Tio roliga metoder som katter använder för att väcka ägaren

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

När du släpper in en katt i ditt liv kommer du aldrig att sluta förvånas över hur mycket glädje dessa gulliga varelser ger dig. Du kommer alltid att ha underhållning tack vare deras roliga upptåg, men kom ihåg att de är mycket intelligenta – de vet exakt vad de vill och hur de ska få det. Detta gäller särskilt när de ska väcka sina ägare.

De ger sig inte om de har bestämt sig för att få upp dig ur sängen. Oavsett om det är sent på natten eller tidigt på morgonen kan de använda en av dessa tio roliga metoder för att störa din sömn.

1. Riva och dra i täcket

Katten älskar en mysig och bekväm säng med mjuka lakan, gosiga filtar och fluffiga kuddar ... tills det är dags att kliva upp. Då tar de täcket och drar av det från sängen och vässar klorna på lakanen när de ändå är igång. För det mesta gör katten detta för att få sängen för sig själv, eller för att få dig att gå och ge den frukost.


2. Jamar ljudligt

Detta är ett av de allra vanligaste tricken som garanterat får dig att kliva upp ur sängen (och det vet katten). Katter har särskilda jamande läten med olika betydelse, och även den minsta kattunge besitter kraften att väcka sin ägare för att få mat, underhållning eller din varma plats på madrassen. Det må vara gulligt när du är vaken, men detta är en kamp du inte kan vinna om du försöker sova.


3. Tassar i ansiktet

En annan välbeprövad metod som katten använder för att väcka sin ägare är att sätta tassarna i ditt ansikte när du sover. Katten rör dig oftast försiktigt men ihärdigt med tassarna, och en liten tass kan väcka även den som sover djupt, för katten är villig att fortsätta tills du öppnar ögonen.


4. Tugga på ditt hår och dra i det

Ibland måste en katt som ska väcka sin ägare ta till mer ovanliga metoder om den verkligen vill något. Detta är ett supereffektivt trick om du har långt hår som din fyrfota kompis kan dra i som om den precis fångat ett byte.


5. Knåda dina ben

Katten har ingen känsla för den personliga sfären (tills den kryper in i sitt eget gömställe när en främling kommer för nära). Den travar upp och ned över hela din kropp, knådar dina ben och till och med din mage om den har lust med det. Men det är en gullig gest. Katter gör detta för att trösta sig själva, men om det åtföljs av rastlöst trampande och/eller ständigt jamande vill den nog ha något, enligt The Old Farmer's Almanac.


6. Nafsar i tårna

Den biter inte direkt, men den nafsar i dina tår och fötter bara tillräckligt mycket för att det ska vara obekvämt och du ska vakna ur ditt drömrike och ta hand om din rastlösa kompis behov. Lätt bitande, även om det är lekfullt, visar att din katt menar allvar och inte kommer att acceptera ett nej.


7. Slå ner föremål från möbler

Om du inte klistrar fast allt du äger är detta en taktik som katten kommer att använda igen och igen. Varför? För att det fungerar. Oavsett om det är en bok, en penna eller en fjärrkontroll till tv:n, kommer katten att hitta den och slå ner den på golvet. Och du kommer att höra det, oavsett var i hemmet den faller. Så beräknande, tänker du. Men katten fick din uppmärksamhet – uppdraget lyckades.


8. Slå på elsladdar

Var stolt över dig själv om du lyckats städa bort alla potentiella farliga föremål från nattygsbordet, men katten är inte imponerad. Katten kan, och kommer att, hitta ett annat sätt att störa din REM-cykel. Det ständiga knack-knack-knacket av att katten slår sladden till en väckarklocka eller lampa mot väggen? Det kan verka harmlöst under dagen, men det kommer garanterat att driva dig till vansinne när du försöker sova.


9. Ta med gosedjur i din säng

Katten är jägare av naturen och deras instinkter väcks förmodligen till liv på morgonen när du har några timmar till att sova. Den kommer att ha ett akut behov av att ge dig sitt ”byte” och yla tills du vaknar för att berömma den för att den sprungit detta ärende åt dig.


10. Stirra på dig

En annan unik vana som din nattaktiva inneboende ägnar sig åt är att stirra rakt fram på ingenting utan synbara skäl. Det är inte så charmigt när du öppnar ögonen och ser att katten sitter bara några centimeter från ditt ansikte med laserskarpt fokus. Hur länge har den stirrat på dig? Det är bäst att bara gå upp och inte ställa några frågor.

Alla de knasiga upptåg som katter har för sig för att väcka dig är kanske inte alltid så kul mitt i natten, men din fyrfota familjemedlems smarta och kreativa metoder avslöjar hur mycket omtänksamhet och kärlek den känner för sin ägare.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien är skribent, mamma och långvarig djurägare vars två Russian Blue-katter styr och ställer i hemmet. Hennes texter finns även på What to Expect Word of Mom, xoJane, Fit Pregnancy och Care.com. Du kan hitta och följa henne på Instagram och Twitter @brovelliobrien

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter