Tips för att ge din katt piller och mediciner

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det är inte roligt att vara sjuk, särskilt inte när man måste ta medicin för att må bättre. Det är inte annorlunda för dina pälsiga vänner. Katter behöver ibland ta medicin för att bli friska oavsett om det handlar om sjukdom eller allergi.

Använd de här tipsen om hur du ger din katt ett piller för att göra processen mindre stressig för er båda samt för att hjälpa den att må bättre igen.

Att hålla din katt

Vissa katter kan bli uppstressade av att bli hållna. Närma dig katten försiktigt och tala till den med en mild och lugnande röst när du tar upp den. Cats Protection rekommenderar att du lindar in dem i en mjuk handduk eller filt, så att benen hålls fast och bara huvudet är fritt. Att stödja benen så att de inte hänger fritt kan också få dem att känna sig mer trygga och bekväma.

Hur du ger din katt en tablett

Medicin för katter kommer vanligtvis i tablettform. När du har medicinen i handen ska du tänka på följande: katter är smarta varelser som inte gillar förändringar i sina rutiner och de kommer inte att göra det lätt för dig. Till skillnad från din hund som gärna äter en tablett gömd i en godbit måste du närma dig din katt på ett lugnt men beräknande sätt.

Hand holding out pills over the top of a gray cat.

Om du har en samarbetsvillig katt kan du försöka lägga tabletten direkt i munnen på den. Kasta inte tabletten i munnen på katten eftersom det kan skapa en kvävningsrisk (eller så spottar de bara ut den på dig igen!). Placera den istället på tungan i mitten av tungan, nära baksidan av munnen, och gnugga sedan försiktigt halsen för att få pillret att sjunka ner, råder International Cat Care. Erbjud en skål med färdkt vatten för att skölja ner det.

"Köttbullen"

En annan metod för att ge din katt en tablett kräver ett diskretare tillvägagångssätt. Börja med att gömma tabletten i kattens vanliga matskål tillsammans med dess vanliga foder. Vått eller halvfuktigt kattfoder fungerar bäst men om din katt bara äter torrfoder kan du ge den våtfoder när den ska äta tabletten, då blir det en spännande godbit.

Ett annat knep är att gömma pillret i en liten boll med kattmat. Du kan leka denna lek med att gömma pillret i deras våtfoder, rulla det till en boll och ge katten det som en rolig godbit eller ett mellanmål.

Om din katt vägrar att äta tabletten med foder kan du fundera på om du kan fresta den med "människomat" som t.ex. tonfisk. Många livsmedel kan dock orsaka gastrointestinala problem hos katter. Rådgör alltid med din veterinär innan du ger din katt mat som inte är för husdjur.

Sås från kattfoder

Om du letar efter ett annat alternativ för att ge din katt en tablett kan du frestas att försöka krossa det till pulver. Men, som PDSA påpekar, fungerar vissa piller inte lika bra om de krossas och måste ges hela. Kontrollera alltid med din veterinär och få deras uttryckliga bekräftelse på att det är säkert att krossa pillret först.

Om din katts medicin kan krossas kan du göra det genom att krossa den mellan två skedar eller så kan du investera i en tablettkrossare från apoteket eller djuraffären. Det här verktyget gör krossningen lite enklare och renare, eftersom medicinen finns i enheten och de kostar bara några pund.

Rör om den krossade medicinen i en liten portion sås från kattfodret som din katt (förhoppningsvis) kommer att äta upp. Såsens starka smak kommer på bästa sätt att dölja den obehagliga smaken av tabletten. Ge aldrig din katt medicin i mjölk eftersom många katter inte tål mejeriprodukter. Om de vägrar att äta en sked sås kan du blanda in den i deras vanliga foder, antingen som en särskild topping till torrfoder eller blandat med våtfoder.

Flytande formula

Om din katt vägrar att äta medicinen eller är för sjuk för att äta normalt kan veterinären skriva ut medicinen i flytande form som sedan administreras med en spruta. De flesta former av flytande läkemedel måste förvaras i kylskåp. Katter är dock mer benägna att acceptera läkemedel som är rumstempererade. Använd aldrig mikrovågsugn för mediciner. Du kan värma upp den genom att hålla sprutan i handen i några minuter eller genom att lägga den i en kopp varmt (inte hett) vatten.

Som tidigare nämnts ska du hålla din katt på ett säkert och bekvämt sätt med sprutan i din dominanta hand. Låt din katt slicka på spetsen av sprutan så att den kan smaka på medicinen och tryck sedan långsamt ner kolven. Rikta medicinstrålen mot baksidan av halsen men var försiktig så att du inte lutar huvudet bakåt eftersom det kan leda till att de andas in en del av vätskan eller kvävs.

