Havana Brown – information och temperament

Havana brown är en lekfull, glansig katt som tycker om att umgås med sin husse eller matte, men kan också vara lite av en ensamvarg ibland.


Havana brown i korthet
The Havana Brown Cat Breed

Havana brown är en mycket sällsynt ras. Om det fanns en lista över utrotningshotade kattraser, skulle havana brown förmodligen vara högst upp.

Vikt:

Hane: medelstor: 3–5 kg 

Hona: liten: < 3 kg

Ögonfärg:

grön

Typiskt för rasen

Livslängd: 8–13 år

Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: måttligt

Tendens till pälsfällning: måttlig

 

Päls

Längd: kort, medellång

Kännetecken: slät

Färger: brun, lila, chokladbrun

Mindre allergen: nej

Allmänna pälsvårdsbehov: måttliga

Godkänd som ras av

följande kattorganisationer: 

CFA (Cat Fanciers' Association), ACFA (American Cat Fanciers' Association), TICA (The International Cat Association) 

Förekomst: sällsyntHavana brown är en medelstor katt med lång, muskulös kropp. Hanarna är större än honorna.

Havana browns huvud är trekantigt men har ett unikt utseende eftersom hakan är väl utvecklad och ganska fyrkantig. Detta utseende gör att nosen ser ut som en majskolv. Havanas öron och ögon är medelstora och ögonen har en klar, grön färg.

Pälsen är kort till medellång samt slät och glansig. Färgen på pälsen är en rik djup brun med mahognytoner, vilket är unikt för denna ras.

Temperament:

Havana brown är en lekfull katt men den är ofta nöjd med att bara leka med en favoritleksak. Den leker också gärna med sin matte eller husse, men kan ibland vara lite av en ensamvarg. Denna ras har en tendens att fästa sig mycket vid en person för hela livet.

Att leva med:

Havana brown måste ha en kontrollerad nutrition för att säkerställa att den inte blir överviktig. Den är slank och muskulös och bör hållas i den formen.

Historik:

Havana brown har en något oklar historik. Vissa katthistoriker anser att denna vackra ras uppkom genom en oavsiktlig avel, medan andra anser att aveln var avsiktlig. I vilket fall som helst så föddes en chokladbrun kattunge i England år 1952. Kattungen fick namnet "Elmtower Bronze Idol" och anses vara den första havana brown-kattungen. Följande år fanns det fyra havana brown-hanar. De är grunden till havana brown-rasen.

Havana brown blev uppkallad efter den rika, djupt bruna färg som en havannacigarr har. Detta bidrog till lite förvirring i början eftersom många trodde att det betydde att rasen ursprungligen kom från Kuba i stället för England. Man försökte med ett namnbyte till chestnut brown vid ett tillfälle, men det gick inte hem och rasens namn blev åter det ursprungliga havana brown.

Havana brown är känd som havana i Europa och i ett kattregister i USA. Den europeiska användningen av "havana" är historisk, medan den amerikanska ändringen återspeglar att rasen har en annan färg än dess traditionellt djupt bruna.

Havana är en mycket sällsynt ras. Om det fanns en lista över utrotningshotade kattraser, skulle havana brown förmodligen vara högst upp. För närvarande försöker man avla denna ras så att den inte blir utrotad. Resultatet är att kattregister kan behöva öppna rasen på nytt. Detta innebär att de kan ändra registreringsreglerna för att tillåta utkorsning av befintliga havana brown med andra raser. Så om du ser en havana brown ska du vara medveten om att en katt som registrerats på detta sätt kanske har en annan ras i sin stamtavla. Det kan innebära mycket små men viktiga förändringar i dess temperament och vanor samt i utseendet.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel