Hjälpa din katt att gå ner i vikt: Tips om mat och motion

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Om din katts veterinär har meddelat att din katt väger mer än den borde är du inte ensam. International Cat Care menar att 39–52 procent av Storbritanniens katter är överviktiga. Och det är inte bara ett problem för brittiska katter: Enligt Association for Pet Obesity Prevention klassades ca 60 procent av katterna i USA som överviktiga 2018.

Men hur hjälper man en katt att gå ner i vikt? Nyckeln är en kombination av rätt kost och motion. Följ dessa steg för att hjälpa din katt gå ner i vikt.

Är min katt överviktig?

Overweight long-haired orange and black cat staring out a window.

Om du är osäker på om din katt är överviktig finns det ett enkelt sätt att utvärdera dess storlek hemma – ingen våg behövs! World Small Animal Veterinary Association rekommenderar att du använder ett kroppsformssystem för att utvärdera din katts storlek. Det finns tre enkla steg för att ta reda på var din katt befinner sig på skalan 1–9 (5 är idealiskt).

 • För båda händerna, med handflatorna nedåt, längs vardera sida om din katts bröstkorg och ner till höfterna.
 • Titta på din katt från sidan för att få en tydlig bild av dess profil.
 • Titta på din katt uppifrån för att granska dess midja.

Om du inte kan känna din katts revben eller se dess midja är din katt förmodligen överviktig. För att bekräfta om din katt är överviktig och för att hitta idealvikten bör du besöka din veterinär och göra en övergripande hälsokontroll. Detta kan även vara viktigt för att utesluta eventuella bakomliggande orsaker till viktökningen.

Hur man hjälper en katt att gå ner i vikt

När du vet att din katt är överviktig är det upp till dig att tillsammans med kattens veterinär skapa en kost- och motionsplan för ditt husdjur. Ett bra mantra för att utforma din katts viktminskningsplan är: "Ät bra och lek mer."

Att välja rätt mat för viktminskning

Striped gray cat sleeping.

Näring är viktigt för viktnedgång, men innan du ändrar din katts måltidsplan (och särskilt innan du minskar mängden foder) bör du rådgöra med en veterinär för att undvika potentiella hälsoproblem. Cats Protection varnar för att du aldrig ska svälta din katt eller införa "hårdbantning". Detta är inte bra för någon, men kan speciellt orsaka allvarliga leverproblem hos katter. Trots att detta är det värsta scenariot kan alla förändringar i din katts kostplan påverka dess hälsa, så samarbeta alltid med din veterinär om du vill ändra din katts kost.

Även om du kan hitta "light"- eller "viktkontrollerande" foder i din lokala djuraffär är det alltid viktigt att rådråga din veterinär om fodret är lämpligt för din katt. Om din katt behöver tappa mycket vikt kan veterinären rekommendera ett dietfoder som är speciellt framtaget för att hjälpa din katt nå en hälsosam vikt. Dessa livsmedel har ofta en hög fiberhalt och färre kalorier än andra foder. De är också utformade för att ge tillräckligt med protein, vitaminer och mineraler för att din katt ska kunna gå ner i vikt på ett säkert sätt, även om den äter färre kalorier varje dag.

Om du gillar att skämma bort din katt med godis eller bordsrester är det bästa sättet att förbättra kattens hälsa att minska eller sluta ge den dessa onödiga kalorier. Men oroa dig inte för att din katt kommer att hata dig – den blir minst lika nöjd med lite extra gos och lektid med dig.

Hur träning och motion kan hjälpa

Näringsriktig mat är bara en del av viktminskningen. Katter är oftast stillasittande varelser, så se till att den rör på sig under timmarna den är vaken! Se dig själv som din katts personliga tränare. Släng runt en liten leksak som den kan jaga, eller bygg en klösbräda till din katt. Till och med en boll av hopknycklat papper kan roa din lille jägare. Variera aktiviteterna för att hålla den intresserad.

Vill du kombinera motion med din katts matningstid? Överväg att skaffa en slow feed-skål. Dessa speciella skålar gör att din katt får jobba lite hårdare för att få ut maten, vilket hjälper den att förbränna extra kalorier.

Förhindra att din katt går upp i vikt

En hälsosam viktminskning för din katt är i genomsnitt en halv till två procent av dess kroppsvikt per vecka. PDSA menar att även om matförpackningen ger vägledning om hur mycket mat du ska ge din katt, kan kattens faktiska dagliga kaloribehov variera beroende på storlek, ålder och hälsa. När det gäller viktminskning menar de även att du bör utfodra din katt utifrån dess målvikt, snarare än dess aktuella vikt. Om du är osäker på hur mycket foder din katt behöver för att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt är det bäst att be din veterinär om råd.

Att upprätta ett regelbundet utfodringsschema är också viktigt för att hjälpa din katt hålla vikten nere. Vissa katter är nöjda med en eller två måltider om dagen, medan andra föredrar mindre och mer frekventa måltider. Observera dess matvanor för att avgöra vilka måltider som är bäst för just din katt för att hjälpa den att nå sin målvikt. Din katt kanske inte gillar dessa förändringar i början, men den kommer att uppskatta dem i längden. En hälsosam vikt betyder ju trots allt att den kan röra sig och leka mer och få en bättre livskvalitet.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten Kattungefoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten with Tuna är sammansatt för att stödja ett starkt immunförsvar och ge god tarmhälsa, med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala nivåer av DHA från fiskolja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Light Adult with Tuna bidrar till att bevara idealvikten. Sammansatt med kliniskt bevisade antioxidanter och höga nivåer L-karnitin som hjälper till att omvandla fett till energi. Lämpligt för daglig utfodring.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar till att bevara funktionen hos njurar och vitala organ. Sammansatt av kliniskt bevisade antioxidanter, omega 3-fettsyror och minskad fosfor.
  Buy Now »