Riskerna med för mycket protein i hundfoder

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Är hundar köttätare eller allätare?

En vanlig missuppfattning bland hundägare är att hundar är absoluta köttätare och kräver foder som huvudsakligen består av kött. Det stämmer inte. Hundar är, precis som människor, allätare och mår bäst när de äter en balanserad kost med protein, kolhydrater och fett. Överdriven proteinkonsumtion är onödig för hundar och för vissa hundar med medicinska tillstånd kan den faktiskt vara skadlig.

Proteiner är kroppens byggstenar och absolut nödvändiga för den dagliga funktionen. När en hund får för mycket protein i en måltid kan den dock inte tillgodogöra sig allt direkt, och det kan inte heller lagras i kroppen. Kroppen utsöndrar sedan överskottsproteinet genom njurarna och ut ur kroppen via urinen. Därför blir kvaliteten på proteinet egentligen viktigare än den faktiska mängden. Ett högkvalitativt protein är mer biotillgängligt och kan absorberas bättre av kroppen.

Ett annat problem med kött som proteinkälla är att det innehåller andra näringsämnen som är ohälsosamma i stora mängder. När ett hundfoder till exempel består av mest kött blir det mycket svårt att upprätthålla en korrekt proportion av kalcium och fosfor. När denna proportion är obalanserad kan rubbningar i bentillväxten eller njurskador uppstå. Väl sammansatta hundfoder, som Hill’s foder, har en lämplig balans mellan protein, fett och kolhydrater för att förhindra att detta sker.

För korrekt diagnos och behandlingsalternativ, ska du alltid rådfråga din veterinär och be om rekommendationer om det bästa fodret för din hunds tillstånd.

Den fullständiga artikeln om faror med proteinrika hundfoder finns på petMD.

 

Relaterade artiklar

 • Choosing the Right Food For Your Small Dog's Life Stages

  As small and toy breed dogs age, their nutritional needs change.
 • How Fat Can Be Good for Your Dog

  Dogs running Discover the positive effects fat can have on keeping your dog healthy.
 • Några grundregler

  Allteftersom valpen blir större, ökar behovet av självhävdelse. Valpar väljer ofta matplatsen som slagfält. Men det är ett misstag att låta dig styras av valpen. Du måste visa att du inte ger efter för alla krav.
 • Mata din valp

  Under de första dagarna ska du ge valpen samma foder som uppfödaren har använt. Detta hjälper valpen att vänja sig vid miljön. Om du vill byta foder ska du göra det gradvis. Börja med att blanda i lite av det nya fodret i det gamla fodret och öka gradvis andelen med nytt foder under en vecka till dess att övergången är klar.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>