Så inkluderar du din hund eller katt i dina nyårslöften

I slutet av året är det många som laddar upp inför det nya året genom att göra en lista av löften med vanor de vill börja med (eller bli av med) för att bli mer hälsosamma och lyckligare. Varför inte inkludera din hund eller katt i dessa nyårslöften också?

Att göra nyårslöften med din hund eller katt är ett jättebra sätt att se till att dessa löften faktiskt blir av – för vem är egentligen bättre än din hund att se till att du kommer upp ur sängen om morgonen för en tidig promenad – eller än din katt som ser till att du tar en nödvändig tupplur om eftermiddagen?

Här är några tips för ett lyckligt och hälsosamt nästa år!

Träning

Att lova regelbunden träning kommer högt upp på mångas listor om nyårslöften, och det borde det göra för hundar och katter också. Enligt PetMD stärks både din hunds (och katts) matsmältningssystem och rörlighet av motion och promenader. Det är alltid lättare att hålla sig till ett träningsschema om man har en kompanjon. Och även om löpning eller joggning inte är ditt tempo så funkar promenader i lugnare tempo precis lika bra! Välj ett tempo som passar bäst för dig och din fyrbenta vän. Testa en ny park, ett nytt löpspår eller ny gata. Om din fluffiga vän trivs bra inne, se till att motionera även där genom att gömma leksaker, leka lekar eller sök. Du kan också göra egna katt-leksaker för att engagera din katt och förbättra hennes motorik.

striped tabby cat playing with pink plush bird toy

Ät hälsosamt

Att äta nyttigare är ett annat vanligt nyårslöfte, men bryts ofta lika lätt. Det är ingen hemlighet att äta nyttigt är bra för dig, men det är det också för din hund eller katt. Undvik att ge din katt eller hund rester. Vad som kan se lite ut för oss människor, kan vara en hel måltid för din hund eller katt.

Innan du ändrar om i din hund eller katts kost, rådgör med din veterinär då olika djur har olika behov. Hundar och katter är vanedjur, precis som deras husse och matte, och att byta deras mat till en ny sort är inte alltid helt enkelt. Ha tålamod, precis som du vore med dina egna matvanor.

beagle dog on leash stopping to sniff yellow flowers

Göra sig av med stress

Genom att ta hand om och klappa din hund eller katt sänker din stressnivå och blodtryck. Men visste du att bara genom att titta på ditt djur också kan lindra stress? ”Du behöver inte ens klappa dem. Bara att titta räcker” säger Vetstress. ”Att titta på fiskar i ett akvarium har samma effekt”. Om du någon gång har känt en våg av kärlek genom att se din katt ihopkrupen på sitt favoritställe vet du hur mäktigt det kan vara att vara i närheten av din hund eller katt.

Du kan också ta in mindfulness i din hund eller katts dagliga rutin. Nästa gång din hund stannar för att lukta på något, stressa inte iväg honom, utan ta istället ett djupt andetag, gör en solhälsning, och ta in ögonblicket av lugn.

Träffa nya människor (och djur)

Om du och din hund eller katt är lite av en soffpotatis, addera ”skaffa nya vänner” till er nyårslista! Hundar och katter är ett perfekt sätt att expandera sitt sociala nätverk då du redan från början har något gemensamt med andra djurvänner.

Behöver du ibland en spark för att komma ut ur huset? Böra promenera! Som tidigare nämnt har motion många hälsofördelar för dig och din hund eller katt, men det är också jättebra för era sociala liv. Hundar och katter är perfekta konversationsstartare, även om du bara ska runt hörnet för en kaffe. Du kan också kolla med din närmsta hund- eller kattförening och se om det anordnas gemensamma hundpromenader eller liknande evenemang. Där möter du massor av nya människor och din hund kommer älska att få socialisera sig.

Lär dig någonting nytt

Det nya året är ett ypperligt tillfälle för att lära sig någonting nytt – gör detsamma för din hund eller katt. Samtidigt som du lägger ner tid och kraft på att lära dig någonting nytt kan du också hjälpa din hund eller katt lära sig ett nytt trick eller kommando. Om du till exempel bestämmer dig för att ta en kurs i fotografering, kom ihåg att också signa upp din hund eller katt till en träningskurs. Även om du har en äldre fyrbent vän betyder inte det att den inte kan lära sig någonting nytt. Genom att sätta ett löfte för din hund eller katt kommer du också bli mer motiverad att hålla dig till dina egna.

Nyårslöften är alltid lättast att hålla när du har någon som stöttar dig och håller dig motiverad. Men ingen har sagt att den personen måste vara en annan människa. Att inkludera din hund eller katt i dina nyårslöften är ett utmärkt sätt att hjälpa dig fokusera och inte ge upp. Lycka till med alla era nyårslöften nästa år, och alla andra år.

Biografi artikelförfattare

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien är författare, mamma, före detta professor i engelska och kattägare sedan många år och hon har två Russian Blue katter hemma. Hennes arbete kan följas i What to Expect Word of Mom, Fit Pregnancy and Care.com, där hon skriver om djur och familjeliv. Läs mer och följ henne på Instagram och Twitter @brovelliobrien.