Att lämna din hund eller katt hemma själv efter sommarlovet

Published by
Minuter läsning

Har du barn som ska tillbaka till skolan igen efter sommaren? Glöm inte då att stanna upp mellan allt planerande av hämtning och lämning i skolan och de återkommande vardagsbestyren och fundera över hur det nya schemat kan komma att påverka din hund eller katt. Efter en hel sommar av lek ock sällskap kan de nya höstrutinerna kännas väldigt påtagliga för din hund, och han är inte den enda. Att lämna en katt ensam kan leda till ångest och depression. Läs några av våra tips här nedan hur man kan handskas med det nya skolåret.

Seperationsångest

Australian Shepherd puppy standing staring out windowHundar ligger i en särskild riskzon att utveckla seperationsångest under “tillbaka-till-skolan”-säsongen. Ett sådant tillstånd kan kännas igen av att hunden börjar gräva och klösa som för att fly, gnyr och ylar mer än vanligt, biter på skor och andra ting, har humörsvängningar och det börjar ske olyckor inomhus. Stora förändringar i familjens rutiner kan vara en potentiell trigger för detta tillstånd. Likaså är det att bli lämnad ensam hemma efter ett långt sommarlov, då hunden har blivit van vid det konstanta sällskapet från sin familj.

Medan de flesta friska och välmående katter är mindre benägna att drabbas av seperationsångest på grund av dessa förhållanden, finns det, enligt PetMD, de katter som ändå ligger i risk-zonen. Dessa är de katter som tidigare blivit övergivna, varit med om trauman eller misshandel, eller blivit omhändertagna av flera olika ägare. Katter och kattungar som har ett speciellt band till ditt barn löper också större risk för seperationsångest då deras favoritperson plötsligt försvinner i flera timmar åt gången. Hos katter kan man se tecken på seperationsångest genom att katten skakar, drar sig undan, gömmer sig eller försöker fly, förlorar aptit, har humörsvängningar samt en orolig mage och diarré.

Underlätta förändringen

Du kan hjälpa din hund eller katt att undvika seperationsångest genom att vänja dem vid det nya schemat gradvis. The American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) rekommenderar att du börjar med att lämna din hund eller katt i korta stunder först för att göra den bekväm med din frånvaro, och sedan gradvis förlänga dessa perioder till dess att det nya schemat kickar in. Djur, speciellt hundar, tenderar att fånga upp emotionella signaler från sin husse och matte, så det är extra viktigt att agera lugnt och inte göra en stor grej av att säga hejdå till sin hund. Om du är orolig för att din hund ska tugga sönder dina saker eller stöka ned för mycket när den blir lämnad ensam kan det vara en idé att lämna den i en hundbur under tiden. Detta är dock något som också bör ske gradvis för att låta hunden vänja sig vid tanken.

Hjälp din hund och katt att hantera seperationen

Du kan också använda leksaker och godsaker för att distrahera din hund eller katt från din frånvaro. ASPCA rekommenderar att ge sin hund en leksak fylld med dess favoritgodis för att få den att fokusera på något annat den första halvtimmen när den blir lämnad. Genom att ta väck leksaken när du kommer tillbaka och bara ta fram den när du ska åka iväg, menar ASPCA ge signaler om att din frånvaro är ”säker” och att din hund kan lita på att du kommer tillbaka. Katter kan också må bra av distraherande leksaker att underhålla sig med då familjen är iväg. En fönsterbräda eller dyna för katten att sitta på och titta på fåglar eller annat ”vildliv” där utanför kan också hjälpa till att distrahera din kattunge och hålla den lugn och glad. Att gömma torrfoder lite överallt i huset är också ett effektivt sätt att hålla henne upptagen och distraherad från att sakna sin familj. När familjen väl är tillbaka om kvällen är det viktigt att överrösa din hund eller katt med uppmärksamhet så att den blir försäkrad om att den inte har blivit bortglömd. Det är också viktigt att förse dem med bra träning och motion, vilket hjälper dem hålla sig lugna och stimulerade under dagarna.

Om du testar dessa tips och din hund eller katt fortsätter att visa tecken på ångest och depression när det nya schemat har dragit igång råder vi dig att prata med din veterinär. Han eller hon kan sedan rekommendera olika alternativ på behandling, allt från beteendeterapi och feromonbehandling till anti-ångestmedicinering.

Förhoppningsvis, genom att vara uppmärksam gentemot hundens eller kattens mående samtidigt som det planeras inför det nya skolåret, så kommer hela familjen smidigt och smärtfritt att vänja sig vid de nya rutinerna – även din fyrbenta familjemedlem.

Biografi artikelförfattare

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus är djurägare, bloggare och författare från Tulsa, Oklahoma, där hon vanligtvis omges av en drös fluffiga vänner.

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter