Riskerna med för mycket protein i hundfoder

Published by
Minuter läsning

Är hundar köttätare eller allätare?

En vanlig missuppfattning bland hundägare är att hundar är absoluta köttätare och kräver foder som huvudsakligen består av kött. Det stämmer inte. Hundar är, precis som människor, allätare och mår bäst när de äter en balanserad kost med protein, kolhydrater och fett. Överdriven proteinkonsumtion är onödig för hundar och för vissa hundar med medicinska tillstånd kan den faktiskt vara skadlig.

Proteiner är kroppens byggstenar och absolut nödvändiga för den dagliga funktionen. När en hund får för mycket protein i en måltid kan den dock inte tillgodogöra sig allt direkt, och det kan inte heller lagras i kroppen. Kroppen utsöndrar sedan överskottsproteinet genom njurarna och ut ur kroppen via urinen. Därför blir kvaliteten på proteinet egentligen viktigare än den faktiska mängden. Ett högkvalitativt protein är mer biotillgängligt och kan absorberas bättre av kroppen.

Ett annat problem med kött som proteinkälla är att det innehåller andra näringsämnen som är ohälsosamma i stora mängder. När ett hundfoder till exempel består av mest kött blir det mycket svårt att upprätthålla en korrekt proportion av kalcium och fosfor. När denna proportion är obalanserad kan rubbningar i bentillväxten eller njurskador uppstå. Väl sammansatta hundfoder, som Hill’s foder, har en lämplig balans mellan protein, fett och kolhydrater för att förhindra att detta sker.

För korrekt diagnos och behandlingsalternativ, ska du alltid rådfråga din veterinär och be om rekommendationer om det bästa fodret för din hunds tillstånd.

Den fullständiga artikeln om faror med proteinrika hundfoder finns på petMD.

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter