Tips för att husträna din valp

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Husträning

Principerna bakom husträning är mycket enkla. Du vill lära din valp att uträtta sina behov på en särskild plats, samtidigt som du förhindrar att valpen utvecklar en vana att göra det på oacceptabla ytor eller platser. Här följer några tips för en lyckad husträning. Fråga din veterinär om pappersträning om det inte går att ta ut valpen för att uträtta sina behov.

Håll din valp inom synhåll

Förhindra att din valp börjar med dåliga vanor i hemmet genom att se till att en familjemedlem håller valpen inom synhåll 100 procent av tiden. När detta inte är möjligt bör din valp vara begränsad till ett relativt litet och säkert område. Din valp ska hållas under uppsikt eller begränsas tills det har gått minst fyra veckor i följd utan att den uträttar sina behov i hemmet.

Skapa ett schema

Lär din valp vart den ska uträtta sina behov genom att ofta ta den till önskat ställe och låta den sniffa runt. Din valp ska gå ut strax efter att den har ätit, lekt, vaknat från en tupplur, innan den ska stängas in och när den sniffar runt som om den behöver uträtta sina behov. Utfodra din valp två till tre gånger dagligen enligt ett regelbundet schema. Undvik att utfodra din valp en timme innan den ska stängas in och före läggdags.

Belöna ett gott beteende

När valpen uträttar sina behov berömmer du den lugnt och när den är klar ger du valpen en Science Plan Puppy Treat eller Science Plan Puppy torrfoderbit som belöning. Belöna din valp omedelbart, inte när ni har återvänt inomhus.

Olyckor inträffar

Valpar är inte perfekta och olyckor kommer att ske. Gör inte misstaget att bestraffa din valp när detta händer. Detta kommer att skada er relation och kan faktiskt göra att det tar längre tid för valpen att bli rumsren. Om du upptäcker att din valp uträttar sina behov på ett oacceptabelt ställe ska du göra ett skarpt ljud (klappa händerna, stampa på golvet) utan att säga någonting. Du vill bara avbryta beteendet, inte göra något som skrämmer din valp. Ta sedan omedelbart ut valpen för att avsluta. Se till att städa bort all lukt från golv och mattor för att förhindra att det sker igen. Tvätta sängkläderna regelbundet och ta ut valpen på natten vid behov, eftersom husträningen kan fördröjas av att sova i smutsiga sängkläder.

Om dr. Wayne Hunthausen, DVM

Wayne Hunthausen, DVM, bidrog till valpträningsavsnittet. Dr. Hunthausen är veterinär och konsult inom djurbeteende och har arbetat med djurägare och veterinärer över hela Nordamerika sedan 1982 för att lösa beteendeproblem hos husdjur. Han har också varit verkställande direktör och styrelseledamot i American Veterinary Society of Animal Behavior.

Dr. Hunthausen har skrivit för många djurpublikationer, medförfattat böcker om husdjursbeteende och hjälpt till att utveckla en prisbelönt säkerhetsvideo för barn och hundar och katter. På fritiden är han en flitig fotograf och tycker om att åka skidor, cykla, film, resor med sin fru Jan och att vandra med sina hundar Ralphie, Beau och Peugeot.

Relaterade artiklar

 • Socializing Your Puppy: Steps for Success

  Dogs running Discover how to introduce your dog to other dogs, as well as the benefits of letting him interact with other dogs.
 • Alternative Techniques for Training Your Puppy

  There are many methods to training your puppy, this article explores other training methods to help your new puppy.
 • Tidig träning

  Ingen kan bortse från att små valpar är söta och goa, men om de ska utvecklas till sociala och glada hundar behöver de dresseras. Valpar lär sig mycket snabbt, och därför att det viktigt att lära den rätt beteende redan från början.
 • Avlägsna dåligt beteende

  Många människor tror att hundar bits eftersom "det ligger i deras natur". Men hundar blir inte aggressiva utan anledning och många hundar uttrycker aggression när de känner sig stressade eller trängda.

Relaterade produkter