Att köpa kattunge: var ska man leta?

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Varje år omhändertas tusentals katter av katthem. Innan du adopterar en kattunge är det viktigt att tänka över vilket ansvar det innebär att ha katt och att ta reda på var man kan köpa kattungar.Basket full of grey and white kittens

Bör jag skaffa en kattunge?

Då det är ett stort ansvar att ta hand om en kattunge är det flera frågor som du bör fundera över innan du tar steget:

  • Är mitt hem förberett för en kattunge? En kattunge vill undersöka varenda centimeter av sitt nya hem—allt från att klättra i bokhyllor, utforska små utrymmen och leka med allt som finns inom räckhåll. Du måste vara villig och förberedd på att behöva göra förändringar för att din kattunge inte ska göra illa sig och att saker i ditt hem inte skadas. Följ dessa tips för att säkra ditt hem för en kattunge.
  • Är min familj redo för att skaffa en kattunge? Du kanske redan har andra husdjur eller småbarn. Småbarn som aldrig vistats kring husdjur kanske inte vet hur man hanterar en katt ännu. Om du har barn som bönar och ber dig om att skaffa en kattunge så är det viktigt att inte bara ge med sig, utan istället säkerställa sig om att både du och dina barn är redo för det ansvar som det innebär att ta hand om ett djur. Även om barnen lovar att mata, ta hand om och städa upp efter katten, kommer du fortfarande att ha en viktig roll i att lära barnen hur man tar hand om en katt på rätt sätt.
  • Har du andra husdjur redan som du bör tänka på i första hand?  Om du redan har husdjur kan det ta ett tag för dem att vänja sig vid en ny familjemedlem. Introducera dem för varandra långsamt och lämna dem aldrig ensamma tillsammans förrän du vet att de är redo för det. Kom ihåg, dina nuvarande husdjur är vana vid att få all din uppmärksamhet och kan vara territoriella, både när det gäller huset och dig själv. Det är därför viktigt att fortsätta ge dem samma mängd kärlek som du alltid har gjort för att göra det lättare för dem att vänja sig vid den nya tillvaron.
  • Har du tillräckligt med tid för att ta hand om en kattunge? Kattungar är små och fluffiga energiknippen som mer än gärna leker och vill lära känna dig. Om de lämnas ensamma för ofta är det mer troligt att de utvecklar problematiska beteenden senare i livet. De behöver rikligt med motion, träning och tid för att knyta an till dig.
  • Har jag tålamodet för att träna en kattunge? Det är också viktigt att tänka på om du har tillräckligt med tålamod för att träna en kattunge. Precis som vid barnuppfostran, så kräver kattungar mycket uppmärksamhet och träning i vad som är accepterat beteende. Var säker på att du har tålamod för att träna din kattunge i saker som att gå på lådan, inte klösa eller hoppa upp på möbler. .
  • Har jag råd att ta hand om en kattunge? Beslutet om att adoptera en kattunge innebär ett långvarigt engagemang som börjar med kastrering, vaccination och ID-märkning och sedan fortsätter i flera år med kostnader för foder, kattsand och veterinärbesök. Det inkluderar även kostnader för sjukdomar som din katt kan få senare i livet.
  • Vilken sorts kattunge bör jag skaffa? Läs på om olika raser innan du bestämmer dig för en särskild kattunge. Tänk på hur mycket tid du hinner spendera med din kattunge, hur mycket utrymme du har hemma, allergier och vilken typ av livsstil du har.

Att välja rätt katt för din familj

Många hundar och katter som adopteras från djurhem lämnas tillbaka igen inom de första 6 månaderna efter adoptionen varje år.  Genom att hitta rätt match för dig och din familj kan dessa siffror minska och förbättra det band som du skapar med din nya katt. Om du inte är säker på vilken sorts katt som passar dig bäst kan du be om råd. Forskare har visat att djurägare som ber om råd och stöd från familj, vänner eller en veterinär vid adoption är tre gånger mer troliga att behålla sitt nya husdjur.

Var hittar man en kattunge?

Olika katthem och djurskyddscenter är fyllda med kärleksfulla, friska katter och kattungar som längtar efter att få flytta till ett bra hem. Sök på katthem i ditt närområde för att hitta en kattunge som är precis rätt för dig. Din veterinär kan också hänvisa dig till lokala djurhem. Förbered dig på en begäran om att inspektera ditt hem, då många katthem vill vara säkra på att deras kattungar hamnar på bra platser. På Hill’s Facebooksida finns ett verktyg för att hitta djurhem som kan hjälpa dig att hitta djur att adoptera i ditt område. Om du vill har en renrasig kattunge kan du be din veterinär att rekommendera en lokal uppfödare.

Läs även igenom vår lista över saker som behövs för en kattunge för att förbereda dig inför att skaffa en ny, fluffig liten vän. Oavsett vilken kattunge du bestämmer dig för att ta hem, kom ihåg att visa kärlek och bry dig om din kattunge på samma sätt som med alla dina familjemedlemmar. 

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter