Är morötter bra för hundar? Vad du behöver veta

Skriven av Erin Ollila
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Som hundägare är det vanligt att bry sig om ingredienserna i sin hunds mat och leta efter hälsosamt godis att dela med sin lurviga vän då och då. Det allra bästa är om det innehåller vitaminer och mineraler och om det är något som du oftast har hemma. Det är då man kan börja undra om morötter verkligen är bra för hundar. Morötter är ofta en ingrediens i hundmat, men kan hundar äta morötter direkt ur kylskåpet eller från trädgården? Låt oss ta reda på om din hund kan äta morötter eller inte.

Kan hundar äta morötter?

Ja! Morötter är ett hälsosamt alternativ för de som söker ett mellanmål till en hungrig hund. Dessa rotfrukter finns i många olika färger, t.ex. vita, lila, gula, röda och den vanligaste: orange. De är lätta att hitta i livsmedelsbutiker och kan odlas i kallare väder.

Men är morötter bra för hundar? Det kan du ge dig på! Enligt Heathline är "morötter en särskilt bra källa till betakaroten, fibrer, vitamin K1, kalium och antioxidanter". Morötter innehåller också A-vitamin, biotin och B6-vitamin och är även kalorisnåla.

Taste it. Close up of bowl with food in hands of pleasant caring woman holding it while feeding her dog

Hur du matar din hund med morötter

Du kan mata din hund med morötter i alla färger och storlekar. Se bara till att tvätta grönsakerna först för att få bort all smuts och eventuella bekämpningsmedel.

Sedan, vilket är viktigast av allt, ska du förbereda morötterna innan du ger dem till din hund. Enligt My Family Vets kan hundar kvävas av hela morötter så det är alltid bäst att skära dem i små bitar. Du kan skära morötterna i runda bitar, små stavar eller bitar som är lika stora som hundens torrfoder Avgör vilken storlek som är bäst för ditt hund utifrån dess storlek!

Du kan ge din hund både råa eller kokta morötter. Om ditt hund inte tycker om råa morötter kan du ge den kokta morötter – den föredrar eventuellt den mjukare konsistensen. Det är värt att notera att näringsämnena i råa morötter absorberas i mindre omfattning än hos kokta morötter. Undvik bara att tillaga grönsakerna med smör eller kryddor eftersom dessa kan göra din hund sjuk. Du kan även lägga morötter i din hunds mat om du vill öka dess intag av vitaminer, mineraler och fibrer.

Trots att det finns många fördelar med att ge din hund morötter som nyttigt godis är det alltid viktigt att prata med ditt husdjurs veterinär innan du ger den någon ny typ av mat. Veterinären kan berätta exakt hur ofta din hund bör äta denna rotfrukt och hur många morötter din hund bör äta per gång.

Nu behöver du inte längre undra om "hundar kan äta morötter" eller om "morötter är bra för hundar". Skäm istället bort dina pälsvänner med detta nyttiga godis om de gillar det. Ni kan till och med äta mellanmål tillsammans!

Kort om skribenten

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila är en hund- och kattentusiast som tror på ordens kraft och hur ett budskap kan informera och till och med förändra sin avsedda målgrupp. Hennes texter finns överallt på internet och i tryckt form, texterna omfattar intervjuer, spökskrivande, blogginlägg och kreativ sakprosa. Erin är en SEO-nörd och med allt som har med sociala medier att göra. Hon tog en masterexamen (M.F.A) vid Fairfield University i kreativt skrivande. Kontakta henne på Instagram @ErinOllila eller läs mer om henne på http://erinollila.com.

 

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA and Brana Bonder, B.S, M.S

Relaterade artiklar

Relaterade produkter