Hundar i bilen under varma och kalla dagar

$authorText
$readingTime

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Många hundar älskar att åka bil — de kan njuta av vinden i ansiktet, solen på pälsen och nya dofter. Därför tar du den med på bilresor när det är möjligt, men det betyder också att du ibland behöver lämna hunden ensam i bilen under kortare perioder. Är det någonsin säkert att lämna en hund i bilen? Vad ska man göra när man ser en hund i en bil under en gassande varm dag? Det kan du läsa vidare om här.

Hur snabbt blir det för varmt eller kallt för en hund?

Dog in drivers seat of green vehicle with windows open partlyPå en mild sommardag med omkring 20 grader kan temperaturen i din bil snabbt nå 46 grader. Enligt en studie i tidningen Pediatrics kan temperaturen stiga så pass mycket inom endast 30 minuter, och hundar kan få värmeslag när deras kroppstemperatur når 39 grader. 

Det hjälper inte särskilt mycket att öppna ett fönster och parkera i skuggan, eftersom bilar fungerar som värmeledare som ökar temperaturen — det behöver alltså inte vara särskilt varmt utomhus för att insidan av bilen blir outhärdligt varm.  

Att lämna din hund i en iskall bil kan vara minst lika farligt som att lämna den i en varm bil, säger American Society for the Prevention of Cruelty to Animals. När värmaren inte är igång kan kalla temperaturen förvandla din bil till ett kylskåp och orsaka hypotermi hos din hund.

Är det någonsin säkert att lämna min hund i bilen?

I allmänhet är det säkert att lämna din hund i bilen i maximalt fem minuter, och när temperaturen utomhus är över fryspunkt och under 20 grader.

Här är några andra tips på hur du kan lämna din hund i bilen på ett säkert sätt:

 • Parkera i skuggan med öppna fönster.
 • Var säker på att du inte blir borta i mer än 5 minuter.
 • Om du har en passagerare med dig i bilen, låt passageraren stanna i bilen med hunden och ha värmen eller luftkonditioneringen på.

Alternativ till att lämna din hund i bilen

Woman petting dalmatian in the back of her car.Du kan alltid fråga om det är möjligt att ta med hunden in när du handlar eller tar något att äta. Det är flera butiker som gärna låter hunden följa med in, så länge som de är kopplade eller i en bur. Om du ska ta något att äta kanske ett alternativ är att sitta utomhus. På grund av hälsoregler är det inte alla butiker och företag som får göra detta, men det skadar aldrig att fråga. 

Om du är ute och kör med en passagerare kan de också vänta med din hund i koppel vid en skuggad plats utanför bilen, medans du uträttar dina ärenden. 

Det säkraste alternativet är dock att lämna hunden hemma under varma eller kalla dagar, speciellt om du stannar på platser där du inte kan ta med dig hunden.

Vad gör du om du ser en hund lämnad ensam i en bil?

Om du ser en hund lämnad i en bil ska du komma ihåg att en temperatur på endast 20 grader är nog till att skapa farligt höga temperaturer i bilen. Du bör först försöka få tag på ägaren till hunden, skriv ner bilens modell och nummerplåt och be någon i butiken att hjälpa till med att hitta ägaren. 

Om ägaren inte hittas eller om den fortsätter ignorera hunden är nästa steg att ringa polisen. Du bör inte själv bryta dig in i bilen.

Ha din hunds säkerhet i åtanke

Lika kul som det kan vara att ta med din hund på ärenden ska hundens säkerhet komma i första hand. Medan det kan vara OK att lämna din hund i bilen under vissa omständigheter, är det generellt sett bäst att lämna din fyrbenta vän hemma när du ska åka någonstans där hundar inte är tillåtna.

Related Articles

Related products

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>