Anledningar till varför din katt kräks efter att ha ätit

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kattägare ger ibland ett nytt kattfoder skulden när deras katt omedelbart kräks efter att ha ätit. Sambandet verkar logiskt, men andra faktorer kan peka på en annan orsak som rotar sig i beteende.

Uppstötningar

Uppstötning av svalt foder ur munnen kan inträffa om din katt verkligen älskar ett nytt foder eller konkurrerar med andra hundar eller katter vid måltiden. Så här går det till: en katt äter så snabbt att den sväljer fodret utan att tugga och sväljer också mycket luft. Stora bitar foder och luft i magen kommer troligen upp igen. Om katten kastar upp en hel foderbit strax efter att ha ätit, är det troligt att uppstötningar är orsaken.

Råd

Om du misstänker att din katt äter för snabbt och har uppstötningar, ska du vidta dessa åtgärder för att minska risken.

  1. Ge mindre måltider och oftare tills du märker att katten äter långsammare.
  2. Placera kattfodret på en bred, plan yta, som en bakplåt, istället för att använda en djup skål. Detta sprider ut torrfodret och får din katt att äta långsammare. Det förhindrar också att katten får munnen full av foder.

Övergång

Om du går över till ett nytt kattfoder för snabbt kan det också göra att din katt kräks. Blanda ökande mängd av det nya fodret med minskande mängder av det gamla fodret under en sjudagarsperiod för att undvika obehag.

Om katten visar tecken på obehag efter att ha ätit eller kräks intensivt eller konstant, ska du omedelbart uppsöka veterinär. Det är alltid en bra idé att rådfråga din veterinär innan du byter kattfoder.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter