Anledningar till varför din katt kräks efter att ha ätit

Published by
Minuter läsning

Kattägare ger ibland ett nytt kattfoder skulden när deras katt omedelbart kräks efter att ha ätit. Sambandet verkar logiskt, men andra faktorer kan peka på en annan orsak som rotar sig i beteende.

Uppstötningar

Uppstötning av svalt foder ur munnen kan inträffa om din katt verkligen älskar ett nytt foder eller konkurrerar med andra hundar eller katter vid måltiden. Så här går det till: en katt äter så snabbt att den sväljer fodret utan att tugga och sväljer också mycket luft. Stora bitar foder och luft i magen kommer troligen upp igen. Om katten kastar upp en hel foderbit strax efter att ha ätit, är det troligt att uppstötningar är orsaken.

Råd

Om du misstänker att din katt äter för snabbt och har uppstötningar, ska du vidta dessa åtgärder för att minska risken.

 1. Ge mindre måltider och oftare tills du märker att katten äter långsammare.
 2. Placera kattfodret på en bred, plan yta, som en bakplåt, istället för att använda en djup skål. Detta sprider ut torrfodret och får din katt att äta långsammare. Det förhindrar också att katten får munnen full av foder.

Övergång

Om du går över till ett nytt kattfoder för snabbt kan det också göra att din katt kräks. Blanda ökande mängd av det nya fodret med minskande mängder av det gamla fodret under en sjudagarsperiod för att undvika obehag.

Om katten visar tecken på obehag efter att ha ätit eller kräks intensivt eller konstant, ska du omedelbart uppsöka veterinär. Det är alltid en bra idé att rådfråga din veterinär innan du byter kattfoder.

Relaterade artiklar

 • Har min katt torr hud? – Tips och råd

  Lär dig att se tecknen på överdrivet torr hud hos katter, vad som kan orsaka din katts hudirritation och vad du kan göra för att lindra kattens torra hud.
 • Urinvägsinfektioner

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Hypertyreos hos katter: varningstecken, hantering och behandling

  154502253 Hypertyreos är en vanlig endokrin sjukdom som oftast diagnostiseras hos katter över 10 år gamla. Obehandlad hypertyreos kan få allvarliga, ibland dödliga, konsekvenser för vitala organ som hjärta och njurar. Den goda nyheten är att sjukdomen är i hög grad behandlingsbar och kan kontrolleras med rätt veterinärvård.
 • Ångest hos katt: Förstå din stressade katt

  Katter kan känna ångest! Lär dig tecknen på ångest hos katt, hur det påverkar hälsan i stort och vad du kan göra för att hjälpa till att mildra ångesten

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Light Adult bidrar till att bevara idealvikten. Sammansatt med kliniskt bevisade antioxidanter och höga nivåer L-karnitin som hjälper till att omvandla fett till energi. Lämpligt för daglig utfodring.