När medicinen är i kattens mun, håll då munnen stängd en stund för att se till att den sväljer vätskan. Oroa dig inte om de spottar ut en del av medicinen - det är vanligt. Även om en del medicin hamnar på dig undvik att återmedicinera och vänta tills nästa dosering ska ske.

Ögon- och örondroppar

Ibland behöver en katt ta ögon- eller örondroppar, särskilt om den har allergier. Precis som när du administrerar en tablett eller flytande medicin måste du hålla din katt ordentligt när du administrerar dem.

När det gäller ögondroppar rekommenderar Blue Cross att katten först får sniffa på flaskan och bekanta sig med doften. Sedan kan du belöna dem med en godbit så att de associerar doften med en positiv känsla. När du är redo att ge ögondropparna använder du fingret och tummen på din icke-dominanta hand för att hålla kattens ögonlock öppet och använd sedan din dominanta hand för att ge medicinen. Det är ofta bäst att komma ovanifrån, underifrån eller från sidan av deras huvud, snarare än rakt mot deras ansikte, så att de inte ser det komma. Rör aldrig kattens öga med droppflaskan eller dina fingrar.

För örondroppar så droppar du det önskade antalet droppar i kattens öra och massera sedan försiktigt öronbotten med cirkulära rörelser. Din katt kommer inte att gilla någon av dessa metoder men som med all medicin för katter så är det viktigt för deras hälsa.

Pair of hands in blue latex gloves injects a calico cat in the back.Injektioner

Vissa sjukdomar som diabetes kräver att djurägaren injicerar medicin under skinnet. Det är bra om du har ytterligare två händer när du ger injektioner, så be en medhjälpare att hålla din katt på plats med en handduk eller ett fast men försiktigt grepp.

En katt kan behöva en injektion beroende på medicinen så be din veterinär visa dig hur och var du ska ge injektionen. Använd alltid en ny nål för varje dos och anteckna tid och datum för varje injektion. Tala med din veterinär om du har några frågor om hur du ska ge injektioner eller om du behöver ytterligare råd eller vägledning.

När du har gett din katt medicin ge den lite extra gos. De kanske också vill ha lite tid för sig själva så ge dem den tid och det utrymme de behöver om de vill gömma sig en stund. Släng aldrig nålen i soporna när du är klar utan släng den i en godkänd behållare för vassa föremål eller ta med den till ditt lokala apotek eller veterinärmottagning.

Om du misstänker att din katt är sjuk ska du först kontakta din veterinär för att boka en undersökning och ge ditt husdjur endast den medicin som veterinären har ordinerat. Du bör aldrig ge din katt receptfria läkemedel som är avsedda för människor (inklusive ögondroppar), eftersom många av dessa läkemedel kan vara farliga för husdjur.

Dessa tips är endast avsedda att vara nyttiga tankeställare. Du bör alltid tala med din veterinär om vad som är bäst att göra när du ger din katt medicin. Dessutom är en grundlig undersökning av en veterinär den bästa åtgärden för att korrekt diagnostisera och behandla din katt mot eventuella sjukdomar.

Oavsett om det är en kort antibiotikakur eller ett livslångt sätt att hantera en sjukdom är medicinering för katter ibland nödvändig. De kanske inte tackar dig men din katt kommer att vara glad över att vara frisk!

Biografi för bidragsgivaren

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien är författare, mamma och sedan länge kattförälder till två Russian Blue som bestämmer i hemmet. Hennes arbete publiceras även i Care.com, What to Expect och Fit Pregnancy, där hon skriver om husdjur, graviditet och familjeliv. Hitta och följ henne på Instagram och Twitter via @brovelliobrien.

Relaterade artiklar

 • Fri från hårbollar

  Katter är väldigt renliga djur och kattungen lägger ned omkring 5 timmar om dagen på sin egen pälsvård. När den gör det, får den lösa pälsstrån i munnen.
 • Träffa veterinären

  Du kommer att vilja erbjuda din kattunge allt det bästa i livet och det du ska börja med är att hitta en bra veterinär. Du kommer att behöva förlita dig på veterinären i många över framöver.
 • Kattens livsstadier: Bästa möjliga skötsel för din katt i alla åldrar

  Lär dig om de sex livsstadierna för katter och få tips om hur du kan ge din katt bästa möjliga skötsel i alla skeden av livet, från kattungar till äldre katter.
 • Kan katter se i mörker?  

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • INAKTIVA OCH MED TENDENS TILL ÖVERVIKT, KATTUNGAR (upp till 1 års ålder), NEUTERED CATS, VUXNA KATTER (1-7 års ålder)