Hur man utför HLR på hundar och katter

Publicerad av Dr. Sarah Wooten
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hjärt- och lungräddning (HLR) är en form av första hjälpen som räddar liv. HLR för hundar och katter kan användas för att rädda livet på ett husdjur om hunden eller katten slutar andas eller om hjärtat slutar slå. När denna skrämmande omständighet inträffar kallas det för plötsligt hjärt- och lungstillestånd. Om detta skulle hända din hund eller katt är det viktigt att du vet hur man utför HLR. För att vara förberedd på den här typen av nödsituationer kan det vara bra att delta i en onlinekurs i första hjälpen för katter och hundar genom Röda Korset kan hjälpa.

En steg-för-steg-guide om hur man utför HLR på katter och hundar

HLR på husdjur bör utföras av en veterinär, men om du upptäcker att du behöver ge din katt eller hund HLR kan du följa dessa steg:

1. Kontrollera ditt husdjurs hjärtslag

Du kan kontrollera ditt husdjurs hjärtslag genom att placera handen på vänster sida av bröstkorgen strax bakom armbågens spets. Du kan kontrollera om ett husdjur andas genom att titta på hur bröstkorgen rör sig upp och ner vid varje andetag. Om du inte känner något hjärtslag eller om du inte ser att ditt husdjurs bröstkorg rör sig upp och ner, ska du omedelbart börja med bröstkompressioner. Tänk på att bröstkompressioner varierar beroende på husdjurets storlek:

Engelsk mastiff ligger i grönt sommargräs

 • För katter och små hundar: Placera den dominanta handens handflata över hjärtat och placera den andra handen över den dominanta handen. Du ska göra kompressioner med delen av handflatan närmast handleden på din dominanta hand, täckt av din andra hand.
 • För valpar och kattungar: Placera tummen på bröstkorgens övre sida och de andra fingrarna på den nedre sidan. Använd sedan fingrarna för att pressa ihop bröstkorgen.
 • För stora hundar eller hundar med djup bröstkorg: Placera din dominanta handflata över den bredaste delen av bröstkorgen och placera den andra handen över den dominanta handen.
 • För hundar med tunnformad bröstkorg: För bulldoggar, rottweilers, mastiffer och staffordshire terriers, rulla över hunden på rygg. Placera din dominanta handflata över den bredaste delen av bröstkorgen (bröstbenet) och placera den andra handen över din dominanta hand. Se till att dina axlar är precis ovanför händerna och lås dina armbågar.

2. Börja med bröstkompressioner

Gör 30 bröstkompressioner i rad. Om du känner att du blir trött innan du kommer upp till 30 är det bättre att låta någon annan ta över bröstkompressionerna (om möjlighet finns) för att säkerställa att bröstkompressionerna är av bra kvalitet. Du måste trycka hårt på större hundar för att pumpa hjärtat, och du måste pumpa snabbt med en rekommenderad hastighet på 100-120 kompressioner per minut för att få tillräckligt med blod att cirkulera för att hålla hunden vid liv. Om du pumpar till rytmen i låten "Stayin' Alive" av Bee Gees gör du det på rätt sätt. Pressa ihop bröstkorgen till minst hälften av den normala bredden och låt bröstkorgen komma tillbaka helt innan du pressar ihop den igen.

3. Ge en räddningsandning

Sträck ut husdjurets hals helt och hållet för att öppna luftvägarna. Täck sedan hundens eller kattens nos med munnen, stäng djurets mun med handen och andas ut i husdjurets nos tills du ser att bröstkorgen höjs. Ge två räddningsandningar.

Orange tabbykatt ligger på rygg i en kvinnas knä medan hon klappar bröstkorgen.

4. Upprepa

Upprepa steg ett och två och kontrollera sedan hjärtslag och andning. Om ditt husdjur fortfarande inte andas eller inte har några hjärtslag, upprepa stegen tills du kommer till djursjukhuset. Om ditt husdjur börjar andas och du kan se hjärtslag har du lyckats återuppliva hunden eller katten. Om detta inträffar är det viktigt att observera att ditt husdjur ännu inte är utom fara. Det är absolut nödvändigt att ditt husdjur undersöks så snart som möjligt av en veterinär eftersom det riskerar att drabbas av hjärt- och lungstillestånd igen.

Vad händer om HLR inte fungerar?

Även om du inte kan återuppliva ditt husdjur ska du fortsätta att utföra HLR för katter och hundar och ta ditt husdjur till veterinären. De flesta veterinärer är utrustade med livräddande utrustning för nödsituationer såsom syrgas, injicerbara mediciner och andra avancerade livsuppehållande hjälpmedel som kanske fortfarande kan rädda ditt husdjur. Även om ditt husdjur inte andas eller inte har något registrerbart hjärtslag när du kommer till veterinären har du hållit igång hjärtat och lungorna med HLR. En hund eller katt som har fått hjärt- och lungstillestånd och fått HLR behöver även vård efter återupplivning som endast kan ges av en veterinär. Vanligtvis behöver dessa husdjur ytterligare tester för att fastställa vad som orsakade hjärt- och lungstilleståndet, samt sjukhusvistelse och omfattande övervakning för att hjälpa dem att återhämta sig.

Att vara beredd på att ge första hjälpen, inklusive HLR, är en viktig del för att förhindra en katastrof hos din hund eller katt. Även om det inte är idealiskt för en husdjursägare att utföra HLR på sin katt eller hund, kan det innebära skillnaden mellan liv och död för din hund eller katt om du är förberedd för den här typen av situation.

Kort om skribenten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten, som tog examen 2002 vid UC Davis School of Veterinary Medicine, är en internationell talare inom veterinärmedicin och djurhälsovård. Hon har 10 års erfarenhet av att hålla föredrag och att arbeta med media, och hon skriver för ett stort antal publikationer om djurhälsa både på nätet och i tryckt form. Dr Wooten har föreläst inom veterinärutbildningen i fem år och håller föredrag om ledarskap, kundkommunikation och personlig utveckling. Dr Wooten är också certifierad veterinärjournalist, medlem i American Veterinary Medical Association och har 16 års erfarenhet av veterinärpraktik för smådjur. Förutom att hon är föreläsare, författare, veterinär och medskapare av det mycket populära kortspelet "Vets Against Insanity", är hon delägare tillsammans med sin man sedan 22 år i Elevated Eateries Restaurant group i Greeley, och tillsammans uppfostrar de tre små vilda mini-människor. När det är dags att vara ledig hittar man henne på skidor i Colorado eller när hon dyker med hajar i Karibien.

Satsa stort... eller hoppa av. För att läsa mer, besök drsarahwooten.com.


Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterade artiklar

 • Är din katt i bra form?

  Dogs running Body Condition Score (BCS - kroppskonditionspoäng) är ett mått som säger om din katt är idealviktig eller överviktig. Ett sätt som veterinärer använder för att fastställa din katts kroppskondition är att kontrollera hur enkelt det är att känna revbenen. Välj din katt och flytta på den röda markeringen till höger eller vänster tills kroppsformen på bilden liknar din katt. Kom ihåg att en katts övervikt kan öka risken för att utveckla allvarliga hälsotillstånd som inkluderar diabetes, artros, urinsjukdomar eller hjärtåkommor. Övervikt kommer också att begränsa kattens energi. Tala med din veterinär om din katts idealvikt och undvik dessa risker. Dessutom, använd vår internetbaserade Viktövervakare som kan hjälpa dig med din katts viktreduceringsprogram, speciellt om din katts BCS är "4" eller "5".
 • Jämför kaloriinnehållet i din hund- eller katts foder med andra varumärken

  Hill's är ett RIKTIGT LIGHTFODER för hundar! Bland dessa varumärken är Hill’s Science Plan det enda torrfodret för vikthantering av hundar som uppfyller AAFCOs (Association of American Feed Control Officials) krav på maximalt tillåtet kaloriinnehåll.
 • Vad människoföda gör med ditt husdjur: Mänskliga kalorimotsvarigheter

  Förstå vilken effekt utfodring med matrester verkligen har på ditt husdjurs dagliga kaloriintag med detta lättförståeliga diagram över motsvarigheter för människor.
 • Vilka näringsämnen kan främja hundars och katters immunförsvar?

  Lär dig om hur näringsämnen som antioxidanter och aminosyror kan hjälpa till att främja din hunds eller katts immunförsvar, och vilka antioxidanter du bör titta efter i fodret.

Relaterade produkter