Tycker min hund om att bli klappad?

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det verkar som om ett hundhuvud och en människas hand var menade att passa ihop. Men varför tycker hundar så mycket om att bli klappade och vilka är de bästa ställena att klappa en hund på? För att kunna besvara dessa frågor är det viktigt att förstå vilka signaler hundar ger före, under och efter att de har blivit klappade. Gör dig redo - det är dags att utforska vetenskapen bakom att klappa hundar.

Baby Girl In Summer Dress Sitting In Field Petting Family Dog

Förberedelser för att bli klappad

Har du någonsin hört det engelska talesättet "Låt sovande hundar ligga" Även om alla hundar tycker om en härlig massage bör det vara de själva som tar initiativ till klappning. Oavsett om det är en ny valp, en långvarig pälsvän eller en hund som du aldrig har träffat förut bör du alltid se till att hunden och du är överens om att den vill att du ska klappa den. Om en hund vill bli klappad kommer den att lukta på dig, och sedan blir öron, svans och andra delar av kroppen avslappnade. Håll utkik efter avslappnade axlar, en mjuk blick och en öppen mun. När de börjar vifta lite eller gnida sig mot dig är det ett tecken på att de är redo för en rejäl omgång klappning.

Du bör först klappa hunden på bröstet, axeln eller halsen i stället för att föra handen över huvudet. Börja med att klappa långsam lite som en lätt massage. Undvik områdena kring svansens bas, under hakan och nacken. Du ska absolut inte ta tag i hundens ansikte eller klappa dess öron hårdhänt, eftersom de flesta hundar inte tycker om den typen av klappning. När du har lärt känna en hund väl kan du försöka klappa andra områden och se vad den gillar. När du är klar med klappningen ska du se till att använda ett konsekvent svar som "färdig" så att din hund inte fortsätter att hoppa upp eller försöker gnida sig mot dig och knuffa omkull dig för att få fler klappningar.

Hur vet jag om hunden verkligen älskar mig?

Gillar hundar att bli klappade hela tiden när de väl lärt känna dig? För det mesta gillar hundar att använda klappning som ett sätt att anknyta till sin ägare. Och enligt Blue Cross är detta även bra för ägaren, eftersom det har visat sig att klappning av hundar minskar ångest och bidrar till avslappning. Men klappning ska göras på ett sätt som gör din hund nöjd och hjälper den att känna sig lugn, älskad och trygg. Det är viktigt att du tar dig tid att klappa din hund varje dag och låta andra klappa den på ett sätt som den gillar.

När du skaffar en ny valp är det viktigt att lära känna den och lära sig vad den tycker om innan du låter den umgås med andra hundar och människor. På så sätt kan du rekommendera det bästa sättet för andra människor att närma sig och klappa din hund för att minska dess rädsla för främlingar. Tänk på att vissa hundar har bättre kontakt med vissa människor än andra, och även om din valp kanske gillar att bli klappad på magen hemma hos dig, så kanske den inte gillar det när den är ute och rör sig bland främmande människor.

Att hitta "Det Rätta Stället"

Har du någon gång klappat en hund och märkt att benet rör sig snabbt? Enligt Popular Science är detta faktiskt en ofrivillig rörelse som kallas för klösreflex och som är utformad för att skydda din hund från parasiter och andra potentiella irriterande ämnen. Även om det kan verka roligt att se din hund sparka på benet bör du som djurförälder vara medveten om att hundar kan tycka att det är irriterande. En del människor tror att hunden vill att man ska massera det här området på dess mage, men i de flesta fall föredrar hundar att ligga bredvid dig och bli klappade på bröstet i stället. Massage ska framkalla avslappning och inte ofrivilliga, snabba rörelser som liknar spasmer i armar och ben hos människor.

Så nästa gång du träffar en hund, kom ihåg att låta den ta initiativ till kontakten, börja med att klappa bröstet och axlarna och låt den själv styra över hur mycket och hur ofta den vill bli klappad.

Kort om skribenten

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger är en hund- och kattägare som bor tillsammans sina fyrbenta vänner, sina två barn och sin man. När hon inte undervisar, skriver eller bloggar älskar Chrissie att umgås med sin familj. Hennes strävan är att skriva artiklar som hjälper hund- och kattägare att leva ett mer aktivt och meningsfullt liv med sina hundar och katter.

Relaterade artiklar

 • Separationsångest

  Dogs running Om du måste lämna din hund ensam så kan detta framkalla separationsångest. Detta beror oftast på att hunden är alldeles för beroende av sin ägare.
 • Besvärligt gnagande

  Hundar använder sina munnar på samma sätt som vi använder våra händer, för att utforska.
 • Äta hundbajs

  Du har tagit din hund på promenad, du har precis berättat för dina grannar hur väluppfostrad den är och plötsligt kommer du på den med att äta hundbajs.
 • Vad betyder min valps beteende?

  Lär dig hur du läser valpens beteende genom dess kroppsspråk, inklusive kroppsspråk som svansviftning och svansens läge, och hur detta beteende förändras med åldern.

Relaterade produkter