Är min hund sjuk? Hur kan jag veta det?

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Om du nyligen har blivit hundägare och din hund beter sig konstigt kanske du undrar, "Vad är det för fel på min hund?" Även om du misstänker att något är fel kanske du inte vet hur du ska avgöra om din hund verkligen är sjuk, hur en sjuk hund ser ut eller beter sig och varför hundens konstiga beteende håller dig vaken om nätterna. Och om din hund faktiskt är sjuk och du inte lägger märke till några tecken (eller om hunden är bra på att dölja det) kan du känna dig skyldig och bedrövad över att du inte visste att hunden mådde dåligt.

Vissa sjukdomssymptom, som kräkningar eller diarré kan vara uppenbara, men många sjukdomsbeteenden hos hundar är svåra att identifiera om du inte vet vad du ska leta efter. Här är några situationer och tecken som kan hjälpa dig att avgöra om din hund kan vara sjuk och när du bör överväga att kontakta din veterinär.

Tecken #1: De äter inte

De flesta hundar missar sällan en måltid eller en omtyckt godsak - särskilt när du lägger den framför dem. Om din hund rynkar på nosen åt sin frukost eller middag som den normalt sett slukar är det läge att vara uppmärksam. Det finns många orsaker till att en hund slutar äta, till exempel illamående, tandvärk, ångest, virusinfektioner och magsmärtor.

Boka en tid hos veterinären om din hund inte äter något på mer än en dag eller om den missar mer än två måltider.

Tecken #2: De ligger bara och slapparPerspektiv ovanifrån på en liten fluffig hund som ligger på ett trägolv med leksaker spridda runt den.

Om du märker att din hund sover mer, halkar efter på promenader, är ointresserad av att leka eller inte leker lika mycket som tidigare kan något vara fel. Ibland är det bara för varmt ute för att leka och motionera. När temperaturen stiger är hundar av naturliga skäl lite extra lata. Om det å andra sidan inte är varmt så tyder detta beteende på att det kan vara något annat som spelar in.

Det finns många saker som kan orsaka brist på energi hos hundar. Alla typer av infektioner, oavsett om de är virus-, bakterie- eller svampinfektioner, kan orsaka brist på energi. Hjärtsjukdomar eller andningsproblem av något slag kan göra att hunden känner sig trött. Hormonella störningar, som t.ex. en låg sköldkörtelnivå, kan orsaka ökad slöhet. Fetma kan leda till att hunden sover mer eftersom det är ansträngande att ta sig runt. Fetma kan också leda till degenerativa ledsjukdomar som gör det mer smärtsamt för din hund att springa runt och leka. Detta kan skapa en ond cirkel där din hund kämpar för att träna, går upp i vikt och tränar ännu mindre. Om din veterinär anser att din hund är överviktig är det viktigt att följa veterinärens råd och samarbeta för att komma fram med en plan för viktminskning. Cancer, leversjukdom, njursjukdom och neurologiska tillstånd som kramper eller kognitiv dysfunktion hos hundar (även känd som hundarnas Alzheimers) kan också få hunden att verka trött.

Om din hund börjar bli gammal kanske du tänker att den rör sig mindre på grund av åldern. Även om det är sant att hundar saktar ner när de blir äldre så betyder det inte att de ska sluta röra sig helt och hållet. Äldre hundar (de som är sju år och uppåt) kan fortfarande mycket väl ta sig runt bra och motionera. Om din äldre hund inte verkar leka som tidigare är det värt att ringa veterinären och få den undersökt för att utesluta eventuella sjukdomar. När din hund åldras kommer din veterinär troligen att vilja utföra ytterligare tester för att se till att hunden håller sig i toppform.

Även smärta kan yttra sig i orkeslöshet. Mag- och tarmproblem som orsakar en värkande mage kan göra hunden slö och om en hund har ont på grund av ledgångssjukdomar kan smärtan yttra sig genom att den sover mer. Även viktigt att veta är att ökad sömn eller slöhet definitivt kan vara en signal om ett problem. Om det varar i mer än en dag ska du ringa din veterinär. Det är alltid bättre att vara förutseende och ringa veterinären än att gå och fundera i flera dagar på om hunden är sjuk.

Tecken #3: De dricker mycket vatten

Om du märker att din hund ständigt tömmer vattenskålen, tigger om att få gå ut oftare eller gör små olyckor i huset kan hunden vara sjuk. Att dricka mycket på grund av överdriven törst kallas polydipsi. Några av de vanligaste orsakerna till polydipsi är hormonella tillstånd som diabetes mellitus eller hyperadrenokorticism, även känd som Cushings sjukdom, påpekar PDSA. Njursjukdomar och allvarliga livmoderinfektioner kan också leda till att hunden dricker mer. Om du märker att din hund dricker mer än normalt, om det inte är varmt ute och om beteendet varar mer än en dag eller två, ring din veterinär och boka en tid.

Tecken #4: Du kan känna deras revben

Viktminskning kan vara svårt att upptäcka, särskilt om det är en lånhårig hund. Ibland vet inte husdjursägarna att deras hund har gått ner i vikt förrän hunden vägs hos veterinären. Hundar går ner i vikt av två anledningar: antingen får de inte i sig tillräckligt med näringsämnen eller så förbränner de för många kalorier. Cancer, diabetes, lever- och njursjukdomar, samt andra sjukdomar orsakar viktminskning. Om du märker att hundes revben eller höfter sticker ut så kan din hund vara sjuk och bör undersökas av din veterinär.

Det bästa sättet att avgöra om något är fel är att veta hur din hund beter sig normalt, till exempel hur den äter, dricker, kissar och bajsar, hur den normala avföringen ser ut och hur den normala energinivån är. När du klappar din hund ska du känna över hela kroppen och leta efter något ovanligt, till exempel utslag, eller bulor och knölar. Du kan också avgöra om din hund har normal vikt med ett enkelt test som du kan göra hemma, ett så kallat handtest.

Du känner din hund bättre än någon annan och om du undrar om det är något fel på den eller om den är sjuk, lita på din magkänsla och ta hjälp av din veterinär.

Kort om skribenten

Dr. Sarah Wooten

Dr Sarah Wooten

Dr Sarah Wooten, som tog examen 2002 vid UC Davis School of Veterinary Medicine, är en välkänd internationell talare inom veterinärmedicin och djurhälsovård. Hon har 10 års erfarenhet av att hålla offentliga föredrag och att arbeta med media, hon skriver för ett stort antal publikationer om djurhälsa på nätet och i tryckt form. Dr Wooten har talat om veterinärutbildning i fem år och talar om ledarskap, kundkommunikation och personlig utveckling. Dr Wooten är också certifierad veterinärjournalist, medlem i AVMA och har 16 års erfarenhet av en veterinärpraktik för smådjur. Förutom att hon är föreläsare, författare, veterinär och medskapare av det mycket populära kortspelet "Vets Against Insanity", är hon delägare tillsammans med sin man sedan 21 år tillbaka i restauranggruppen Elevated Eateries i Greeley, och tillsammans uppfostrar de tre små vilda mini-människor. När det är dags att roa sig åker hon skidor i Colorado, dyker med hajar i Karibien eller tränar kenpo karate i sin lokala dojo. Satsa stort... eller åk hem. För mer information, besök drsarahwooten.com.


Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterade artiklar

 • Cancer hos hundar: Orsaker, diagnos och behandlingar

  Dogs running Lär dig mer om symtom, diagnos och behandling av cancer och tumörer hos hundar och ge djurägare värdefull information och resurser när de har att göra med cancer hos hundar.
 • Håll koll på din valps vikt

  Visste du att övervikt hos hundar och katter definieras genom att individen väger 15 % eller mer över sin idealvikt? Det motsvarar bara 330 gram för en liten hund som en chihuahua, men över 7,5 kilo för en rottweiler.
 • Artrit hos hundar: Vad du behöver veta

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, orsaker, symtom och behandling av artrit och ledvärk hos hundar och varför ditt husdjur behöver en balanserad kost.
 • Förebyggande av tillväxtstörningar hos hundar

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler och symtom på tillväxtstörningar hos valpar och om vikten av balanserad näring för ditt husdjurs hälsa och välbefinnande.

Relaterade produkter