Kan för mycket protein faktiskt vara skadligt för min hund eller katt?

Även om många hund- och kattägare värnar om det bästa för sina fyrbenta vänner när de ger foder som har ett överdrivet högt proteininnehåll, så är den vetenskapliga sanningen gällande protein lite mer komplicerad. Faktum är att vetenskapen säger oss att när det kommer till protein så kan man få för mycket av det goda - och det gäller även för djur.

För att uttrycka det enkelt: mer protein betyder inte mer muskler. När det konsumeras i överskott av en hund eller katts dagliga behov (ja, de har dagliga behov), så kan det faktiskt ha en negativ effekt på deras lever, njurar och mikrobiomet i tarmen

Det är omöjligt att mäta en hunds instinktiva begäran för kött, men när den får ett val så visar forskning att hundar (och katter) väljer föda med högre fetthalt, inte högre proteinhalt.

I själva verket kan din hund eller katts kropp endast göra två saker när den får för mycket protein: :

  • Förvandla det till avfall
  • Lagra det som fett

Detta är anledningen till att Hill’s tror att både kvaliteten och kvantiteten av proteinet är lika viktigt för din hund eller katts optimala näringsintag. Därför försäkrar vi oss om att varje foder har rätt mängd protein för din hund eller katts faktiska behov - tillsammans med kolhydrater, fibrer, aminosyror, vitaminer och andra mineraler för att stödja deras generella hälsa.

Så, hur utnyttjas högkvalitativt protein av kroppen?

  • Det är lättsmält och används vid muskelbildning
  • Det för med sig höga nivåer av alla nödvändiga aminosyror, byggstenarna för kroppens protein
  • Det medför inte något överskott av mineraler eller andra näringsämnen
  1. Meyer H, Kienzle E. Dietary protein and carbohydrates: Relationship to clinical disease. In: Proceedings. Purina International Nutrition Symposium, Orlando, FL, 1991: 13-26.