Kattgodis är ett roligt ämne för dig och din katt! 

Published by
Minuter läsning

best cat food

Katter är av naturen jägare och de antar att du är det också. När du ger katten en godisbit då och då ser hon det som att du delar med dig av det du ”fångat” – även om du bara fångat rätt godis i djuraffären eller veterinärbutiken! Eftersom katter vanligtvis bara delar med sig av mat till nära familjemedlemmar innebär det att katten påminns om hur speciell du tycker att den är när du delar med dig av godis till den. En eller två bitar per dag, kanske när du kommer hem från jobbet eller en utflykt, är tillräckligt för att hjälpa katten att känna sig närmare dig.

Godis är också näring

För mycket godis – eller fel typ – kan äventyra kattens hälsa och viktminskning eller till och med innebära viktuppgång. Här är en liten jämförelsetabell som visar hur onyttigt visst vanligt kattgodis kan vara:

Katt på 4 kg (238 kcal/dag)

Genomsnittlig vuxen (165 cm lång, 2 000 kcal/dag)

14 g ost

           = 1 hamburgare och en liten pommes

100 ml mjölk

=  4 kakor

1 slice of salami

= 1 paket chips och 28 g ost

 

En del av den mat vi äter är giftig för katter, särskilt choklad och allt som innehåller koffein. Be veterinären om en komplett lista över mat som du inte bör ge till katten. För att vara på den säkra sidan är det bäst att helt undvika att ge av din egen mat till katten.

Katters matsmältning och kroppsfunktion är annorlunda jämfört med människors, så de bör få godis som är framtaget särskilt för dem. Men bara för att något är särskilt ”för katter” betyder inte det att det är det bästa valet för din katt. Se till att läsa etiketterna noga innan du köper. Hälsosamt godis hjälper inte bara till att stärka ert särskilda band, utan du kan också känna dig lugn eftersom du vet att du främjar kattens hälsa även när du ger den godis.

Låt katten leka med maten

Förutom att främja bättre hälsa och stärka era band kan hälsosamt kattgodis även hjälpa dig att ge katten motion. Katter motionerar sällan själva, utan föredrar en bekväm plats i solen, så det är upp till dig att se till att den håller igång. Här får du några tips på hur ni kan komma igång, men skapa gärna egna lekar som du och katten kan delta i.

Lek skattjakt: Göm lite av kattens favoritgodis hemma och se på när den jagar runt för att hitta de gömda bitarna. Göm godis på kattens favoritplatser till en början och anpassa sedan leken till kattens ålder och kondition. Öka svårighetsgraden när katten är redo för det, så att den inte blir uttråkad eller frustrerad. Om katten är i god fysisk form kan du gömma godis på platser som den verkligen måste sträcka sig efter och hoppa till för att nå. På så vis uppmuntras den att leka längre och bränner kalorier.

Testa ”lejontämjning”: Ställ upp några stolar i en cirkel, eller använd ett bord, en soffa eller andra föremål. När du har en ”cirkusring” uppmuntrar du katten att hoppa upp på olika föremål på kommando. Du kan göra detta genom att lägga en godisbit på föremålen som katten ska hoppa upp på, samtidigt som du upprepar ett ord såsom ”upp” eller ”soffa” samtidigt som du rör vid föremålet. Se hur snabbt du kan få katten att lära sig en sekvens – soffa, stol, katträd, golv – och upprepa! När katten har lärt sig detta försöker du köra några omgångar utan godis, så att du inte ger för mycket mat, men se till att leken avslutas med en godisbit som belöning. Schsch! Tala inte om att det är motion!

Du kan också prova att använda en boll eller leksak som innehåller godis så att katten måste tänka och röra sig. Katter har en stark instinkt att jaga och det här kommer att vara ett bra sätt att få utlopp för denna energi. Var beredd att hjälpa katten om leksaken fastnar under soffan eller i mattan.

Det är viktigt att använda godis eller foderbitar av hög kvalitet och lågt fettinnehåll, eftersom de hjälper till att främja viktnedgång och förebygga övervikt.

Se till att hålla katten aktiv, stärk era band och stimulera dess problemlösningsförmåga med roliga lekar. Bli kreativ! Katten kommer att tycka att godiset motiverar, samtidigt som du får underhållning genom hennes upptåg.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Light Adult bidrar till att bevara idealvikten. Sammansatt med kliniskt bevisade antioxidanter och höga nivåer L-karnitin som hjälper till att omvandla fett till energi. Lämpligt för daglig utfodring.