Gillar katter att bli klappade?

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

För några år sedan bekräftade tidskriften Frontiers in Psychology det som djurföräldrar redan visste: att positiv interaktion med djur minskar stressen hos människor. Det är goda nyheter för din hälsa och livslängd, men om du har en katt kan det hända att du undrar om känslan är ömsesidig. Gillar katter att bli klappade? Gillar katter att bli hållna lika mycket som vi gillar att hålla dem?

Om du gör det på rätt sätt är svaret ja. Många katter uppskattar ömhet från sina människor, trots den vanliga och ihärdiga myten att de inte är särskilt vänliga. Att klappa och hålla din katt hjälper faktiskt till att bygga upp en kärleksfull relation mellan er båda.

Klappningsmetoder

Att klappa din katt kan vara knepigt. Det är lätt att misstolka en katts signaler och röra vid den på fel sätt eller på ett ställe där den inte vill bli berörd.

Hand of man petting Russian blue cat laying on floral rug.
Låt oss till exempel säga att din katt rullar runt på golvet och blottar sin mage. Men när du försöker massera dess himmelska magpäls svarar de med att rivas eller bitas. Cats Protection förklarar att det är ett sätt för din katt att visa att den litar på dig när den rullar över på rygg. För de flesta katter är det dock inte en inbjudan till en magmassage! Om du möts av vassa klor eller tänder kan du undra om din katt hatar dig eller om den inte vill bli klappad alls. I själva verket säger den bara att den inte vill att du ska klappa den precis där och just nu.

År 2013 presenterades en studie från tidskriften Physiology & Behaviour felaktigt som ett bevis på att katter blir stressade av att man klappar dem. John Bradshaw, chef för Anthrozoology Institute vid universitetet i Bristol, England, försäkrar National Geographic att det var något i katternas liv och inte klappandet som bidrog till djurens ångest. (Experimentet undersökte egentligen hur katter som lever ensamma upplever stress annorlunda än katter i hushåll med flera katter). Att bli klappad kan trösta din katt, så det är bara att fortsätta gosa.

Huvud, axlar, kinder och näsa

På vilka ställen gillar katter att bli klappade? Huvudet, hakan och nacken är ofta deras favoriter. Vissa katter tycker om att man rör vid deras svans, medan andra ryggar tillbaka och till och med får ont av att bli klappad på svansen. Ta det långsamt, var uppmärksam på hur din katt reagerar på din beröring och respektera alltid dess preferenser.

När du närmar dig din katt är det viktigaste att låta den ta ledningen. Låt din katt lukta på ditt pekfinger och röra vid det med nosen först. Om den vill gosa med dig trycker den sitt ansikte mot din hand och leder dig till öronen, hakan eller ett annat ställe där den vill bli klappad. Att ta det långsamt skapar en mer avslappnad miljö. Om katten börjar röra vid dig med huvudet eller gnugga sina kinder mot din kropp är det ett bra tecken." Buffnings"-beteendet är hur katter överför sin doft till sin omgivning och sina familjemedlemmar via kindkörtlarna.

Tycker katter om att bli hållna, förutom att bli klappade? Ibland. De flesta katter älskar att gosa, och de är vanligtvis mottagliga för att bli hållna om du introducerar det gradvis. Det bästa sättet att närma sig din katt för en kram är att börja med några mjuka klappningar och sedan försiktigt lyfta upp den. Se till att du har ett stadigt tag om alla fyra benen så att de inte hänger. Om katten känner sig trygg i dina armar är den mer benägen att stanna kvar där. Om den vrider sig och vill fly ska du sätta ner den försiktigt och försöka igen senare. Att lära sig gosa kräver små steg (och ibland en mumsig belöning för att den inte misshandlar dina armar på vägen ner!).

Ginger cat getting chin scratched.

Spelar rasen någon roll? Hur är det med åldern?

Vissa kattraser är mer mottagliga för kel och gos än andra. Siamesen, till exempel, är en lekfull och rolig ras som kräver uppmärksamhet från dig, liksom den tillgivna rasen Ragdoll.

Bli inte orolig om din katt motsätter sig fysisk uppmärksamhet. Det är möjligt att det bara är en del av deras personlighet eller uppfostran. Om en kattunge inte socialiseras med människor i tidig ålder kan den vara ovillig att ta emot ömhet. Katten kan också behöva mer övertalning om du adopterar den som vuxen och inte känner till deras bakgrundshistoria. Du kan träna din katt vid med hjälp av några av strategierna ovan, men vissa katter tycker helt enkelt inte om att plockas upp och föredrar att vara bredvid dig i stället för i ditt knä.

Att bygga upp förtroende är en gradvis process i alla relationer. När du investerar din kärlek och ömhet blir du belönad med en kattvän (och kanske till och med möjligheten att klappa magen).

Kort om skribenten

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien är författare, mamma och sedan länge kattförälder till två Russian Blue som bestämmer i hemmet. Hennes alster publiceras även i Care.com, What to Expect och Fit Pregnancy, där hon skriver om husdjur, graviditet och familjeliv. Hitta och följ henne på Instagram och Twitter via @brovelliobrien.

Relaterade artiklar

 • Avlägsna dåligt beteende  

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Uträtta behov inomhus

  Katten är ofta petnoga med sina toalettvanor och använder systematiskt sin kattlåda om den finns tillgängligt, eller går ut i trädgården. Om hon gör ifrån sig inomhus så kan det därför vara väldigt oroväckande.
 • Berättelserna som din katts svans förmedlar

  Kattens svans kan berätta om vad som pågår i kattens huvud. Svansar är bra indikatorer på humöret.
 • Förstå din katts beteende

  Katter är bra på att låta dig veta vad de vill, antingen med sina läten eller med kroppen. Det dröjer inte länge förrän du förstår vad din kattunge försöker berätta för dig.

Relaterade produkter