med spannmål bra för hundar. Spannmål är en bra källa till näringsämnen och bidrar till en balanserad kost. Om du känner att du verkligen vill ha spannmålsfri djurmat, prata med din veterinär om de mest välrenommerade fodervarianterna att välja mellan och gör alltid övergången långsamt under ett antal dagar för att undvika matsmältningsbesvär.

Kort om skribenten

Dr. Emma Milne

Dr Emma Milne examinerades som veterinär 1996. Hon arbetade i 12 år inom smådjurspraktik och i sju år som klinisk kostrådgivare. Hon är välkänd för sitt arbete med djurskydd och har skrivit tio böcker om sällskapsdjur.

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter