Balines – information och temperament

 

Balinesen är en livlig och kärleksfull katt som sitter tyst med sin husse eller matte, spinner och blir klappad.

 

Balines i korthet
The Balinese Cat Breed

Balinesen älskar höjder och hittar gärna en egen plats högt upp. Den har en slank kroppsform men hoppar på ett väldigt kraftfullt sätt.

Vikt:

Hane: stor: > 5 kg 

Hona: medelstor: 3–5 kg

Ögonfärg:

blå

Typiskt för rasen

Livslängd: 8–13 år 

Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: måttligt

Tendens till pälsfällning: måttlig

Päls:

Längd: lång

Kännetecken: silkesren, rak

Färger: frostvit, blå, chokladbrun, sälgrå, creme, röd, lila, fawn (ljust gulbrun)

Mönster: maskning (ljus kropp och mörkare ansikte, öron, tassar, ben och svans)

Mindre allergen: nej

Allmänna pälsvårdsbehov: höga

Godkänd som ras av

följande kattorganisationer: 

CFA (Cat Fanciers' Association), ACFA (American Cat Fanciers' Association), FIFe (Fédération Internationale Féline) TICA (The International Cat Association) 

Förekomst: sällsynt

Den graciösa balinesen är en medelstor katt med en lång, tubformig kropp. Det är en slank katt med fin benstomme, men den ger inte intryck av att vara utmärglad.

Huvudet är långt och trekantigt och öronen är ställda så att de bildar en fortsättning på triangeln. De djupt blå, snedställda ögonen och den mörkare färgen på ansiktet, öronen och svansen ger balinesen sitt egna, speciella utseende.

Balinesens päls är inte riktigt lång, snarare medellång. Pälslängden är bäst synlig på svansen. Pälsen är mjuk och silkeslen och har ingen underull.

Temperament:

Balinesen är en aktiv, högljudd katt, som det anstår en avkomling till en siames. Klösträd och höga platser är ett måste om du har en balines. Om det inte finns sådana kommer balinesen att göra vilken hög plats som helst till sin egen speciella plats. Den är mycket bra på att hoppa. Du kan se hur den lätt och utan problem hoppar upp på kylskåpet, bokhyllor och till och med längst upp på dörrar.

Att leva med:

Balinesen är en smal katt med tunn benstomme. Därför är det viktigt att se till så att den inte blir överviktig. Om den får tillräckligt med utrymme för att motionera blir balinesen vanligtvis inte för kraftig.

Balinesen är en livlig och tillgiven katt. Den sitter i lugn och ro med sin husse eller matte, spinner och blir klappad. Det är en tillgiven ras.

Historik:

Siamesen (Balinesen?) har alltid varit en populär ras. I början av 1950-talet upptäckte några siames (balines?)- uppfödare i USA att det fanns kattungar som var fluffigare än en siames bör vara. De visste att ingen annan ras blivit inkorsad och att avelsprogrammet byggde på sunda principer. Ändå fortsatte de att lägga märke till kattungar med för lång päls för att uppfylla kriterierna för siameser. Även om dessa katter ansågs vackra, blev de husdjur och inte avelsdjur.

Men två siamesuppfödare, Helen Smith i New York och Marion Dorsey i Kalifornien, förälskade sig i denna långhåriga siames (balines?) och kände att den borde fortsätta att födas upp. När dessa uppfödare såg kullar av långhåriga kattungar som föddes genom att avla dessa långhåriga katter med varandra, bestämde de sig för att, med hjälp av dessa katter, skapa en egen ras. De började placera kattungarna hos andra uppfödare som hade samma intresse.

Från början tänkte de döpa rasen till "långhårig siames", men siames-uppfödarna protesterade. Eftersom rasens naturligt graciösa sätt att röra sig påminde människor om rörelserna hos dansarna i de balinesiska templen, fick rasen namnet balines.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel