Varför ser min hund så ledsen ut?

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Din relation med din hund är otroligt speciell - hunden ger dig glädje, tröst och sällskap och verkar på något sätt alltid mer uppmärksam när du är ledsen eller sjuk. Som kärleksfull husse eller matte vill du ge ditt älskade husdjur samma uppmärksamhet och tröst.

Varför ser hundar ledsna ut?

Du kanske funderar på om du förmänskligar din hund eller om den faktiskt är ledsen när den tittar på dig med sina stora ögon och rynkade panna. Viktigare är kanske om du undrar om hundens sorgsna blick kan vara ett tecken på ett fysiskt eller psykiskt problem? Läs vidare för att få en hel del svar.

Varför ser hundar ledsna ut?

Forskare har försökt förstå vad som får hundar att titta med sina ledsna valpögon som de är kända för. En studie som publicerades i Scientific Reports visar att hundar ändrar sina olika ansiktsuttryck som svar på människans uppmärksamhet. Forskarna observerade 24 familjehundar i olika åldrar och raser och deras reaktioner på fyra olika situationer: mänsklig uppmärksamhet med mat, mänsklig uppmärksamhet utan mat, ingen mänsklig uppmärksamhet med mat och ingen mänsklig uppmärksamhet utan mat. Maten påverkade inte hundarnas uttryck, men forskarna fann att hundarna var mer uttrycksfulla när en människa stod framför dem. I dessa situationer var hundarna mer benägna att höja ögonbrynet, vilket gör att de ser ledsna ut och dessutom mer lika ett barn.

Ytterligare forskning publicerad i Proceedings of the National Academy of Sciences har gått djupare in på hundars ansiktsuttryck. Forskningen visade att de ansiktsmuskler som gör det möjligt för hundar att få till de ledsna valpögonen blev mer uttalade under deras 33 000 år långa domesticering från varg till de älskvärda husdjur de är idag och att detta var ett resultat av människans förkärlek till detta drag.

Så om du undrar varför din hund ser ledsen ut kan det vara en tröst för dig att veta att den ledsna och längtande blicken i din hunds ögon kanske inte alls är ledsen. Det kan helt enkelt vara så att de försöker få din uppmärksamhet eller övertyga dig om att du absolut inte gav dem mat för fem minuter sedan.

En sorgsen brunvit hund med ljusblåa ögon tittar upp.

Hur vet jag om min hund är deprimerad?

Med detta sagt, hunddepression finns faktiskt. Även om de kanske inte kan berätta det för oss är forskningen tydlig med att hundar kan uppleva ett brett spektrum av känslor, inklusive negativa känslor som rädsla och ångest. Var uppmärksam på om din hund uppvisar något av följande:

 • Förändrad aptit
 • Överdriven slickning, särskilt på tassarna
 • Ointresse eller brist på intresse för promenader, lek och/eller andra tidigare älskade tidsfördriv
 • Dålig sömn eller störningar i sömnmönstret
 • Överdrivet klängande på dig eller en annan familjemedlem
 • Plötsliga destruktiva beteenden
 • Förändringar i relationerna med andra människor eller husdjur i hemmet

Det kan vara en indikation på att din hund har ont, inte mår bra eller upplever negativa känslor. Om du märker något av dessa tecken är det bäst att kontakta din veterinär. Vissa hundar uppvisar beteenden som tyder på att de lider av sorg när en nära anknytningsperson dör eller inte längre finns kvar.

Hundar är mycket uppmärksamma på människans kroppsspråk och humör och kan uppfatta vår sorg efter att ha förlorat en speciell relation. Om ditt husdjur känner av din sorg är det tänkbart att du borde ta hand om dig själv. För att se till att du tar hand om ditt husdjur på bästa möjliga sätt måste du också ta hand om dig själv.

Hundar kan också känna sig stressade och deprimerade av andra orsaker, till exempel en stor förändring i hemmet eller i livssituationen. Om du nyligen har tagit på dig ett nytt ansvar och har mindre tid att träna, leka eller umgås med dem kan det leda till tristess eller frustration.

Varför ser min hund så ledsen ut?

Din hunds stora valpögon kan få dig att känna att du missar något viktigt, men det är viktigare att lägga märke till förändringar i hundens beteende och kontakta din veterinär eller en hundbeteendevetare om du är orolig. (Läs mer om beteendeveterinärer och djurbeteendevetare.)

En av de viktigaste faktorerna för din hunds psykiska hälsa är bandet mellan er två. Hitta saker som du och ditt husdjur älskar att göra och avsätt tid för detta varje dag. Genom att ge hunden gott om tid för lek, motion och gos kan du försäkra dig om att du gör allt för att hålla din hund lycklig. 

Kort om skribenten

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila är en husdjursentusiast som tror på ordens kraft och hur ett budskap kan informera och till och med förändra sin avsedda målgrupp. Hon tog en masterexamen (M.F.A) vid Fairfield University i kreativt skrivande. Kontakta henne på Instagram @ErinOllila eller läs mer om henne på http://erinollila.com.

 

Recenserad av Dr Aileen Pypers

Relaterade artiklar

 • Separationsångest

  Dogs running Om du måste lämna din hund ensam så kan detta framkalla separationsångest. Detta beror oftast på att hunden är alldeles för beroende av sin ägare.
 • Besvärligt gnagande

  Hundar använder sina munnar på samma sätt som vi använder våra händer, för att utforska.
 • Äta hundbajs

  Du har tagit din hund på promenad, du har precis berättat för dina grannar hur väluppfostrad den är och plötsligt kommer du på den med att äta hundbajs.
 • Vad betyder min valps beteende?

  Lär dig hur du läser valpens beteende genom dess kroppsspråk, inklusive kroppsspråk som svansviftning och svansens läge, och hur detta beteende förändras med åldern.

Relaterade produkter