Varför tappar min hund i vikt?

minuters läsning

En ungersk wizsla fångas på bild i luften när den hoppar för att fånga en gul tennisboll. Hunden är tydligt aktiv och har en hälsosam vikt

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

De flesta oroar sig idag mer för viktökning än för viktminskning, men om din hund plötsligt går ner i vikt utan någon uppenbar anledning kan det vara en anledning till oro. Du kanske inte märker av viktminskningen förrän den är ganska omfattande, särskilt om din hund har lång eller tjock päls. Att väga sin hund en gång i månaden under hela hundens liv är en bra vana att ta till sig så att man snabbt kan upptäcka förändringar i båda riktningarna.

Kroppsvikten är en enkel balans mellan hur många kalorier som tillförs och hur många kalorier som försvinner, så om din hund går ner i vikt har något gått fel i denna balans. Det kan bero på att den får i sig färre kalorier, att kroppen plötsligt förbränner mer kalorier eller att näringsämnena i maten inte når dit de ska. Orsakerna till detta kan vara mycket varierande. Låt oss titta på några av de vanligaste orsakerna till plötslig viktminskning hos hundar som är oförklarlig eller oväntad.

Orsaker till minskat kaloriintag

  • Aptitlöshet, även kallat anorexi, kan bero på många olika saker. Din hund kan bli mindre intresserad av mat om den mår dåligt eller bli illamående på grund av sjukdom, tex lever- eller njursjukdom, eller bli stressad och få ångest av exempelvis en nyfödd bebis eller stora förändringar i hemmet.
  • Smärta. Om din hund har ont kan den bli deprimerad eller helt enkelt inte vilja röra på sig för att gå och äta. Detta kan vara särskilt relevant om hunden har ont i munnen eller i tänderna, eller om den har ont i halsen.

Orsaker till ökad kaloriförbränning

  • Ökad motion. Det låter kanske dumt, men om du plötsligt har mer tid att rasta din hund, den har träffat en ny kompis att leka med eller om någon annan rastar din hund oftare, då kanske den helt enkelt motionerar mer och behöver mer mat. Prata med din veterinär om fodret hunden får är lämpligt.

     

  • Dräktighet och diande kräver mycket energi. Om din tik är dräktig eller när hon diar sina valpar behöver hon ad lib-valpfoder (fri tillgång) för att hålla energibalansen på rätt nivå.

  • Vissa sjukdomar, t.ex. cancer och diabetes, kan leda till att din hund äter normalt eller t.o.m. mer än vanligt men ändå går ner i vikt.

Näringsämnena kommer inte fram där de behövs

  • Nästan alla gastrointestinala sjukdomar kan orsaka viktminskning. Fodret som din hund äter kan passera genom tarmen för snabbt för att absorberas ordentligt, t.ex. om hunden har diarré. Brist på vissa enzymer kan innebära att hunden inte kan smälta fett eller en viss komponent i maten, vilket leder till undernäring och viktnedgång.
  • Parasiter, t.ex. mask som lever i tarmarna, kan "stjäla" en betydande mängd av din hunds mat. Se alltid till att den förebyggande hälsovården är uppdaterad och lämplig för din hunds livsstil.

Bör du vara orolig?

Om du inte medvetet har försökt få din hund att gå ner i vikt ska en oförklarlig viktminskning undersökas. Försök att vara en observant hundägare. Har din hunds aptit ökat eller minskat? Dricker den mer än vanligt? Har du märkt av någon diarré eller förändringar i avföringens färg eller regelbundenhet? Kan tiken vara dräktig? Har det hänt något drastiskt hemma, exempelvis en nyfödd bebis?

Ju mer information du kan ge din veterinär, desto bättre. Veterinären kommer med största sannolikhet vilja ta blod- och urinprov samt göra en vanlig fysisk undersökning. Om du kan ta med ett avföringsprov kan det också vara till hjälp.

Som vi sa i början kan viktminskning vara ett mycket tidigt tecken på sjukdom, så regelbundna viktkontroller är viktiga för att upptäcka saker så snart som möjligt så att hunden kan få hjälp. Som alltid ska du prata med din veterinär om du är orolig eller osäker. Det är alltid bättre att ta det säkra före det osäkra.

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA