Hill's Transforming Lives

FÖRSTÅ FODER- OCH
MILJÖBETINGADE
ALLERGIER HOS
HUNDAR

Det är lätt att avfärda hundens kliande och rivande som normalt hundbeteende, men det är det inte. Det kan tyda på en avvikande reaktion i hundens kropp på en viss typ av allergener − i många fall miljöbetingade, och mer sällan en reaktion på ett specifikt foder.

Kliandet, som ofta beror på ett hudutslag, kan leda till torr hud och annan irritation som gör att hundens hud rodnar eller flagnar. Oavsett hur hundens hudallergi uppträder är det vanligtvis en väldigt besvärlig åkomma som kan hålla hunden vaken på natten och irritera den känsliga huden.

Med rätt kombination av hundfoder för hudallergier och läkemedel, kan du hjälpa din hund på rätt spår igen, till mindre klåda och hälsosammare hud.

Sign upto receive ongoing information to help manage your dog’s urinary issues.

Get Started

Miljöbetingade allergier hos hundar

Ett av de svåraste hindren på hundens väg mot tillfrisknande är att avgöra vad som orsakar den allergiska reaktionen. För det stora flertalet orsakas dock hudallergier av vissa ämnen i miljön. De kan hanteras med en multimodal behandling som består av läkemedel som bidrar till att minska de direkta symtomen och med nutrition som en effektiv långtidsbehandling.

Vanliga orsaker till hudallergier hos hundar
Gräs
Gräs
Dammkvalster
Dammkvalster
Pollen
Pollen
Loppor
Loppor

Foderallergier hos hundar

Foderallergier hos hundar är väldigt − Globala undersökningar visar att endast 10 procent av hundar med allergier har en äkta foderallergi! I sällsynta fall kan vissa hundar reagera på särskilda ingredienser, och dessa identifieras genom foderelimineringsförsök som utförs av veterinär. Det bästa hundfodret vid hudallergi är ett dietfoder med hydrolyserat protein eller en enda ny proteinkälla som det är osannolikt att hunden reagerar mot.

Ny proteinkälla

Unikt protein som vanligtvis inte återfinns i hund- och kattfoder. Detta minskar risken för överkänslighetsreaktioner orsakade av foder eller miljö.

VS
Hydrolyserat protein

Protein som har brutits ned i mindre delar för att undgå upptäckt av immunsystemet.

De vanligaste foderallergierna hos hundar

Nötkött
Nötkött
Kyckling
Kyckling
(omfattar inte ägg)
Mejeriprodukter
Mejeriprodukter

Upptäck tecknen på din hunds allergier

Torr, kliande hud är bara ett av många symtom som kan tyda på att din hund lider av ett större problem som orsakats av miljöbetingade allergier. I sällsynta fall kan dessa också vara tecken på foderallergier hos hundar. När din hund drabbas av sådana här avvikande reaktioner som svar på en viss typ av allergen kan den uppleva ett obehag som leder till att den kliar sig. Tyvärr leder detta bara till att huden blir ännu mer irriterad, och hundens obehag ökar.

Här är några tecken att hålla utkik efter om du funderar över om din hund lider av allergi:
  • Röda fläckar, prickar eller finnar
  • Flagnande eller kala fläckar
  • Pälsavfall
  • Knölar, sårskorpor eller hudförhårdnader
  • Kliar, river, slickar och gnider
  • Illaluktande hud
  • Matsmältningsproblem
  • Rinnande ögon och nos

Att komma underfund med hur man ska hjälpa hundar med torr hud och andra hudproblem kan vara frustrerande och behandlingen varierar från fall till fall, beroende på hundens diagnos. Men generellt kan en kombination av dietfoder som bidrar till att lindra symtomen och verkar på lång sikt och läkemedel som förskrivs av veterinär hjälpa till att förebygga framtida utbrott av hudallergier.

Hantera din hunds allergier

Ingen tycker om att se sin hund vara olycklig och klia sig hela tiden. Många hundägare söker febrilt efter en lösning på hundens hudproblem, eller andra tillstånd som ofta orsakas av allergier. När du försöker befria din kliande hund från obehaget kanske du letar efter ett hundschampo mot torr hud, eller till och med en huskur för hundar med klåda. Men det bästa är att tala med din veterinär som kan ta fram en enkel men omfattande handlingsplan som består av hundfoder för hudallergi och vissa läkemedel för snabb lindring. Rätt nutrition främjar hälsosam hud inifrån och bidrar till att lindra hundens symtom snabbt och på lång sikt.

Kom ihåg att precis som för människor är varje hund unik, och den bästa lösningen når man genom att samarbeta med en specialist för att möta hundens specifika behov. Även med behandling kan symtomen komma tillbaka hos en del hundar. Detta kräver justering efter hand. Veterinären är en användbar resurs när du ska sköta din hunds hudallergi.

Om du är osäker på vad som orsakar din hunds allergi, men letar efter ett foder som bidrar till att hantera allergiutbrott, bör du fråga din veterinär om ett par saker.

Mejeriprodukter
Ny proteinkälla

Foder med en ny proteinkälla har visats kontrollera kliniska symtom som omfattar klåda, huvudskakningar, sömn- och avföringskvalitet hos hundar med foderallergier.

Nutrition som främjar huden
Nutrition som främjar huden

Med rätt blandning av ingredienser kan din hunds foder bidra till att lindra och ge näring åt huden och pälsen för att minska klådan och stärka hudens barriär mot allergener.

Läkemedel
Läkemedel

Samtidigt som du leder din hund tillbaka på rätt spår med ett allergifoder för långtidshantering av besvären kan veterinären förskriva ett läkemedel som bidrar till att lindra klådan och stärka hudens barriär mot allergener. Om du funderar över att köpa en receptfri medicin mot din hunds allergi bör du observera att endast en veterinär kan avgöra om det krävs läkemedel. Och endast en veterinär kan rekommendera eller förskriva rätt sort.

Resurser och tips

Mer information om din hunds allergier och hjälp att se till att den får den allra bästa omvårdnaden i framtiden hittar du bland de här användbara resurserna från vårt team av veterinärer.

Fråga din veterinär om allergihantering som ligger steget före med deras bästa i fokus

Hitta en veterinär