Håll din kattunge i trim  

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

En liten guide till kattskötsel

När det gäller pälsvård lär sig kattungen från mamman. Däremot kan den behöva lite extra hjälp från dig, och att borsta katten är ett bra tillfälle att få lite kvalitetstid tillsammans. Katten kommer att njuta av varenda sekund. Om din kattunge har lång päls kommer den att behöva kammas varje dag. Detta ska följas av lättare borstning för att förhindra att pälsen tovar sig. Veterinären kan ge dig råd om rätt kam och borste för kattungens päls.

Även korthåriga katter behöver borstas emellanåt. Använd en mjuk borste för att avlägsna lös päls genom att dra den medhårs från huvudet mot svansen.

Katter har en tendens att tappa päls på våren och även på sommaren och senhösten. Vänj katten vid borstning redan från början - det kan hjälpa att minska risken för hårbollar som kan vara besvärliga.

Katter är mycket renliga av sig, och du borde inte behöva bada den. Om katten skulle bli extremt smutsig kan du bada den och använda ett särskilt (och milt) kattschampo.

Det är bra att hantera kattungen ofta så att den vänjer vid att det inte är farligt. När du kammar eller borstar katten får du ett bra tillfälle att se över katten: kontrollera särskilt tänderna och tassarna. Du bör också kontrollera ögonen och öronen regelbundet, och vara uppmärksam på varbildning och öronvax. Om du vänjer katten vid sådana inspektioner kommer veterinärsbesöken att bli smidiga.

Munhälsa

När kattungen är fyra månader kommer vuxentänderna att börja växa fram. De flesta tänderna kommer att vara utvecklade vid åtta månader. Munhygien är lika viktigt för katter som för människor. Det är bra att vänja katten vid tandborstning vid en tidig ålder för att undvika tandproblem senare i livet. Genom att borsta kattungens tänder tre gånger i veckan håller du tänderna och tandköttet i gott skick.

Särskild tandkräm och tandborstar för katter finns att köpa hos veterinären. Veterinären kan också visa hur du borstar kattens tänder.

Tro det eller ej, du kan få tandborstningen att bli en rolig aktivitet: vänj kattungen genom att varsamt gnugga dess tänder med fingret varje dag. Om den stretar emot ska du varsamt hålla emot - beröm sedan kattungen när den lugnar sig. Börja sedan med lite tandkräm på fingret innan du börjar med tandborsten.

Det finns också särskilt kattgodis som hjälper till att rengöra tänderna. Det finns särskilt foder som t.ex. Hill's™ Science Plan Oral Care för fullvuxna katter som håller kattens tänder rena.

Kattungens tassar och klor

Under det första halvåret behöver du inte ägna så mycket tid åt kattungens tassar och klor.Passa på att vänja kattungen vid att du tar på tassarna så att det blir lättare att inspektera dem när den är äldre. Du borde inte behöva klippa klorna under denna period - det borde räcka med en klösbräda för att hålla klorna i trim (så att gamla "ytterskal" på klorna lossnar). Klösning är också en del av kattens revirmarkering - förutom motion för musklerna, tassarna och klorna.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten Kattungefoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten with Tuna är sammansatt för att stödja ett starkt immunförsvar och ge god tarmhälsa, med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala nivåer av DHA från fiskolja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Cat ADULT Kattfoder med Kyckling

  Kastrerade katter löper tre gånger större risk att bli överviktiga och drabbas av urinvägsproblem. <BR>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Young Adult Sterilised Cat är skräddarsytt för att tillgodose behoven hos kastrerade katter. Sammansatt med kliniskt bevisade antioxidanter och en unik viktminskningsformel.<BR><BR><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten Kattungefoder Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten Chicken är sammansatt för att stödja ett starkt immunförsvar och ge god tarmhälsa, med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala nivåer av DHA från fiskolja.
 • Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT Kitten torrfoder

  <p>Veterinärexklusiv. Avancerad näring för frisk växt och utveckling med hög immunitet. Innehåller kliniskt bevisade höga nivåer antioxidanter och DHA.