Är det säkert för min hund eller katt att äta färskfoder?

När du tittar på din hunds vassa tänder kan det verka som att färskfoder är ett logiskt alternativ i förhållande till deras dietbehov - precis som för vargar, eller hur? Men din hund är inte en varg, och det vi vet från forskning är att färskfoder inte ger någon påvisad näringsfördel jämfört med tillagat foder. Oavsett om den där kycklingen är tillagad eller rå så kommer din hunds kropp svara på den likadant - däremot är rå mat inte alltid helt säkert.

Faktum är att din hund eller katt inte är mer skyddade mot salmonella och andra livsmedelsburna sjukdomar än vad ett spädbarn, ett barn eller du själv är. På grund av detta är utfodring av färskfoder eller BARF (ben och rå mat - biologiskt opassande för ditt husdjur) inte stöttad av någon aktuell biologisk vetenskap och är inte heller att rekommendera.

Här nedan är några punkter som välmenande hund- och kattägare oftast inte överväger när de ger färskfoder till sina husdjur:

  • Din hund eller katt har inte en mage av stål, till skillnad från myterna
  • Hundar och katter slickar ofta på saker - barn, möbler och annat - vilket kan sprida bakterier
  • Det är omöjligt att mäta en hunds instinktiva begäran för kött, men när de får ett val så visar forskning att hundar och katter väljer föda med högre fetthalt, inte högre proteinhalt

Vetenskap visar att utfodring av färskfoder ger endast lite, eller inga, dokumenterade fördelar jämfört med tillagat kött - men det är istället förknippat med betydande hälsorisker för dig och din familj, inklusive din hund eller katt. På Hill’s tror vi att det inte är värt risken när andra möjligheter för foder finns tillgängliga. Dessutom är hundar allätare med stor flexibilitet i typen av mat de kan och ska äta för deras optimala näringsintag.

Så, varför ska du välja Hill’s produkter över färskfoder för dina hundar och katter?

  • De erbjuder en balanserad nutrition för din hund eller katt, inklusive kolhydrater, fibrer, vitaminer, mineraler, aminosyror och mer
  • De stöttas av årtionden av data och forskning i din hund eller katts biologiska egenskaper och behov
  • Det betyder att din hund eller katt får fördelarna av foder producerat med noggranna tester och säkerhetsstandarder
  1. Weese JS, Rousseau J, Arroyo L. Bacteriological evaluation of commercial canine and feline raw diets. The Canadian Veterinary Journal. 2005;46(6):513-516.
  2. Weese JS, Rousseau J. Survival of Salmonella Copenhagen in food bowls following contamination with experimentally inoculated raw meat: Effects of time, cleaning, and disinfection. The Canadian Veterinary Journal. 2006;47(9):887-889.
  3. Schlesinger DP, Joffe DJ. Raw food diets in companion animals: A critical review. The Canadian Veterinary Journal. 2011;52(1):50-54.