Riskerna med för mycket protein i hundfoder

Published by
Minuter läsning

Är hundar köttätare eller allätare?

En vanlig missuppfattning bland hundägare är att hundar är absoluta köttätare och kräver foder som huvudsakligen består av kött. Det stämmer inte. Hundar är, precis som människor, allätare och mår bäst när de äter en balanserad kost med protein, kolhydrater och fett. Överdriven proteinkonsumtion är onödig för hundar och för vissa hundar med medicinska tillstånd kan den faktiskt vara skadlig.

Proteiner är kroppens byggstenar och absolut nödvändiga för den dagliga funktionen. När en hund får för mycket protein i en måltid kan den dock inte tillgodogöra sig allt direkt, och det kan inte heller lagras i kroppen. Kroppen utsöndrar sedan överskottsproteinet genom njurarna och ut ur kroppen via urinen. Därför blir kvaliteten på proteinet egentligen viktigare än den faktiska mängden. Ett högkvalitativt protein är mer biotillgängligt och kan absorberas bättre av kroppen.

Ett annat problem med kött som proteinkälla är att det innehåller andra näringsämnen som är ohälsosamma i stora mängder. När ett hundfoder till exempel består av mest kött blir det mycket svårt att upprätthålla en korrekt proportion av kalcium och fosfor. När denna proportion är obalanserad kan rubbningar i bentillväxten eller njurskador uppstå. Väl sammansatta hundfoder, som Hill’s foder, har en lämplig balans mellan protein, fett och kolhydrater för att förhindra att detta sker.

För korrekt diagnos och behandlingsalternativ, ska du alltid rådfråga din veterinär och be om rekommendationer om det bästa fodret för din hunds tillstånd.

Den fullständiga artikeln om faror med proteinrika hundfoder finns på petMD.

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Vuxen Light Mini med Kyckling

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGHT MINI with CHICKEN är ett komplett fullfoder för småraser som har lätt för att gå upp i vikt. Med ingredienser av hög kvalité och vår unika Vikt Management sammansättning hjälper vi dig att hålla din lilla hund sund och frisk.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.